Obtíže polské dvojky. Začal boj o mé očištění, hlásí po pozitivním testu na doping

- Jan Vojkůvka

Polský tenista Kamil Majchrzak má zaděláno na velký problém. Podle Mezinárodní jednotky pro bezúhonnost tenisu (ITIA) měl hned tři pozitivní dopingové testy a byl provizorně suspendován. Současná polská dvojka na mužském okruhu vinu odmítá a k celé situaci se vyjádřila ještě dříve, než přišla oficiální informace od ITIA.

Podle informací, které zveřejnila ITIA, byl Majchrzak pozitivně testován na látku SARM ve třech po sobě jdoucích vzorcích, které odevzdal na podzimních turnajích v Sofii, Tokiu a Soulu. SARM je selektivní modulátor receptoru androgenu, který má stejný účinek jako androgenní léky, ale je mnohem selektivnější v jejich působení, a umožňuje více efektů než relativně zákonem omezené použití anabolických steroidů.

Majchrzak měl výborný vstup do této sezony, vyhrál tři zápasy na ATP Cupu a následně došel do semifinále na ATP v Puné. Pak se ale začal herně trápit a nedařilo se mu na tyto výsledky navázat. Naopak měl hodně silný závěr sezony, když došel do čtvrtfinále v Sofii, osmifinále v Tokiu, semifinále na challengeru v Soulu a následně dokonce vyhrál říjnový challenger v Busanu. Díky tomu se ve světovém žebříčku dostal na 77. místo, na němž tento rok zakončil.

Tou dobou v něm už ale podle zjištění proudil výše zmíněný doping. ITIA momentálně bude celou kauzu dál prošetřovat, zároveň se dá očekávat, že Majchrzak požádá o kontrolu B vzorku. Ať tak či onak, polský tenista zmešká start příští sezony a nebude startovat například na United Cupu. Byl totiž provizorně suspendován a hrozí mu i několikaletý trest.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Kamil Majchrzak (@kamilmajchrzakk)

Jedná se o další dopingovou kauzu, která v této sezoně zasáhla známější tenisové jméno. Dopingovými kontrolami letos neprošli ani Rumunka Simona Halepová, Britka Tara Mooreová či Slovák Andrej Martin.

Sám Majchrzak ale odmítá, že by vědomě užil jakoukoliv zakázanou látku. Zatímco ITIA informace o pozitivních dopingových testech zveřejnila až v pátek, Majchrzak se k celé situaci vyjádřil už ve čtvrtek večer. „Musím se se všemi podělit o neuvěřitelně smutnou a těžkou zprávu. Během října a listopadu 2022 jsem měl při antidopingových kontrolách pozitivní test,“ napsal polský tenista na Instagramu.

„Za prvé, nikdy, nikdy jsem vědomě neužíval žádnou zakázanou látku. V tuto chvíli netuším, co se stalo, a je to pro mě ten největší šok. Začal jsem nejtěžší boj svého života - boj o prokázání své neviny a návrat ke sportu, který miluji,“ dodal Majchrzak.