Sen o grandslamové rozlučce se rozplývá. Bývalou světovou trojku nepustí do New Yorku bolesti

- Filip Lefenda

Měla to být jeho definitivní rozlučka s kariérou, která je doslova protkána opakovanými zraněními, Juan Martín Del Potro se ale na blížícím se US Open nepředstaví. Divokou kartu, která by mu zaručila start na newyorském grandslamu, od pořadatelů neobdržel. Důvod? Turnajový šampion z roku 2009 stále není stoprocentně zdráv.

„Má tenisová cesta stále není u konce. V určitou denní dobu se pořád cítím jako aktivní tenista. Toužím po tom, abych se na US Open ještě naposledy postavil na kurt a předvedl důstojný výkon. Mé zdraví mi ale posílá zprávy, které nejsou s tímto přáním slučitelné,“ informoval již před časem čtyřiatřicetiletý Argentinec.

„Když mi tělo za měsíc řekne, že budu muset najít jiný způsob, jak ukončit kariéru, poslechnu ho. Zatím ale každý den vstávám s tím, že si chci své přání splnit,“ přiznal populární Del Potro, jenž získal před čtrnácti lety ve Flushing Meadows svůj jediný grandslamový titul. V roce 2018 padl na stejné akci ve finále.

Po středě už je jisté, že si vítěz 22 singlových titulů z okruhu ATP v New Yorku letos nezahraje. A kdo ví, zda ještě někdy...

„Jak jistě víte, toužil jsem se vrátit na speciálním místě – na US Open. Dělal jsem všechno pro to, abych si toto přání splnil, moje tělo ale není stoprocentně v pořádku a nedovoluje mi cítit se pohodlně. Bolest, kterou cítím, mi zatím neumožňuje soustředit se na návrat,“ informoval na svých sociálních sítích majitel dvou medailí z olympijských her.

Vinou operací obou zápěstí a kolene odehrál Del Potro poslední plnohodnotnou sezonu v roce 2018. V následujícím ročníku už absolvoval pouhých dvanáct utkání. V minulém roce odehrál soutěžní duel po dlouhých třech letech. Během domácí rozlučky v Buenos Aires prohrál 1:6 a 3:6 s krajanem Federicem Delbonisem. Další zápas již kdysi obávaný rodák z Tandilu nepřidal.