Zmanipulované zápasy na domácí půdě? Chilané Saez s Urzuou brání svou pověst

- Filip Lefenda

Podezřelé sázky, domluvené zápasy. V poslední době byla tato spojení užívána v souvislosti s Italem Cecchinatem, nyní je s nimi spojováno duo níže postavených Jihoameričanů. Terčem podezření se stali dva Chilané, konkrétně Juan Carlos Saez (na fotografii) a Ricardo Urzua. Co se stalo?

Oba tenisté patří mezi ty méně známé a pohybují se především na turnajích kategorie Futures. Pětadvacetiletý Juan Carlos Saez, v současnosti 614. hráč světa, a jeho o dva roky starší krajan Ricardo Urzua-Rivera, jenž se nachází až v závěru první tisícovky, však mají problém.

Oba se na přelomu letošního listopadu a prosince představili na domácím futuru ve městě Talca, v souvislosti s jejich zápasy však byly zaznamenány podezřelé sázkařské aktivity. Ty nyní naznačují, že by se mohlo jednat o zmanipulovaná utkání.

Saez tehdy na turnaji v rámci osmifinále prohrál s teprve devatenáctiletým Kanaďanem Tabilem, se kterým uhrál pouhých pět her. Na vítězův triumf byl přitom vypsán kurz 3,40 a i on sám měl ohledně průběhu duelu, jak posléze přiznal, pochybnosti. „Byl jsem soustředěný na svou hru, ale je pravda, že Saez nehrál dobře. Nevěděl jsem, co se to s ním děje,“ přiznal mladík, který na turnaji nakonec došel až do semifinále.

Saez veškerá nařčení odmítá a hájí se tím, že domácí podnik absolvoval po téměř tříměsíční přestávce od tenisu, která byla zaviněná zraněním třísla. „Prakticky jsem netrénoval a vrátil jsem se na úrovni, která nestačila k poražení kohokoliv. Jestli se zdá zápas být podezřelým, chci důkazy,“ brání se Saez, jenž se letos představil čtyřikrát i v hlavní části challengerů, vždy však vypadl hned v úvodním kole.

„Je jednoduché někoho soudit, ale já jsem nevinný. Nepotřebuji peníze a nikdy nebudu riskovat, abych je získal nečistým způsobem,“ vyslal jasný vzkaz. Předmětem diskuzí je i jeho krajan Urzua. „Žádné oficiální prohlášení jsem ale dodnes nedostal, vše se ke mně dostává pouze z povídaček,“ vyjádřil se krátce ke kauze hráč, který na stejném turnaji uhrál s žebříčkově hůře postaveným Argentincem Peňou Lopezem jen dva gemy.