Skvělá Bouzková! Znovu neztratila set a je blízko TOP 100

- Radek Štohl

Jediný zápas dělí Marii Bouzkovou od kariérního milníku. Po čtvrtfinálové výhře v kazašském Nur-Sultanu nad Caglou Buyukakcayovou jí stačí uspět v sobotním semifinálovém duelu nad Irynou Šymanovičovou k tomu, aby se poprvé v kariéře podívala do TOP 100. A to vše před jednadvacátými narozeninami, které česká tenistka oslaví v neděli.

Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Karolína Muchová, Kristýna Plíšková. 

To je zástup českých tenistek v elitní stovce ženské dvouhry. Po sobotě k nim může přibýt osmá hráčka. Marii Bouzkové stačí, aby během zítřejšího dne uspěla v semifinálovém duelu v Kazachstánu, kde se v kategorii ITF World Tennis Tour koná turnaj dotovaný 80 000 americkými dolary.

Bývalá sedmá tenistka kombinovaného juniorského žebříčku k této metě udělala velký krok ve Wimbledonu, kde se z kvalifikace dostala až do druhého kola dvouhry, v němž nestačila na Marii Sakkariovou 4:6, 1:6.

Na probíhajícím turnaji v Nur-Sultanu (dříve známé Astaně) plní Bouzková roli nasazené jedničky. V úvodním kole si poradila s Annou Danilinovou 7:5, 6:2, v osmifinále neměla slitování proti Žibek Kulambajevové, domácí tenistku smetla 6:1, 6:0.

První větší odpor měla klást někdejší šedesátá hráčka dvouhry Cagla Buyukakcayová, ani proti turecké soupeřce však Marie Bouzková neztratila sadu. I když si v závěrečném setu zkomplikovala cestu.

Bouzková do pátečního střetnutí vstoupila na výbornou. Zásluhou dvou brejků vedla 5:1 a ačkoliv soupeřka jednou uspěla na returnu, první sada šla na konto české hráčky po necelých padesáti minutách.

Ve druhém dějství Bouzková měla náskok 5:2, v závěru ovšem znovu nedokázala dopodávat set do vítězného konce. Buyukakcayové to stačilo na tiebreak, v němž Češka ztratila jen tři míčky a postoupila do semifinále. 

President's Cup, Nur-Sultan (KAZ, 80 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (104.) – Cagla Buyukakcayová (TUR, 252.) 6:3, 7:6(3)