Šokující návrat v Newportu se vydařil! Bývalá světová pětka oslavila comeback postupem do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Bývalý pátý hráč světa Kevin Anderson se rozhodl ve svých 37 letech k návratu na profesionální okruh. Získanou divokou kartu od pořadatelů turnaje v Newportu pak dokázal jihoafrický tenista přetavit až v postup do čtvrtfinále, kde byl nad jeho síly Francouz Ugo Humbert (2:6, 4:6). Svůj první turnaj po 16 měsících však může považovat za více než vydařený.

Sedmatřicetiletý Anderson, jenž na okruhu ATP vybojoval celkem sedm titulů a naposledy slavil v roce 2021 právě na travnaté akci v Newportu, uzavřel svou kariéru v květnu 2022. Svůj poslední zápas odehrál loni v březnu na Masters v Miami. Svůj konec si tehdy důkladně promýšlel a dospěl k závěru, že jeho zhuntované tělo už zápřah profesionálního tenisty nezvládá.

„Když jsem končil, bylo to složité. Musel jsem bojovat se spoustou fyzické bolesti. Mé tělo mi znemožňovalo, abych hrál, jak bych si přál. Cítil jsem, že potřebuju zastavit,“ řekl s tím, že se pak dlouhých devět měsíců neobjevil na dvorci. Když si ale pak zahrál v Delray Beach s kamarádem a měl možnost mluvit s Rogerem Federerem, znovu v něm zaplál oheň a zatoužil po návratu.

„Tělo se cítí mnohem lépe. Zase jsem se chtěl postavit před výzvu. Vůbec jsem netušil, jestli k tomu dostanu příležitost, ale pořadatelé v Newportu mi jednu dali,“ byl vděčný za udělenou divokou kartu.

Tuto šanci chytil Anderson za pačesy a na travnatém dvorci zase řádil. Jako by vlastně nikdy neskončil. Byť nehrál soutěžní zápas 16 měsíců, bez ztráty setu porazil Gabriela Dialla a Gijse Brouwera. Tito členové druhé stovky světa měli oproti Andersonovi výhodu, že byli rozehraní, v plném tréninkovém i zápasovém zatížení, ale přesto neuspěli.

Comeback jihoafrického tenisty zastavil až ve čtvrtfinále Francouz Ugo Humbert, v současnosti 40. hráč světa. Ten už byl nad Andersonovy síly.

Jak ale Anderson prokázal, do starého železa rozhodně nepatří. Tenista, jenž se opírá o tvrdý servis, ale má i solidní mezihru, nyní doufá, že bude moci ve svém comebacku pokračovat. Rád by čelil dalším výzvám a na turnajích dál pokračoval.

V Newportu prokázal, že na to stále má.