ITF v Praze: Žovincová s Krejsovou a Kolodziejovou prošly do semifinále

- Daniel Kubelka

Turnaj ITF na pražských Spojích pomalu míří do své závěrečné fáze. Pátečních čtvrtfinálových zápasů dvouhry se účastní pět českých tenistek v čele s nasazenou dvojkou Vendulou Žovincovou. Zastoupení bude mít Česko i v semifinálových zápasech čtyřhry.

Vendula Žovincová, druhá nasauená turnaje Kuchyně Gorenje Prague Open, potvrdila roli favoritky, v zápse s Moldavankou Anastasiou Detiucovou si nepřidělávala starosti a zvítězila po setech dvakrát 6:2. „Jsem ráda, že jsem dnešní duel zvládla. Podala jsem dobrý výkon, takže mám radost," uvedla Žovincová své bezprostřední pocity po postupu do semifinále. Vstup do zápasu však devatenáctileté tenistce vůbec nevyšel, rychle prohrávala 0:2. "První gem, když jsem podávala, byl hrozně rychlý. Rázem byl stav 0:40 a zkazila jsem bekhend po lajně. Naštěstí jsem poté gem na 1:2 zvládla a v dalších gemech už to šlo poměrně v pohodě," okomentovala Žovincová začátek duelu v rozhovoru pro náš web. Detiucová si v utkání pouze jednou podržela servis a zbylé tři gemy uhrála při podání Žovincové, která tak byla smrtící na returnu, ačkoliv servis ji v určitých okamžicích rovněž dělal problémy. Žovincová využila 7 z 12 brejkbolů.

Ryze český souboj se odehrál na kurtu číslo pět, kde se střetla sedmá nasazená Petra Krejsová v souboji se Sabinou Machalovou. Favorizovaná Krejsová zvládla duel lépe, dokázala svou krajanku porazit po setech 6:2, 6:4 a zajistila si postup do semifinále. „Utkání hodnotím kladně, neboť jsem vyhrála. Myslím, že dnes jsem konečně dobře servírovala a jsem spokojená," hodnotila dnešní zápas Krejsová, která si během utkání hned třikrát ztratila podání, ale svá zaváhání dokázala více než dobře napravit. Na returnu využila 6 z 15 brejkbolů.

V souboji o postup do finále vyzve Vendulu Žovincovou poměrně překvapivá semifinalistka v podobě Miriam Kolodziejové, jež prošla do dalšího kola skrz pátou nasazenou Američanku Dashu Ivanovovou. Do zápasu s favorizovanou Ivanovovou přitom nevstoupila ideálně a prohrávala v prvním setu 0:2. Ale dokázala své síly zmobilizovat, dostat se do vedení a nakonec první set vyhrát 6:4 po sérii pěti gemů s brejky. Druhý set už byl o poznání jednoznačnější, Kolodziejová vedla 4:1, poté sice přišla o podání, ale získala výhodu dvou brejků zase zpět a za stavu 5:2 zápas dopodávala.

Kuchyně Gorenje Prague Open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

Čtvrtfinále dvouhry

Anastasia Detiucová (MDA) - VENDULA ŽOVINCOVÁ [2] 2:6, 2:6
SABINA MACHALOVÁ [Q] - PETRA KREJSOVÁ [7] 2:6, 4:6
Dasha Ivanovová (USA)[5] - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ 4:6, 2:6
Lisa Ponomarová (GER)[Q] - TEREZA PROCHÁZKOVÁ [WC] 6:7 (6), 7:6 (5), 6:3

Semifinále čtyřhry

Ponomarová, Wernerová (GER) - KOLODZIEJOVÁ, ŽOVINCOVÁ 6:1, 1:6, 10:12
Andrejová, Sekulicová (ROU/GER) - Ivanovová (USA), KREJSOVÁ [2] 6:3, 6:3

Pražský turnaj ITF den po dni 

1.9. ITF v Praze: Postup do čtvrtfinále dvouhry slaví pětice českých hráček

31.8. ITF v Praze: Žovincová, Kolodziejová a Procházková proklouzly do dalšího kola

30. 8. ITF v Praze: Patnáctiletá Beránková vyřadila nasazenou jedničku, Slováková těsně prohrála s nasazenou čtyřkou

29. 8. ITF v Praze: V hlavní soutěži Hájková, Čechová a Machalová. Dohrávku zvládla Laboutková

28. 8. ITF v Praze: Jedenáct českých tenistek postupuje do finále kvalifikace