ATP

Blíží se konec? Berdych vynechá generálky na US Open

- Radek Štohl

Tomáš Berdych se nezúčastní turnajů ve Washingtonu a Montrealu. Třiatřicetiletý tenista, který v uplynulých měsících laboroval se zdravotními problémy, se na okruhu naposledy představil ve Wimbledonu, kde prohrál v prvním kole proti Tayloru Fritzovi. Berdych by se neměl zapojit ani do Masters v Cincinnati, jediný přípravný turnaj před US Open tak připadá v úvahu Winston-Salem, kam dříve přijal divokou kartu.

Do závěrečného grandslamu sezóny zbývá přes pět týdnů. A dost možná, že se bude jednat také o poslední turnaj velké čtyřky, do kterého Tomáš Berdych zasáhne.

Českého hráče v posledním období sužují zdravotní potíže se zády, kvůli kterým loni zmeškal druhou polovinu sezóny, včetně slavného Wimbledonu. Na okruh se tak vrátil letos v lednu a vše vypadalo nadějně.

Na turnaji v Dauhá prošel až do finále, v němž ve třech sadách vzdoroval Roberto Bautistovi. Skvělý výsledek uhrál také na Australian Open, v osmifinále vypadl až s Rafaelem Nadalem. Po semifinále v Montpelier však odehrál jen tři turnaje, připsal si dvě výhry.

Další návrat přišel na exhibici Boodles Tennis Challenge, která je jednou z příprav na Wimbledon. Zde sehrál dva vyrovnané zápasy s Bautistou a Denisem Shapovalovem. Samotný grandslam skončil pro Berdycha prohrou s Taylorem Fritzem 4:6, 4:6, 3:6.

Po nejslavnějším turnaji světa Čech příliš optimisticky nepůsobil. „Zatím jsem nepřemýšlel nad tím, jestli bych svůj konec ohlásil dopředu jako třeba David Ferrer, nebo až po zápase. Ani nevím, jestli to za to stojí. Kdybych si konec naplánoval na US Open a oni mě třeba dali na centrální kurt, mohlo by to být zajímavé," prohlásil po prohře v prvním kole.

Zda bude Berdych startovat na posledním grandslamu roku se ještě uvidí, z turnajů ve Washingtonu a Montrealu se však odhlásil. Bývalý čtvrtý hráč světa není ani přihlášený do Cincinnati. Jedinou variantou tak zůstává podnik ve Winston-Salem. Turnaj v Severní Karolíně začíná přesně týden před zahájením US Open.