Medveděvův paradox. Ruský tenista ztrácí kvůli žebříčkovému pravidlu stovky bodů

- Marek Bartošík

Zdá se to být prosté. Kolik bodů získám, tolik jich budu mít v žebříčku. Tak ale pořadí ATP ani WTA nefunguje. Konkrétně mužům se počítá pouze osmnáct, maximálně devatenáct konkrétních výsledků. Právě na to doplácí například Daniil Medveděv.

Světová devítka Daniil Medveděv si na své počínání z posledních dvanácti měsíců jistě nemůže stěžovat. Tři tituly, tři finále a další kvalitní výsledky mu zajišťují místo mezi tenisovou smetánkou.

Dokonce by mohlo být i líp. To by však nesmělo existovat žebříčkové pravidlo, které hráčům uznává pouze výsledky z osmnácti turnajů (resp. devatenácti, pokud se kvalifikují na Turnaj mistrů).

Dvanáct ze zmíněných osmnácti podniků jsou pevně dané – jedná se o grandslamy a všechny Masters kromě nepovinného Monte Carla. Zbylých šest započítaných výsledků může pocházet z jakýchkoliv dalších klání.

A to je právě Medveděvův problém. Třiadvacetiletý Rus totiž odehrál za poslední rok šestadvacet turnajů a především na těch menších a středních podával pozoruhodně vyrovnané výkony.

Konzistence výsledků však ruskému mladíkovi škodí. Mezi osmnáct uznaných turnajů se mu nepočítají například semifinále z pětistovek v Queen’s, Rotterdamu a Basileji či finále z Brisbane. Medveděv tudíž celkem „ostrouhá“ o neuvěřitelných 825 bodů! Právě tolik jich mimochodem stačí Philippu Kohlschreiberovi k 73. místu v žebříčku.

Tenista z Moskvy má nyní oficiálně 2745 bodů. Útěchou mu může být, že i kdyby se mu počítaly všechny získané body, stále by okupoval devátou příčku. Možná by ale mohl zvážit méně náročný turnajový plán.

Na uvedené pravidlo částečně doplácí také Medveděvův velký rival, a sice pátý hráč světa Stefanos Tsitsipas (405 nezapočítaných bodů). Novaku Djokovičovi, Rafaelu Nadalovi ani Rogeru Federerovi naopak ztráta bodů díky podstatně nižšímu počtu odehraných turnajů nehrozí.