Po ohlášené pauze přišlo další překvapení! Muguruzaová ukončila spolupráci s dlouholetou trenérkou

- Jan Vojkůvka

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová nepřestává v posledních týdnech překvapovat svými kroky. Poté, co na začátku dubna ohlásila poměrně dlouhé přerušení kariéry, se rozhodla ukončit spolupráci se svou dlouholetou trenérkou Conchitou Martinézovou. Objevují se dokonce spekulace, že Muguruzaovou už tenis nenaplňuje a zpátky na kurty se rozhodně hnát nebude.

Muguruzaová se potýkala v posledních měsících s výrazným poklesem formy. Spolu se závěrem minulé sezony prohrála šestkrát v řadě a rozhodla se, že musí něco změnit. Změna to nakonec byla hodně překvapivá a pro její fanoušky dost mrzutá. Rodačka z Venezuely totiž od konce ledna neodehrála žádný zápas a v dubnu pak informovala, že její pauza bude mít delšího trvání.

Jelikož Španělka není zraněná, jedná se o regulerní přerušení kariéry. Jak dlouho bude tato pauza trvat, je v tuto chvíli nejisté. Minimálně však do léta, což znamená, že Muguruzaová vynechá kompletní antukovou a travnatou část sezony.

Další rána pro její fanoušky pak přišla tento týden. Bývalá světová jednička se totiž společně s trenérkou Conchitou Martinézovou dohodla na ukončení spolupráce.

„Garbiňe a já jsme se po vzájemné dohodě rozhodli ukončit náš pracovní poměr. Byly to fantastické roky, plné skvělých emocí a úžasných zážitků, na trati i mimo ni. Bylo mi potěšením s tebou pracovat, Garbiňe. Přeji ti nejlepší,“ napsala Martinézová na sociálních sítích.

Martinézová nastoupila k Muguruzaové jako dočasná trenérka už v roce 2017 za Sama Sumyka, který nebyl k dispozici z osobních důvodů. Dvojice Španělek si rychle vybudovala silné pouto a Martinézová v listopadu 2019 oficiálně převzala roli trenérky na plný úvazek. Během plodné spolupráce dokázala Muguruzaová v roce 2017 vybojovat grandslamový titul ve Wimbledonu. V průběhu dalších let oslavila zisk dalších šesti trofejí. Naposledy triumfovala v roce 2021 Turnaj mistryň.

Už loni ale Muguruzaová nedokázala předvádět adekvátní výkony a vyhrála jen 12 z 29 zápasů. Po aktuální šňůře šesti porážek a přerušení kariéry se však s Martinézovou dohodla na ukončení spolupráce.