Nehrál 20 měsíců! Vítej zpátky, gratuloval rozhodčí bývalé světové čtyřce k vítěznému comebacku

- Jan Vojkůvka

Dlouhých dvacet měsíců byl třiatřicetiletý Kei Nišikori mimo profesionální okruh. Bývalá světová čtyřka však vždy věřila, že se dokáže vrátit. Japonský sympaťák, jenž musel svůj comeback několikrát odložit, se nakonec k prvnímu utkání postavil až v noci na středu na challengeru v Palmas del Mar. A v úvodním kole dokázal porazit 6:2, 6:4 Christiana Langma ze Spojených států.

„Dobře odehráno. Vítej zpátky!“ potěšil Nišikoriho hned po utkání umpirový rozhodčí zápasu v Palmas del Mar. Duel, který trval hodinu a 44 minut, měl Nišikori pod kontrolou. V prvním setu neztratil ani jednou podání a byť jej ve druhé sadě Langmo jednou brejknul (srovnal na 3:3), v koncovce byl japonský tenista opět lepší a po brejku v devátém gemu duel doservíroval.

Ve středu tak skončilo takřka nekonečné čekání bývalého čtvrtého hráče světa, který poslední soutěžní zápas odehrál v říjnu 2021 v Indian Wells. Od té chvíle byla jeho kariéra v ohrožení, přestože Nišikori nepochyboval, že se dokáže vrátit.

Tento návrat ale nakonec zabral celých 20 měsíců. Původně přitom chtěl Nišikori už v létě minulého roku hrát. Jenže jeho lednová operace kyčle neměla takový účinek, jak sám doufal. Několikrát musel svůj comeback odložit a kromě problémů s kyčlí si ještě při tréninku poranil kotník.

Nečekané zhoršování stavu při pokusech o tréninkové zatížení způsobilo, že Nišikori vynechal celou minulou sezonu a polovinu té letošní. Musel odvolat svůj návrat na letošním Australian Open, nestihl ani avizovaný comeback v květnu. Až nyní v Portoriku se mu povedlo konečně hrát soutěžní zápas.

Díky vítězství v úvodním kole se vrátí na žebříček ATP, z něhož se na konci minulé sezony vytratil. Konečně může zkusit ještě jednou zaútočit na pozice mezi nejlepšími.