ATP

Nezdravé sebevědomí, nebo logický odhad? Otec Djokoviče věří ve zdolání všech rekordů

- Marek Bartošík

Mezi rodiči slavných tenistů a tenistek byste obtížně hledali sebevědomějšího člověka, než je Srdjan Djokovič. Otec aktuální světové jedničky a vítěze šestnácti grandslamových titulů Novaka Djokoviče v nedávném mediálním výstupu zdůraznil dominanci svého syna v soubojích s největšími favority.

Srdjan Djokovič se v médiích nebojí hlasitě podpořit svého syna Novaka, který i přes své významné úspěchy stále zůstává ve stínu Rogera Federera a Rafaela Nadala.

Od začátku roku 2011 přitom obě tenisové legendy pravidelně poráží, vyhrává více grandslamů než oni a nejčastěji drží pozici světové jedničky.

„Novak je nejlepším tenisovou světa posledního desetiletí,“ komentoval Srdjan Djokovič pro Sport Blic.

A statistiky mu dávají za pravdu. Pokud se budeme držet aktuálního desetiletí, které začalo v roce 2011, pak v něm Djokovič strávil na tenisovém trůnu už 262 týdnů. A Srbova nadvláda jen tak neskončí, vždyť na druhého Nadala má mohutný náskok bezmála 4500 bodů. Otřást se tak může i Federerův absolutní rekord, který činí 310 týdnů.

Djokovič za svými největšími rivaly Federerem a Nadalem nejprve zaostával, v posledních letech na ně ale umí. Karta se obrátila v památné sezóně 2011 a švýcarský elegán i španělský matador se musejí před srbským hrdinou čím dál častěji sklonit.

„Když se podíváme na posledních šest až sedm let, pak měl Novak proti Federerovi bilanci 22:9 a proti Nadalovi 20:9,“ hrdě uvedl Srdjan Djokovič.

Drobný zádrhel tkví v tom, že tato čísla nejsou přesná. Podle oficiálních statistik je od začátku sezóny bilance mezi Djokovičem a Federerem 20:9 a mezi Djokovičem a Nadalem 21:10.

I přes toto záhadné kouzlení s čísly jde vidět, že vítěz nedávného Wimbledonu je jen stěží k zastavení. Vždyť vyhrál čtyři z posledních pěti grandslamů, pouze na pařížském Roland Garros ho v semifinále zastavil Dominic Thiem.

„Před rokem vedl Federer v počtu grandslamů 20 ku 12, nyní je to 20 ku 16. Popovídáme si zase za rok,“ dodal Srdjan Djokovič.

Je sebevědomí otce srbského tenisty až nezdravě vysoké, nebo Novak Djokovič skutečně do konce roku 2020 překoná rekordy v počtu získaných grandslamů i týdnů strávených na pozici světové jedničky?