Trenér Hernych o Vondroušové: Na trávu si potřebovala zvyknout. Drží se perfektně

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Sám Jan Hernych zažil na travnatém povrchu největší úspěchy své kariéry. V roli trenéra nyní předává zkušenosti a rady Markétě Vondroušové, které pomohl už do semifinále Wimbledonu. Šikovná levoruká hráčka naposledy zvládla nervák proti Američance Jessice Pegulaové, přestože prohrávala už 1:4 a 30:40 ve třetím setu. „Moc se mi líbí její pohyb a to, jak aktivně hraje v zápasech,“ říká čtyřiačtyřicetiletý Hernych.

Více než spokojen může být Jan Hernych s tím, jak kvalitní tenis předvádí na wimbledonském pažitu Markéta Vondroušová. Členka štvanického I. ČLTK postoupila po pěti vítězstvích senzačně už do semifinále, až dosud přitom bylo jejím turnajovým maximem jediné druhé kolo.

„Ona si spíš potřebovala na trávě zvyknout, naučit se na ní hrát a perfektně pohybovat. To je základ,“ vyprávěl Hernych.

„Vždy jsem si říkal, že nemá špatnou hru na trávu. Je velmi šikovná. Z mého pohledu byl důležitý pohyb a taky to, aby si začala věřit. Zápasy jsou mentálně těžké, ale drží se perfektně. Tohle nečekal nikdo,“ narážel na postup do semifinále trenér české tenistky.

Vondroušová se po úspěšném čtvrtfinále proti Jessice Pegulaové rozhodla obětovat čtyřhru po boku kamarádky Miriam Kolodziejové a raději pošetřila síly i bolavý kotník. „Je to pořád stejné, má ho zatejpovaný a drží,“ upřesnil po lehčím středečním tréninku Hernych.

Čtyřiadvacetiletá Češka je známá svou nezdolností, kterou si její trenér dobře pamatuje už z tažení do finále Roland Garros 2019.

„Když si vzpomenu na Paříž, vydržela neskutečné zápasy. Ukázala tam své morálně volní vlastnosti. Má to v sobě. Hodně na sobě samozřejmě pracuje, i na kondici, což je znát,“ vyjmenoval Hernych.

Pracovat je potřeba také na dobré náladě, která je nezbytná k úspěchu. Vondroušová s Hernychem jsou v Londýně už více než dva týdny, což je dlouhá doba.

„Máme nádherný barák kousíček od areálu. Je tam pohodička. Hrajeme karty, různé společenské hry, občas koukneme na film. Každý máme svůj pokoj, je tam i velký obývák. Ani všechny ty místnosti nevyužijeme. A to jsme tam ještě s Miri (Kolodziejovou) a její rodinou,“ usmíval se Hernych.

Zkušený trenér už nyní pochopitelně spřádá plány na semifinálovou soupeřku Vondroušové, jíž bude ve čtvrtek od 14:30 na centrkurtu Ukrajinka Elina Svitolinová. Bývalá světová trojka se na okruh vrátila po mateřské pauze a už na Roland Garros se probila do čtvrtfinále. Na letošním Wimbledonu vyrovnala díky výhře nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou své turnajové maximum z roku 2019.

„Hrály spolu už pětkrát, sám jsem byl u dvou těch zápasů. Vždycky je to bitva. Na trávě se spolu ještě neutkaly, takže uvidíme. Maky musí opět předvést svou agresivní hru,“ dodal Hernych.


Galerie