Sbírka je kompletní! Beru jakékoli vítězství, radoval se po skreči kvalifikant Macháč

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Dvaadvacetiletý Tomáš Macháč (107.) slaví další velký úspěch. Kvalifikoval se na Wimbledon, a zkompletuje tak svou sbírku startů na grandslamech. Českého tenistu posunula do hlavní soutěže skreč Lucase Pouilleho (386.). „Od soupeře to byl dáreček. Dnes ale beru jakékoli vítězství,“ radoval se pro Tenisový svět Macháč.

Z finále mužské kvalifikace, hraného tradičně na tři vítězné sety, se nakonec odehrál v duelu Tomáše Macháče s Lucasem Pouillem jen set a kousek. Po necelé hodině Francouz zápas skrečoval, a Macháč tak postoupil poprvé ve své kariéře na Wimbledon.

„Dostal jsem od soupeře dáreček, ale dnes beru jakékoli vítězství. Ať už kvůli tomu, že to znamená kvalifikaci do hlavní soutěže na Wimbledonu, nebo kvůli bodům, které mě mohou posunout na US Open,“ hlásil po postupu Macháč.

Vítězství ale nebral na lehkou váhu. „Musím teď být hodně pokorný, protože jsem dostal něco navíc. Zároveň si myslím, že je to do jisté míry odměna za to, jak jsem hrál předchozí zápasy,“ ohlédl se za cestou kvalifikací, kdy vyřadil Japonce Jasutaku Učijamu a Kaičiho Učidu.

První set sice Macháč proti Pouillemu prohrál 3:6, ale druhý začal dobře, když si s přehledem podržel podání. V závěru gemu se jeho soupeř držel za záda a hned poté si vyžádal ošetření. „Stalo se mu to nejspíš, když podklouzl v rohu kurtu,“ všiml si Macháč.

„Nejdřív jsem moc nerozuměl tomu, co se děje. Naštvaně kopnul do umpiru, ale nevěděl jsem proč. Pochopil jsem to pak, když si zavolal fyzio,“ sledoval dění kolem svého soupeře.

Pouille se rozhodl po přibližně deseti minutách do zápasu ještě vrátit. Vydržel ale jen dva gemy, po kterých zvedl ruku na znamení porážky. „Bere se štěstí, to tak někdy je,“ glosoval vítězství Macháčův trenér Daniel Vacek, který se sám dostal do osmifinále Wimbledonu 1994. „Pouille se vůbec nemohl hnout, například když šel na kurtu dozadu,“ poznamenal.

Macháč s někdejší světovou desítkou soucítil. „Je mi ho samozřejmě líto. Byl dlouho zraněný. Měl deprese i zdravotní problémy a teď se do toho dostával. Před měsícem mě vyřadil v Paříži,“ poukázal.

Český mladík zkompletoval dnešním postupem svou sbírku účastí v hlavních fázích grandslamů. Nejvíce se načekal právě na nejslavnějším tenisovém turnaji, kde se kvalifikace koná mimo hlavní areál.

„Wimbledon řadím nejvýš. Vždycky jsem ho sledoval v televizi a je to takový slavnostní turnaj. Třeba už jen bílým oblečením nebo tím, že se hraje na trávě,“ vysvětlil na závěr Macháč.

Wimbledon (GBR, 44 700 000 GBP, tráva)
Finále kvalifikace mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (107.) – Lucas Pouille (FRA, 386.) 3:6, 3:0 skreč