Světový rekord! Zápas ženské dvouhry na Wimbledonu rozhodl tiebreak dlouhý jako celý set

- Petr Sumbal

Na první pohled nenápadný zápas třetího kola ženské dvouhry mezi Lesjou Curenkovou a Anou Bogdanovou měl neuvěřitelně dramatický závěr. Vyrovnané utkání musel rozseknout zápasový tiebreak, který svou délkou překonal dosavadní ženský rekord a vyrovnal ten absolutní. Prodloužená zkrácená hra zahrnovala 38 výměn a trvala 37 minut. Z vítězství se nakonec radovala Curenková.

Tenisové zápasy se v posledních letech prodlužují, to je známý fakt. Ale aby se ženský zápas natáhl na tři hodiny a 40 minut, to je stále opravdová rarita. Lesja Curenková s Anou Bogdanovou, dvě bojovnice z druhé poloviny první světové stovky světového žebříčku, do totálního vyčerpání zápolily o vylepšení svého wimbledonského maxima v podobě postupu do osmifinále.

První sadu uzmula poměrem 6:4 Bogdanová, ve druhé sadě zase uspěla 6:3 Curenková, takže po necelých dvou hodinách to bylo 1:1. Napínavá přetahovaná pokračovala i ve třetím setu, ve kterém sice nebyla nouze o brejky, kterých bylo k vidění hned osm, ale sada nakonec dospěla až do zápasového tiebreaku.

Za normálních okolností se tiebreaky (česky zkrácená hra) rozhodujícího setu na grandslamech hrají do deseti bodů. Ten mezi Ukrajinkou a Rumunkou se však dal nazvat zkrácenou hrou jen v opravdu velkých uvozovkách. Natáhl se totiž na 38 bodů a trval 37 minut, tedy v podstatě jako kdyby se hrál pomyslný čtvrtý set. Z vítězství a postupu mezi šestnáctku nejlepších se nakonec radovala Curenková.

O dvě výměny byl tak překonán dosavadní ženský rekord v délce tiebreaku, ten předchozí držely Denisa Šátralová (za svobodna Allertová) s Johannou Kontaovou z jejich zápasu prvního kola Roland Garros v roce 2015. Češka tehdy Britku v tiebreaku první sady porazila 19:17 a vyhrála i celý zápas.

Vyrovnán byl i absolutní světový rekord na grandslamech, tiebreak dlouhý 38 bodů sehráli také Andy Roddick s Jo-Wilfriedem Tsongou v utkání prvního kola Australian Open v roce 2007.

V pátečním rekordním zápase ve Wimbledonu nakonec zvítězila přemožitelka Kateřiny Siniakové ze druhého kola Curenková, poté co využila svůj šestý mečbol v tiebreaku a celkově sedmý. Předtím sama odvrátila pět šancí na ukončení zápasu Bogdanové.

V osmifinále se ukrajinská tenistka utká se světovou čtyřkou Jessicou Pegulaovou z USA.