WTA

Nikdy to nechci potlačit, říká Strýcová o emocích. Zmínila faktor spánku

- Radek Štohl

Je na roztrhání. Barbora Strýcová po wimbledonském triumfu ve čtyřhře a dobytí postu světové jedničky podstoupila řadu rozhovorů, mezi kterými nechyběl ani ten pro DVTV. Strýcová v něm mluvila o emocích, důležitosti spánku nebo rituálech.

Je to už pět dní, kdy Barbora Strýcová ovládla čtyřhru ve Wimbledonu. Češka a její deblová parťačka Su-wej Sie ve finále přehrály dvojici Dabrowská, Sü 6:2, 6:4, zásluhou čehož se Strýcová v pondělním vydání žebříčku objevila na prvním místě deblu. 

„Stát se deblovou světovou jedničkou byl můj sen. Že se to stane na mém nejoblíbenějším turnaji je třešnička na dortu. Ještě si vše ani neuvědomuji," začala povídání třiatřicetiletá tenistka, která se na žebříček podívala jen při pondělním vydání.

Jak Strýcová přiznala, po zmíněném úspěchu nechyběla ani oslava „Musí být velká. Hodně jsem si ji užila," pousmála se hrdinka poslední doby. Zároveň však dodala, že se již nachází v období, kdy by jí vyhovovaly dny bez společnosti druhých.

„Jsem ve stádiu, kdy bych chtěla být sama a uvědomit si, co se stalo. Uvědomit si ale také průběh čtrnácti dní. Byly tam momenty, kdy jsem sama sebe překvapila. Byly to spíše psychologické věci, před Wimbledonem jsem se necítila úplně dobře. Na turnaj jsem přijela, že si chci užívat každý moment," přiblížila.

V minulosti ji spíše mentální stránka svazovala. „Dříve vás nervy tak ovládly, že na kurt jste šli unaveni. Samozřejmě jsem teď byla nervózní, to k tomu patří. Ale bylo to takové dobré nervózní, že jsem se těšila. Možná proto jsem hrála tak, jak jsem hrála,“ našla důvody úspěchu.

Češka je na okruhu známá svými emocemi. Během rozhovoru nastínila, jak ji v této stránce pomáhalo nejbližší okolí. „Trenéři mi dokázali udělat takovou atmosféru, že se všechno skládalo dohromady. Vše bylo tak přirozené, že špatné já ve mně nebylo. Emoce však nechci potlačit," uvedla na druhou stranu.

Náročných čtrnáct dní pro Barboru Strýcovou a Su-wej Sie vygradovalo během závěrečného víkendu. Tenistky se měly na kurt dostat již během soboty, kvůli maratonskému finále čtyřhry mužů však byl jejich zápas přeložený na neděli. S čekáním a únavou souvisel také čím dál kratší spánek.

„V hlavě se mi honí myšlenky. Usínáte ve chvění. Co bude, jak bude, jak byste chtěli, aby to vypadalo. Spánku nebylo moc, pořád ho není moc. Potřebuji spát minimálně osm hodin. Když jsem unavená, tak mentrální stránka hapruje a nedokážu předvést výkon, jaký bych chtěla," řekla Strýcová otevřeně.

Kromě spánku jsou důležité také rituály, od těch bylo mírně upuštěno. „Dříve jsem jich měla strašně moc, ale hrozně svazují. Pak se soustředíte na jenom na ně. Je jich čím dál méně, ale jsou. Čtrnáct dní jsem například jedla jen suché těstoviny k obědu. Nebo máte stejnou rozcvičku. Je důležité držet hlavu a koncentraci," dodala nejlepší deblistka světa.