Start mladé senzace v ohrožení? US Open čelí problému s pravidly

- Jan Vojkůvka

Americká tenistka Cori Gauffová ohromila tenisovou veřejnost. Ve svých 15 letech prosvištěla ve slavném Wimbledonu z kvalifikace až do osmifinále, kde ji zastavila pozdější vítězka Simona Halepová. Žebříčkem WTA se vyšplhala na 141. místo a každý očekává, jak se jí bude dařit na domácím grandslamu. Věc má ale háček...

Gauffová před dvěma týdny nepobláznila jen Wimbledon, ale celý tenisový svět. Sociální sítě byly přehlceny obdivnými příspěvky, mladičká tenistka dorovnávala legendy, zkrátka nejlepší možný začátek profesionální kariéry této bývalé juniorské jedničky (současné sedmnáctky).

S tím, jak se blíží US Open, tedy domácí grandslam, napětí především v zámoří roste. Podaří se Gauffové zopakovat svou senzaci z Londýna? Dokáže se vypořádat s tlakem ze zaplněných tribun domácím obecenstvem? Zvládne její křehké tělo další tvrdou zátěž spojenou se zápasy s těmi nejlepšími?

Věc má jeden podstatný háček. Každý už vidí, jak Gauffová naskočí do hlavní soutěže newyorského turnaje, ale to může být velký problém.

Tři divoké karty a stop
Pravidla WTA hovoří jasně. Maximálně mohou hráčky do 16 let odehrát jen 10 turnajů ročně s tím, že mohou přijmout maximálně 3 divoké karty. Důvod je jednoduchý – snaha, aby mladé tenistky předčasně nevyhořely kvůli příliš velké porci profesionálních zápasů a turnajů.

Gauffová nemá s turnaji WTA problémy, startovala na méně podnicích. Její účasti na okruhu ITF se do tohoto pravidla nezapočítávají. Jenže tři divoké karty už obdržela (v Miami a do kvalifikace French Open a Wimbledonu).

Pořadatelé US Open však nechtějí, aby Gauffová musela absolvovat nevyzpytatelnou kvalifikaci. Chtějí ji přímo v hlavní soutěži. A hledají skulinky, jak to zařídit.

„Očekáváme, že uvidíme Coco v hlavní soutěži US Open,“ uvedl ředitel pro komunikaci USTA (Americká tenisová asociace) Chris Widmaier. „Po svém vystoupení ve Wimbledonu si získala v naší zemi srdce tenisových fanoušků. Nestává se každý den, aby sportovec v jejím věku byl tak úspěšný.“

WTA nebude dělat problémy
Jenže jak to zařídit, aby mohla naskočit do hlavní soutěže? Divokou kartu podle pravidel obdržet nemůže. US Open však hodlá právě tato pravidla prolomit. A, kupodivu, se organizátoři dočkali pochopení i u WTA, která jinak striktně svá nařízení vyžaduje dodržovat.

„US Open, jako grandslam, si vyhrazuje právo nesouhlasit s pravidly o věku sportovce a má právo nabídnout hráčce divokou kartu, která překračuje její limit podle pravidla o věkové způsobilosti,“ stojí v prohlášení mluvčí WTA, které zveřejnil deník New York Post.

Určitá cesta, jak dostat Cori Gauffovou do hlavní soutěže bez riskantní kvalifikace, byla tedy umetena...