Návrat po 20 měsících s příchutí titulu! Bývalý čtvrtý hráč světa se zapsal do historie

- Filip Lefenda

První turnaj po více než dvacetiměsíční vynucené odmlce absolvoval minulý týden v Palmas del Mar Kei Nišikori. Bývalý čtvrtý hráč světa, jehož kariéru brzdí častá zranění, oslavil návrat na turnaji v Portoriku rovnou ziskem titulu! Vůbec poprvé v historii jej na challengerovém okruhu vyhrál tenista bez umístění na žebříčku.

Nišikori nastoupil k poslednímu soutěžnímu utkání v říjnu roku 2021. Následně ho ze hry vyřadila zranění kyčle a kotníku. Comeback plánoval zkušený třiatřicetiletý Japonec na konci května v americkém Little Rocku. Poté návrat z výkonnostních důvodů o dva týdny oddálil. A zdá se, že udělal dobře.

Na challengeru v portorickém Palmas del Mar se po celý týden prezentoval skvělými výkony. Dle tenisových expertů se na akci s dotací 80 tisíc dolarů prezentoval dokonce výkonem hráče elitní padesátky.

Na tamějším tvrdém povrchu postupně porazil Christiana Langma (6:2, 6:4) a Mitchella Kruegera (4:6, 6:3, 6:2) ze Spojených států, Australana Adama Waltona (6:4, 6:2), Brazilce Gustava Heidea (6:4, 6:2) a ve finále dalšího Američana Michaela Zhenga (6:2, 7:5).

V nedělním klání přišel Nišikori ve druhém setu od stavu 5:2 o výhodu dvou brejků, v koncovce dějství ale znovu zabral, a nakonec tak mohl po hodině a 41 minutách slavit zisk první trofeje od ledna roku 2019, kdy ovládl turnaj ATP 250 v australském Brisbane.

„Za titul z Portorika jsem velmi šťastný. Radost mám i z úrovně své hry. Absolvoval jsem pět utkání a mé tělo je v pořádku, což je to nejdůležitější. Snad to tak bude pokračovat,“ hodnotil Nišikori povedený týden ve videu, které umístil na své sociální sítě.

Svěřenec bývalých tenistů Michaela Changa a Maxe Mirného se triumfem zároveň zapsal do historie. Vůbec poprvé slavil na některém z challengerů titul hráč, jenž do turnaje vstupoval bez zápisu v žebříčku. V jeho pondělním vydání se již finalista US Open z roku 2014 vyhoupl na 492. místo.