VIDEO: Historický unikát! Tiafoe v Torontu narazil do sítě, přesto proměnil setbol

- Marek Bartošík

Nesmírně napínavý tiebreak první sady mezi Milosem Raonicem (545.) a Francesem Tiafoem (10.) dostal v Torontu netradiční tečku. Domácí Kanaďan trefil za stavu 12:13 forhend do pásky, od které se míček dostal na druhou stranu sítě. Hbitý Tiafoe dokázal zareagovat a Raonice prohodil. Nestihl však dobrzdit a zastavila ho až síť. Přesto se desátý hráč rankingu Tiafoe radoval ze získaného bodu a tím i celého setu!

Okamžitě po této události se mezi oběma tenisty a umpirovým rozhodčím Fergusem Murphym rozproudila bouřlivá diskuse. „Počkej, Francesi, je to komplikované. Nechte mě to vysvětlit, znám odpověď,“ řekl velmi uvážlivě Murphy.

Dvaatřicetiletý Raonic podle očekávání argumentoval tím, že aby Tiafoe získal bod, musel by míček ještě před nárazem tenisty do sítě spadnout dvakrát. A to se nestalo.

Klíčové ale bylo, jaké části sítě se pětadvacetiletý Tiafoe dotkl. Jednalo se o úsek mimo singlovou část dvorce, která se při utkání singlu nepočítá! Poté, co nespokojenému Raonicovi tuto informaci potvrdil přivolaný supervisor, byl maratonský set u konce.

„Je to otázka pravidel, ne úsudku, Milosi,“ dovysvětlil Murphy. O chvíli později frustrovaný Raonic zničil raketu. Nemohl zkrátka uvěřit tomu, že část sítě, které se fyzicky dotýkal, podle výkladu pravidel „neexistuje“.

O to překvapivější byl další vývoj utkání, v němž Raonic nakonec triumfoval i díky 37 esům 6:7(12), 7:6(4) a 6:3. Poprvé od srpna 2020 tak bývalá světová trojka zvítězila nad hráčem z Top 10 žebříčku a může se těšit na druhé kolo, v němž bude čelit Japonci Taru Danielovi (115.).