Wimbledon: Strýcová je poprvé v grandslamovém semifinále! Uspěla také ve čtyřhře

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Barbora Strýcová si zahraje poprvé v kariéře grandslamové semifinále! Zkušená Češka vyřadila v úterý v All England Clubu domácí Johannu Kontaovou ve dvou setech a v semifinále se může těšit na souboj s americkou tenisovou legendou Serenou Williamsovou! Strýcová poté uspěla také ve čtyřhře. Naopak Karolína Muchová se do premiérového grandslamového semifinále bohužel nepodívá. Dvaadvacetiletá olomoucká tenistka nestačila ve vyrovnaném duelu na Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Květa Peschkeová neobhájí loňské finále, když po boku Američanky Melicharové dohrály ve čtvrtfinále. Mezi juniory se dařilo Daliboru Svrčinovi i Lindě Fruhvirtové, která si vyšlápla na nasazenou dvojku.

Strýcová je v semifinále Wimbledonu!
Barbora Strýcová postupuje poprvé v kariéře na grandslamové půdě do semifinále! Třiatřicetiletá tenistka si na trávě ve Wimbledonu poradila v úterním čtvrtfinálovém souboji s domácí Johannou Kontaovou, kterou porazila za hodinu a půl hry po setech 7:6(5) a 6:1.

Česká tenistka nevstoupila do duelu hraném na centrálním dvorci ideálně, když prohrávala již 0:3. Strýcové se ale podařilo dostat zpět do zápasu a po prolomení servisu Kontaové dovedla první sadu do tiebreaku. V něm dospěl česko-britský dramatický souboj do stavu 5:5. Výhodu setbolu si vypracovala Strýcová, která následně při servisu soupeřky první set také ukončila. 

Druhá sada začala pro bývalou českou fedcupovou reprezentantku ideálně, když ve druhé hře prolomila podruhé v zápase servis domácí reprezentantky. Rozjetá třiatřicetiletá Češka si připsala další brejk i v šestém gemu a při vlastním podání dovedla po skvělém výkonu utkání do vítězného konce! Strýcová slaví bezesporu největší vítězství v kariéře a poprvé si zahraje na grandslamové půdě v semifinále!

„Při nástupu na centrální kurt mě popadla nervozita. Když jsem prohrávala 1:4, začala jsem předvádět výkon, jaký jsem chtěla. Snížila jsem, začala se lépe pohybovat, budovala si sebedůvěru, která mi pomohla dostat se do tiebreaku a získat ho. Ke konci zápasu jsem už byla úplně klidná, ve své zóně,“ komentovala životní vítězství Strýcová, již ve čtvrtečním semifinále čeká sedminásobná šampionka wimbledonské dvouhry Serena Williamsová.

„Když bude mít Serena svůj den, nedá mi žádnou šanci. Ale takových dnů už má míň než dřív. Myslím, že hraju dobrý tenis, což jsem předvedla v posledních dvou zápasech. Půjdu na kurt a nebudu se bát,“ doplnila česká hrdinka dne.

Muchová končí ve čtvrtfinále
Cesta Karolíny Muchové letošním Wimbledonem končí ve čtvrtfinále. Dvaadvacetiletá tenistka nestačila v úterním duelu na favorizovanou Ukrajinku Elinu Svitolinovou, které podlehla za hodinu a půl hry po setech 5:7 a 4:6. Muchová podlehla této ukrajinské soupeřce podruhé v kariéře. Svitolinová narazí v semifinále na Simonu Halepovou.

„Ze začátku jsem si chodila pro balóny, ale pak jsem trošku zaspala. Příliš se mi nedařilo na servisu, spíš jsem si ho prohrávala,“ mrzelo Muchovou, která výrazně doplatila na únavu z pondělního osmifinále.

„Ráno to nebylo tak hrozné, ale na kurtu jsem to potom začala cítit. Po prvním setu jsem šla s energií hodně dolů,“ přiznala dvaadvacetiletá Češka, která bude odjíždět z All England Clubu jistě spokojená, neboť si vylepšila grandslamové maximum a v žebříčku WTA se posune poprvé v kariéře do elitní padesátky. 

Strýcová uspěla i ve čtyřhře
Barbora Strýcová zaznamenala v úterý odpoledne největší úspěch kariéry, když postoupila v singlu do semifinále. Třiatřicetiletá tenistka nastoupila večer ještě k osmifinálovému duelu čtyřhry po boku Tchajwanky Sie. Nasazené trojky uspěly v zápase proti rumunské dvojici Beguová, Niculescuová, když zvítězily za 73 minut po setech 6:3 a 6:4. Dalšími soupeřkami Strýcové a Sie bude belgicko-běloruský pár Mertensová, Sabalenková.

Peschkeová účast ve finále neobhájí
Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou končí na letošním Wimbledonu ve čtyřhře ve čtvrtfinále a neobhájí loňskou účast ve finále. Nasazené sedmičky nedokázaly v úterním souboji překvapit první nasazený pár Maďarku Babosovou s Francouzkou Mladenovicovou. Česko-americká dvojice nicméně sehrála více než vyrovnaný duel a prohrála až po dvouhodinovém boji po setech 6:2, 2:6 a 7:9.

„Mrzí nás to dost, byly jsme blízko výhry. První set jsme začaly velice dobře, ale potom se to vymklo z rukou. Soupeřky byly agresivnější. Třetí set byl vyrovnaný až do konce, chyběly jen dva míčky při servisu soupeřek. Ony dobře podávají, takže si to uhrály,“ shrnula Peschkeová.

Čtrnáctiletá Fruhvirtová slaví skalp druhé nasazené
Linda Fruhvirtová slaví druhou grandslamovou výhru v juniorce v kariéře! Teprve čtrnáctiletá tenistka si v úterním zápase vyšlápla na Kolumbijku Osoriovou Serranovou, které patří v sedmnácti letech již 332. místo ve světového žebříčku. Fruhvirtová se turnajové dvojky nezalekla a po výhře 6:4, 6:3 slaví postup do osmifinále!

Velký talent českého tenisu ztratil v zápase hned čtyřikrát podání, avšak soupeřce vzala servis hned sedmkrát. I díky výborné hře na returnu se může Fruhvirtová těšit na účast v osmifinále, ve kterém ji čeká Priska Madelyn Nugrohová.

„Jsem strašně spokojená. Samozřejmě pár chybiček by se tam našlo, ale celkově jsem podala solidní a konzistentní výkon. Diktovala jsem hru, byla jsem lepší,“ řekla čtrnáctiletá česká juniorka.

Svrčina míří v juniorce do osmifinále
Dalibor Svrčina přidal v juniorce letošního Wimbledonu druhou výhru. Šestnáctiletý tenista si v úterním zápase druhého kola poradil s dvanáctým nasazeným hráčem Kanaďanem Liamem Draxlem, kterého udolal v třísetové bitvě. Svrčina zvítězil za dvě hodiny po setech 7:6(3), 3:6, 6:3. V osmifinále narazí talentovaný Čech na Australana Tristana Schoolkata.

Pátý nasazený Lehečka v juniorce dohrál
Jiří Lehečka roli favorita ve druhém kole wimbledonské juniorky nepotvrdil. Turnajová pětka narazila na Američana Williama Granta, s nímž prohrála 4:6, 6:7(6).

V prvním setu přitom český tenista urval vedení 4:2, ale pak prohrál šest her v řadě a rázem byl ve velkých problémech.

Za stavu 0:2 na začátku druhého setu Lehečka ještě zabojoval a získal ztracené podání zpátky a v jedenácté hře si dokonce vypracoval brejk na 6:5. Doservírovat však nedokázal, nevyužil jeden setbol a v dramatickém tiebreaku se už neprosadil k další příležitosti na rozhodující set.

Fruhvirtová s Lavičkovou jsou v osmifinále
Linda Fruhvirtová s Kristýnou Lavičkovou mají za sebou úspěšný vstup do čtyřhry v rámci wimbledonské juniorky. Český pár postoupil do osmifinále poté, co thajský pár Naklová, Sawangkaewová utkání skrečovaly za stavu 6:3, 3:6 a 5:3 pro českou dvojici. Fruhvirtová s Lavičkovou narazí v dalším zápase na druhé nasazené Rusky Čarajevovou a Tichonovovou.

„Nebyl to od nás úplně nejlepší výkon. První set jsme začaly výborně, chytily jsme první tři gemy. Druhý set jsme naopak začátek nezvládly a o jeden brejk jsme ten set prohrály. Na třetí set jsme se zkoncentrovaly, začaly jsme být důraznější, udělaly jsme míň chyb a líp jsme podávaly,“ hodnotila Fruhvirtová.

Halepová podruhé v semifinále
Simona Halepová (7.) je první semifinalistkou letošního Wimbledonu. Bývalá světová jednička si v úterním čtvrtfinálovém duelu poradila s Číňankou Čang (50.) za hodinu a půl hry po setech 7:6(4) a 6:1. Halepová se probojovala ve slavném All England Clubu do semifinále teprve podruhé v kariéře a její další soupeřkou bude lepší z dvojice Svitolinová/Muchová.

Williamsová přehrála Riskeovou
Serena Williamsová (10.) míří pojedenácté do semifinále wimbledonského turnaje. Americká tenisová legenda a sedminásobná šampionka turnaje v All England Clubu uspěla v souboji s krajankou Alison Riskeovou (55.), kterou porazila za dvě hodiny hry po setech 4:6, 6:4 a 3:6. Williamsová pokračuje v cestě za osmým wimbledonským titulem a její další soupeřkou bude lepší z dvojice Kontaová/Strýcová.

Centrální kurt (14:00)
Alison Riskeová (USA) – Serena Williamsová (USA) 4:6, 6:4, 3:6
BARBORA STRÝCOVÁ – Johanna Kontaová (GBR) 7:6(5), 6:1
A. Murray, S. Williamsová – Martin (FRA), Atawová (USA) 7:5, 6:3

Kurt č. 1 (14:00)
Simona Halepová (ROU) – Šuaj Čang (CHN) 7:6(4), 6:1
Elina Svitolinová (UKR) – KAROLÍNA MUCHOVÁ 7:5, 6:4
Kubot (POL), Melo (BRA) – Mahut, Roger-Vasselin (FRA) 6:7(3), 7:6(5), 3:6, 3:6

Kurt č. 2 (12:00)
Hoyt, Silvaová (GBR) – Vliegen (BEL), Čeng (CHN) 5:7, 7:6(5), 6:4
Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 2:6, 6:2, 9:7
Rojer (NED), Tecau (ROU) – Cabal, Farah (COL) 4:6, 6:3, 7:6(8), 4:6, 9:11

Kurt č. 3 (14:00)
Ch. Čchan, L. Čchan (TPE) – Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) 5:7, 3:6
Škugor (CRO), Olaruová (ROU) – Mektič (CRO), Rosolská (POL) 6:2, 6:2

Kurt č. 12 (15:00)
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – R. Ram (USA), Salisbury (GBR) 7:6(2), 6:4, 3:6, 4:6, 13:12(2)
Daniell (NZL), Koolhof (NED) – Dodig (CRO), Polášek (SVK) 2:6, 6:7(1), 3:6

Kurt č. 18 (15:00)
Pavič (CRO), Dabrowská (CAN) – J. Murray (GBR), Matteková-Sandsová (USA) 6:4, 3:6, 6:3
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Beguová, Niculescuová (ROU) 6:3, 6:4

Junioři
2. kolo dvouhry chlapců
William Grant (USA) – JIŘÍ LEHEČKA 6:4, 7:6(6)
DALIBOR SVRČINA – Liam Draxl (CAN) 7:6(3), 3:6, 6:3

2. kolo dvouhry dívek
LINDA FRUHVIRTOVÁ – Maria Camila Osorio Serranová (COL) 6:4, 6:3

1. kolo čtyřhry dívek
FRUHVIRTOVÁ, LAVIČKOVÁ – Naklová, Sawangkaewová (THA) 6:3, 3:6, 5:3 – skreč N+S