Svrčina si odváží z mistrovství Evropy stříbro!

- Jan Vojkůvka

Talentovaný Dalibor Svrčina dokázal na mistrovství Evropy juniorů v Klostersu dokráčet až do finále. V něm sice prohrál bývalý osmý junior světa s Francouzem Valentinem Royerem 1:6, 6:3, 3:6, ale ziskem stříbrné medaile navázal na své velmi úspěšné krajany, i na medaili Jonáše Forejtka z minulé sezony.

Český chlapecký tenis na tom rozhodně není vůbec špatně. Jonáš Forejtek se v minulé sezoně stal juniorským mistrem Evropy, Dalibor Svrčina letos vybojoval stříbrnou medaili.

Osmnáctiletý Forejtek letos na evropském šampionátu nestartoval, mnohem více ho už totiž zajímají profesionální turnaje. Na jeho loňský úspěch však dokázal navázat teprve šestnáctiletý Svrčina, který by klidně mohl startovat v kategorii do 16 let. Vybral si ale plnohodnotný evropský šampionát a prokázal, že by v letech následujících mohl být jednou z hlavních tváří českého tenisu.

V Klostersu měl sice ve 2. kole drobné problémy, když porazil Slovince Planinseka až ve třech setech, další čtyři zápasy však vyhrál hladce ve dvou setech. A ve finále si na Francouze Valentina Royera věřil.

První set mu ale hrubě nevyšel a prohrál ho 1:6. Ve druhém dějství Svrčina předvedl zcela jiný obrázek hry, zpřesnil servis a ve výměnách soupeře přehrával. Vynutil si tak rozhodující dějství, do něhož ovšem vstoupil velmi špatně a rychle prohrával 0:5. Třemi gemy v řadě sice upravil skóre zápasu, ale na obrat už recept nenašel.

„Dalibor přežil svůj první zápas. Prohrával 3:4 ve třetím setu a přišel o podání, povedlo se mu však otočit na 6:4. V dalších zápasech postupoval už s přehledem. Škoda, že se finále hrálo kvůli dešti v hale, venku by byl větší favorit. I tak je ale stříbro pěkné,“ komentoval trenér Daniel Filjo.

V Klostersu se dařilo i čtrnáctileté Lindě Fruhvirtové, která prošla ve starší kategorii až do semifinále. Tím si zajistila bronzovou medaili.

„Linda byla jednou z favoritek, i když vyhrála první tři zápasy až ve třech setech. Ve čtvrtfinále s přehledem vyřadila domácí Ryserovou a čekalo se, že si v semifinále poradí se Švédkou Hennemannovou. Lindě to ale moc nesedlo, soupeřka jí vnutila svou hru v dlouhých výměnách,“ uvedl Filjo.

Juniorské mistrovství Evropy bývá velmi prestižní záležitostí. Ostatně o tom svědčí i vítězové turnaje. Před Forejtkem v roce 2018 se ze zlaté medaile radovali například Stefanos Tsitsipas či Karen Chačanov, dnes přední hráči na okruhu ATP.

Z českého pohledu se Svrčina a Fruhvirtová zařadili do plejády předních českých tenistů, kteří se dokázali na juniorském šampionátu prosadit.

Tituly ve dvouhře získali například Barbora Krejčíková (2013), jež slavila i ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou, Eva Birnerová (2002) či Michal Konečný (2007) a Ivo Minář (2002), který ve finále před 17 lety porazil Tomáše Berdycha, dlouhodobou českou jedničku. Medaile získali i Michal Tabara, Petra Cetkovská, či ve čtyřhře Markéta Vondroušová s Miriam Kolodziejovou.