WTA

České deblové jedničky: Vítězka Wimbledonu, legenda nebo úspěšná singlistka

- Radek Štohl

Barbora Strýcová není jedinou Češkou, která se ocitla na tenisovém vrcholu čtyřhry. Na první místo se jich dostalo hned sedm, včetně legendy Heleny Sukové nebo již bývalé profesionální tenistky Lucie Šafářové.

Český ženský tenis zažívá fantastické období. V elitní padesátce dvouhry se nachází šest našich tenistek, v deblovém žebříčku se stejný počet žen vměstná do dvaadvacátého místa. Na nejvyšší pozici se momentálně ocitá Barbora Strýcová, zkušená hráčka se uplynulé pondělí poprvé v kariéře stala světovou jedničkou čtyřhry. Dříve se takový počin vydařil šesti jejím krajankám:

Helena Suková (poprvé – 5. února 1990) – dohromady 68 týdnů
Od loňského července členka Mezinárodní tenisové síně slávy se na první místo čtyřhry prodrala ještě v dobách Československa. Poprvé se tak přihodilo před téměř třiceti lety, na tenisový vrchol ve čtyřhře dosáhla ještě sedmkrát. Naposledy si této pocty mohla užívat od 15. do 21. listopadu roku 1993.
Suková si k prvnímu místu mimo jiné vypomohla triumfy na Australian Open, French Open a Wimbledonu, ke kalendářnímu grandslamu roku 1990 jí tehdy chyběl úspěšný finálový zápas na US Open, v němž společně s Janou Novotnou prohrály s domácím párem Gigi Fernándezová, Martina Navrátilová 2:6, 4:6. 

Jana Novotná (poprvé – 27. srpna 1990) – dohromady 67 týdnů
Deblový žebříček WTA byl na začátku 90. let minulého století velmi proměnlivý. Zatímco Suková se na první příčce objevila "jen" osmkrát, dnes již zesnulá Jana Novotná se v průběhu poslední dekády 20. století dostala na nejvyšší post jedenáctkrát.
Na prvním místě nejdéle vydržela "jen" patnáct týdnů v řadě. Mezi devátým (15. června až 11. října 1992) a desátým působením na vrcholu uběhlo dlouhých šest let, naposledy zde vydržela od 17. května do 6. června 1999.

Květa Peschkeová (4. července – 11. září 2011) – dohromady 10 týdnů
Před více jak osmi lety se na první místo vyšplhala také Květa Peschkeová. Na rozdíl od svých předchůdkyň se zde zdržela jednou bez jediné přestávky. Česká tenistka tento post sdílela se svoji tehdejší deblovou parťačkou Katarinou Srebotnikovou, spolu kromě titulu z Dauhá a Eastbourne dobyly Wimbledon, čímž stvrdily fantastický ženský český rok. (Petra Kvitová vyhrála dvouhru, Iveta Benešová smíšenou čtyřhru).

Lucie Šafářová (21. srpen – 1. říjen 2017) – dohromady 6 týdnů
Nedávnou historii si vybavují snad všichni. Za tři týdny to budou dva roky od chvíle, kdy Lucie Šafářová došla na post světové jedničky ve čtyřhře. Češka v daném roce vyhrála Australian Open i French Open, s Bethanie Mattekovou-Sandsovou tak v sezóně 2017 mohly ve Wimbledonu útočit na třetí grandslamový titul v řadě, nešťastné zranění Američanky ovšem plány brzy zhatilo. Šafářová si po zbytek sezóny našla parťačku Barboru Strýcovou, se kterou uhrála semifinále v Torontu a Cincinnati. Po turnaji na jihozápadě USA bylo jasné, že v pondělí 21. srpna bude první deblistkou žebříčku.

Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková (poprvé 22. října 2018 – 13. ledna 2019)
Mladé duo v klíčovém roce 2018 začalo to "pouhým" finále v Šen-čenu a Miami, po jediné antukové výhře ze tří turnajů však vyhrálo French Open a posléze také Wimbledon. Nezvládnuté turnaje v Montrealu a Cincinnati (jediná výhra) tak odložily posun na první místo, na které je dostalo semifinále US Open a ztráty protihráček, na Turnaji mistryň tak již startovaly jako první hráčky světa.
Ještě před Australian Open se jejich místa rozdělila, Kateřina Siniaková totiž s Alexsandrou Kruničovou v generálce na Austrálii vyhrála Sydney. Siniaková zde vydržela do devátého června, společně s Krejčíkovou ztratily body za trofej z French Open, kde letos vypadly po prvním zápase.

Barbora Strýcová (15. července 2019 – ?)
Zkušená Češka se na první pozici nachází třetím týdnem, na druhou Kristinu Mladenovic má náskok 455 bodů. Na nejvyšší post se Strýcová dostala zásluhou třech spoluhráček. Od loňské druhé poloviny srpna s Andreou Hlaváčkovou dobyla New Haven a Peking, jediný zápas jí dělil od titulu v Tokiu a Wu-chanu. Na letošním Australian Open uhrála semifinále s Markétou Vondroušovou, od poloviny února poté skvělých dvanáct měsíců završila se Su-Wej Sie. Tenistky společně vyhrály Dubaj, Madrid a Eastbourne, úspěšnou spolupráci prokázaly ve vítězném Wimbledonu. Po finále se Češka mohla radovat jak z titulu, tak z prvního místa.