Trenér Hernych: Maky to zvládla na tisíc procent, sázku o tetování musím dodržet

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Kam se poděl Herňa? To byla otázka, kterou si pokládala i čerstvá wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová. Její trenér Jan Hernych zmizel po ceremoniálu neznámo kam, pak se ale přece jenom objevil na terase pro hráče. „Byl jsem hrozně naměkko. Maky tady napsala historii a už se z ní nikdy nesmaže. Teď jsem si dal asi hodinovou sprchu,“ hlásil s úsměvem čtyřiačtyřicetiletý Hernych, který navíc z tváře shodil i svědivé vousy.

Sám Jan Hernych netušil, jaký poprask způsobí zdánlivě nevinnou sázkou. Před startem Wimbledonu slíbil Markétě Vondroušové, že pokud tenistka získá trofej, nechá si udělat tetování.

A senzační jízda Vondroušové opravdu skončila triumfem! „Jsem za Maky moc šťastný, že to dokázala. Udržela všechny emoce a soustředila se míč od míče, jako by ani nehrála finále. Perfektně to dotáhla, zvládla to na tisíc procent,“ chválil svou svěřenkyni Hernych.

Na pečlivé přípravě taktiky i mentálním nastavení na finále se kromě něho podíleli i rádce tenistky Jiří Hřebec a wimbledonští šampioni Jan Kodeš a Martina Navrátilová. To je vskutku silná sestava.

„Finále bylo hodně o tom, aby Maky zůstala v klidu a aby se koukala jenom na přítomnost. To mi říkala Martina. Je to známá věc, ale když si to člověk uvědomí, může mu v zápase pomoct,“ vyprávěl Hernych.

Skromný dlouhán také přiznal zásluhy předchozímu trenérovi Vondroušové Jiřímu Fenclovi, kterého teprve před dvěma měsíci vystřídal.

„A je tady navíc Jirka Hřebec, který je s ní celou její kariéru. Toho bych vyzdvihl úplně nejvýš. Ten v Maky věří úplně nejvíc už od začátku a určitě jí dává morální sílu,“ uznale pravil Hernych.

A jak „Herňa“ vyhlíží návštěvu tatéra? „To už bylo ve Švejkovi, že dluhy z karet se musí platit. Já sázku musím dodržet. Musíme prodiskutovat, co to bude a kde to bude. Nejsem úplně člověk, který by kérky vyznával. Ale nějak se to dá udělat,“ doplnil s úsměvem trenér wimbledonské šampionky.