Kolář byl s výkonem spokojený, litoval jen klíčového gemu. Mohlo to být jinak, mrzelo ho

- Marek Janoš

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Se smíšenými pocity hodnotil porážku v prvním kole wimbledonské kvalifikace Zdeněk Kolář (172.). Proti někdejší světové desítce Lucasi Pouillemu (386.) začal dobře. Nezvládl ale důležitý čtvrtý gem druhého setu a rozjetý Francouz už dokázal utkání dovést k vítězství 4:6, 6:3, 6:3.

Právě čtvrtý gem druhého setu změnil směřování utkání na kurtu číslo 18. Početná skupina francouzských příznivců po něm oslavovala brejk svého oblíbence. „Byl to zlomový gem. Pokud bych jej získal na svou stranu, tak by to bylo úplně jiné,“ mrzelo Koláře po zápase.

Ten francouzské fanoušky zchladil okamžitým rebrejkem a zároveň udělal radost těm českým. Jen tím ale dotáhl ztracený gem. „Sice jsem ho pak hned brejknul zpět, ale servisově jsme byli zpět na svých. Kdybych ten čtvrtý gem zvládl, Lucas by servíroval po dlouhém gemu, takže by to neměl tak příjemné,“ svěřil se Kolář Tenisovému světu. 

Se svým výkonem byl ale spokojený. Francouzi byl více než vyrovnaným soupeřem a utkání rozhodovaly centimetry. „Byl to výborný zápas, i když hodně těžký. Nezměnil bych zpětně skoro nic. Lucas hrál výborně. V prvním setu jsem hrál agresivněji, on pak možná trochu změnil hru. Oba jsme hráli výborně, i když byl asi o kousíček lepší a zaslouženě vyhrál,“ uznal český tenista.

Toho čekal sice hráč čtvrté světové stovky, ale Pouilleovo postavení v žebříčku zdaleka neodpovídá jeho kvalitám. Někdejší světová desítka a čtvrtfinalista Wimbledonu 2016 dohání manko po vleklých problémech se zraněními či alkoholismem. Jakmile si ale dal život do pořádku, začíná se mu poměrně dařit. Vždyť na Roland Garros prošel z kvalifikace do druhého kola.

„Lucas je těžký soupeř, po zranění hraje delší dobu a už se do toho dostává. Věděl jsem, že budu muset podat fakt výborný výkon, abych uspěl. Ten jsem podal, a přesto to nestačilo. Nebylo to daleko, abych jej dokázal zlomit. Byl to nádherný zápas, Lucas hrál výborně a pokud dobře zregeneruje, může jít daleko,“ zhodnotil Kolář svého přemožitele. „I když na trávě člověk nikdy neví,“ dodal s úsměvem.

O Francouzi je známo, že je někdy prchlivé povahy, žádnou záludnost si na něj ale Kolář nepřipravil. „Nezkoušel jsem ho rozhodit, takový nejsem. Soustředím se sám na sebe a na svůj tenis, snažím se dělat a plnit to, co na kurtu mám. Když už, tak jej rozhodit svou hrou,“ vysvětlil.

Kolář se tedy s oblíbenými kurty v Roehamptonu loučí po prvním kole. Mrzela ho i dvě těsná rozhodnutí, která reklamoval rozhodčím. „To je bohužel tenis a člověk to už nevrátí. Není tu jestřábí oko, aby to člověk mohl zkusit. Je potřeba koukat dopředu a byly tam i míčky, které jsem mohl uhrát a neuhrál, to k tenisu patří. Druhý gem třetího setu, dokázal jsem se dostat k brejkbolu, tam pro mě byl smolný míček, kdy se rozhodčí rozhodla změnit z dobrého míčku na aut,“ vracel se k důležitým momentům. 

Ve druhé polovině sezony se chystá na antukové turnaje. Vzhledem k výsledkům z loňské sezony neobhajuje mnoho bodů, a není tedy pod tlakem. 

„Je potřeba hrát dobře, pak body přijdou. Můžu relativně připisovat, ale člověk si to musí uhrát. Dám si teď pár dní volno, když to nevyšlo, pak se připravím na další antukové turnaje a vrátím se zase silnější. Něco natrénuju a dám se dohromady na šňůru letních turnajů,“ plánuje si program po návratu z Londýna.