VIDEO: Živý terč! Mahut ve finále schytal rány do oka i slabin

- Jan Vojkůvka

Parádní finálová bitva, ve které se rozhodovalo o vítězích mužské čtyřhry, přinesla spoustu výtečného tenisu, několik zvratů, a také hodně bolesti. Tu prožíval hlavně Nicolas Mahut, který se hned třikrát ocitl v situaci, kdy se stal živým terčem a v prvním setu dokonce musel být ošetřen.

Takřka nekonečný deblový zápas spolu odehráli Kolumbijci Juan-Sebastian Cabal s Robertem Farahem a Francouzi Nicolas Mahut a Edouard Roger-Vasselin. Z vítězství se nakonec radovali po bezmála pěti hodinách boje kolumbijští druzí nasazení, kteří zvítězili 6:7(5), 7:6(5), 7:6(6), 6:7(5), 6:3.

Hrdinou zápasu byl ovšem i poražený Nicolas Mahut. Ten totiž na konci necítil bolest pouze z prohry, ale také fyzickou bolest, kterou musel zahánět hlavně adrenalinem z bitvy o wimbledonskou trofej.

V jedenáctém gemu prvního setu přišla první tvrdá rána. A vlastně nejhorší ze všech. Mahut na základní čáře chtěl odehrát smeč soupeře, ale prudce letící míček se mu od země odrazil do levého oka a francouzského tenistu sestřelil k zemi.

Čeští fanoušci si jistě vzpomenou na situaci z olympijských her v Riu, kde Andrea Hlaváčková rovněž schytala smeč do oka. Zápas a turnaj tehdy dohrála, ale po olympiádě se zjistilo, že má zlomenou kost nad svým okem.

Utkání finále čtyřhry ve Wimbledonu bylo přerušeno a Mahut musel být ošetřen. Ač to s ním v jednu chvíli nevypadalo vůbec dobře, do utkání se vrátil a spolu s Rogerem-Vasselinem kolumbijské vítěze pořádně potrápili.

K dalším nepříjemnostem pro Mahuta došlo v rozhodujícím setu za stavu 3:4 při podání Francouzů. Napřed při přeběhu u sítě schytal tvrdý forhend do klíční kosti a hned v další výměně ho soupeř trefil do slabin. Aby smůla byla ještě větší, tyto dva zásahy znamenaly pochopitelně dva fiftýny pro Cabala s Farahem, kteří se tak dostali ke třem brejkbolům.

A klíčový osmý gem také vyhráli a duel poté doservírovali...