WTA

Musíte trénovat svoji mysl, svěřila se Strýcová. Tenisté přemýšlí negativně

- Radek Štohl

Velký kolotoč okolo Barbory Strýcové pomalu upadá. Nedávná vítězka wimbledonské čtyřhry kromě rozhovorů pro česká média rovněž poskytla povídání oficiálním stránkám ženské tenisové federace, pro které se mimo jiné rozpovídala o tom, jak bylo důležité se věnovat tréninku netenisových záležitostí.

Poslední červencovou neděli to budou dva týdny od chvíle, kdy Barbora Strýcová získala první grandslamový titul kariéry. Česká tenistka si pro něj dokráčela na nejslavnějším turnaji světa, ve Wimbledonu jí k tomu vypomohla deblová parťačka Su-wej Sie.

Kromě trofeje z prestižního podniku se Strýcová stala světovou jedničkou ve čtyřhře, zásluhou čehož o třiatřicetiletou hráčku nastal velký zájem. Ten se projevil mnoha rozhovory, mezi kterými krátce po triumfu nechybělo povídání pro stránky wtatennis.com.

Ve Wimbledonu jste poprvé došla do semifinále dvouhry, vyhrála jste první grandslamový titul ve čtyřhře. Ten vám zajistil první místo světa. Co pro vás tyto dva týdny znamenaly?
Znamenalo to pro mě všechno, snila jsem o tom. Ve skutečnosti jsem si to ani nedokázala představit, ačkoliv někde vzadu v hlavě jsem nad tím přemýšlela. S pozdějším věkem jsem cítila, že se to může přihodit. A ono se to stalo!
Jsem na sebe neskutečně pyšná, stejně jako na svůj tým.

Po finále čtyřhry jste mířila na večeři šampionů. Měla jste vůbec čas si uvědomit, co se vše přihodilo?
Během dvou týdnů jsem byla velmi koncentrovaná. Soustředila jsem se na to, abych byla uvolněná, abych si užívala každou chvíli.
Jakmile se vrátím domů a budu spát ve své posteli, budu mít trochu času na sebe. A čas na to, abych si uvědomila, co se událo. Protože je to něco velkého!

Jste považována spíše za singlistku. Kdy jste začala snít o pozici nejlepší deblistky světa?
Na začátku sezóny. Sama se považuji za singlistku, v probíhající sezóně to bylo ale spíše, že se chci stát světovou jedničkou, protože jsem toho schopná. Mám skvělou parťačku, bez nichž bych na to nedosáhla. Pomohla mi stát se lepší hráčkou na kurtu. Velmi si sedíme.

V průběhu Wimbledonu jste uvedla, že pracujete také na mentální stránce. Pracujete na ní s mentálním koučem. Jak se však na tom „pracuje“?
Trénujete forhendy, servisy a také vaši mysl. Musíte ji trénovat každý den a každou hodinu. Například ráno vstanu a trénuji ji přibližně dvacet minut. Během dne musíte kontrolovat, jak se sami cítíte. Tenisté umí být velmi negativní, také taková bývám. Srážím se tím dolů. Začala jsem k sobě mluvit v pozitivním smyslu. Věci jsou poté jednodušší.

Na závěr. Co pro vás znamená první místo světa?
Znamená to hodně vynaloženého úsilí, které se vyplatilo. Je neuvěřitelné, že ve své práci můžu být tak dobrá. Speciálně, když se vše přihodilo na oblíbeném místě ve Wimbledonu.