Wimbledon: Cesta Kvitové končí v osmifinále. Mezi nejlepší osmičku míří Strýcová s Muchovou

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Do čtvrtfinále ženské dvouhry na letošním Wimbledonu míří dvě české zástupkyně! Tou první je Barbora Strýcová, která ve třech setech přetlačila Belgičanku Mertensovou. České derby Karolín nabídlo v rámci pondělního programu v All England Clubu parádní podívanou. Dramatickou koncovku osmifinálového duelu zvládla lépe Karolína Muchová, která vyřadila tenisově slavnější krajanku Karolínu Plíškovou 13:11 v rozhodujícím setu! O postup mezi nejlepší osmičku usilovala také Petra Kvitová, ale ta bohužel nestačila na domácí Kontaovou. Místo v deblovém čtvrtfinále si zajistila trojice Češek – Peschkeová, Krejčíková a Siniaková. S turnajem se naopak loučí Roman Jebavý. Končí světová jednička Bartyová, která po patnácti výhrách v řadě nedotáhla do vítězného konce dobře rozehraný duel s Američankou Riskeovou.

Kvitová končí na Wimbledonu v osmifinále
Cesta Petry Kvitové (6.) letošním turnajem v All England Clubu končí v osmifinále. Dvojnásobná vítězka nejslavnějšího tenisového turnaje světa nestačila v pondělním osmifinálovém souboji na domácí Johannu Kontaovou (18.). Osmifinálový duel hraný na centrálním dvorci vyhrála Kontaová po bezmála dvou a půl hodinách hry po setech 4:6, 6:2 a 6:4. Britskou tenisovou jedničku čeká ve čtvrtfinále souboj s další Češkou – Barborou Strýcovou.

Petra Kvitová neabsolvovala z osobních důvodů po osmifinálovém utkání mediální aktivity, ohlasy novinářům poskytla skrze tiskovou zprávu. „Byl to dobrý zápas od obou z nás s vysokou tenisovou úrovní. Necítila jsem energii v nohách, a tak jsem jsem nemohla na kurtu tak dobře hýbat. Dlouho jsem se tady neprobojovala do druhého týdnu, tudíž jsem ráda, že jsem se dostala po pěti letech do této pozice,“ vzkázala Kvitová. 

Muchová vyřadila Plíškovou!
Karolína Muchová (68.) si zahraje poprvé v kariéře grandslamové čtvrtfinále! Dvaadvacetiletá tenistka vyřadila v dramatickém českém derby Karolína Plíškovou (3.), když postup vybojovala až po více než třech hodinách boje. Muchová zvítězila v duelu hraném na kurtu číslo dva po setech 4:6, 7:5 a 13:11.

Úvodní set sledovaného českého derby patřil podle očekávání zkušenější Plíškové, která byla i favoritkou celého duelu. Dvaadvacetiletá Muchová nechtěla dát kůži lacino a proti tenisově slavnější krajance začala ve druhém setu potvrzovat kvalitní formu z minulého týdne. 

Muchová si vypracovala setbol již za stavu 5:4, ale ukončení setu přišlo až o tři gemy později. To si mladá Češka vypracovala v pořadí druhý setbol. Ten již využila a šlo se do rozhodující sady. 

V té měli fanoušci možnost vidět napínavou bitvu a málem se šlo i do rozhodujícího tiebreaku, ale k tomu nakonec nedošlo. Karolína Plíšková hned dvakrát podávala do zápasu, ale v obou případech se blýskla na returnu její soupeřka. A byla to právě Muchová, která si za stavu 12:11 vypracovala hned tři mečboly. 

Dvaadvacetiletá Češka utkání ještě zdramatizovala, když dvě možnosti na ukončení zápasu promrhala. Až na třetí pokus se dočkala a poprvé v kariéře se na grandslamové půdě podívá do čtvrtfinále!

„Stoprocentně je to můj největší úspěch. Je pecka dostat se mezi osm nejlepších ve Wimbledonu,“ radovala se Muchová, jež se jen těsně vyhnula novince londýnského grandslamu, tiebreaku za stavu 12:12. „Když to bylo 11:11, raději jsem se ujišťovala u rozhodčí. Říkala jsem si, že ještě jeden gem musím udržet servis,“ věděla česká tenistka, již v boji o semifinále čeká Elina Svitolinová.

Poražená Plíšková se svým výkonem spokojena nebyla. „Už od začátku se mi nedařilo na servisu. Svou roli hrál i pomalý kurt. Soupeřka stála na příjmu daleko, spoustu toho vrátila čopem. Celkově mi zápas úplně nesedl. Nebyl sice tragický, ale nemyslím, že jsem hrála moc dobře,“ shrnula Plíšková, která svou mladší přemožitelku nezapomněla pochválit. „Vysoká úroveň výkonu jí vydržela dlouho, hrála odvážně a dobře servírovala,“ vyjmenovala světová trojka.

Strýcová je ve čtvrtfinále!
Barbora Strýcová si zahraje podruhé v kariéře ve čtvrtfinále wimbledonského turnaje! Třiatřicetiletá tenistka otočila pondělní osmifinálovou bitvu s Belgičankou Elise Mertensovou, kterou porazila po dvou hodinách po setech 4:6, 7:5 a 6:2.

Zkušená Češka měla třiadvacetileté Mertensové co vracet. V dosud jediném vzájemném utkání totiž prohrála v loňském roce na US Open ve dvou setech. Strýcová prohrála první sadu i nyní na trávě v All England Clubu. Poté to vypadalo s nadějemi české tenistky na postup velmi špatně, když prohrávala již 2:5 ve druhém setu. Nezdolná bojovnice z Plzně se však nadechla k parádnímu obratu – získala pět gemů v řadě a vynutila si rozhodující sadu. 

V té se podařil bývalé fedcupové reprezentantce start, když vedla již 3:0 s dvěma brejky. Mertensová si poté vzala medical timeout – zůstává otázkou, zdali ze zdravotních či taktických důvodů. Strýcové to však vítr z plachet nevzalo. Vedení dvou brejků si udržela, zápas dovedla do vítězného konce a podruhé v kariéře se podívá na Wimbledonu mezi nejlepší osmičku. 

Strýcová narazila před pěti lety v premiérovém čtvrtfinále v All England Clubu na Petru Kvitovou, tehdy prohrála 1:6 a 5:7. Historie se může opakovat i v tomto roce. Pokud Kvitová uspěje v souboji s Kontaovou, narazí v boji o semifinále právě na Strýcovou.

„Jsem hrozně moc šťastná. Euforii v sobě mám, ale dnešní úspěch si ještě moc neuvědomuju. Možná si to ani nechci uvědomit, protože jsem stále v soutěži a můžu hrát dál. Chci tomu dát maximum a nenechat tělo povolit,“ líčila po zápase Strýcová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

QUARTERS!!! ?? ? #barborastrycova #barastrycova #strycova #pojd #bee #barbee #wimbledon #wta #ittakeswta

Příspěvek sdílený Barbora Strýcová CZ (@teambaracz),Čec 8, 2019 v 6:48 PDT

Siniaková s Krejčíkovou postupují
Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou udělaly další krok k obhajobě loňského wimbledonského titulu ze čtyřhry. Nasazené dvojky přidaly v All England Clubu již třetí letošní vítězství a postupují do čtvrtfinále. Siniaková s Krejčíkovou si v pondělním duelu poradily s německou dvojicí Friedsamová, Siegemundová za hodinu a půl hry po setech 7:6(6) a 6:1. Dalšími soupeřkami českého páru budou nasazené osmičky Schuursová s Grönefeldovou.

„Soupeřky byly těžké, hlavně Siegemundová hrála dobře. Na začátku jsme ztratily můj servis, nasázela jsem pár chyb. Jsem ráda, že jsme to otočily, Bára mě v tom setu podržela. Ve druhé sadě už jsme byly lepší,“ sdělila Siniaková.

Klíčový byl přitom vyrovnaný tiebreak úvodní sady, jak potvrdila i Krejčíková. „Určitě je nalomil. Najednou jsme ve druhém setu vedly 4:0. Dvakrát jsme jim vzaly podání, což se nám v prvním setu úplně nedařilo,“ těšilo Krejčíkovou.

Peschkeová postupuje do čtvrtfinále
Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou si zahrají podruhé v řadě na Wimbledonu ve čtvrtfinále a úspěšně pokračují za obhajobou loňské účasti ve finále. Česko-americká dvojice zvládla pondělní osmifinálový souboj s párem Kičenoková-Spearsonová. Nasazené sedmičky zvítězily za 69 minut po setech 6:2, 6:3.

„Byl to od nás dobrý tenis. Dařilo se nám číst hru soupeřek a eliminovaly jsme jejich silné stránky. Druhý set byl kritičtější, srovnalo se to na 3:3 a tahaly jsme se o gem při mém servisu. Ten jsme zvládly a poslední dva gemy už byly v naší režii,“ komentovala úspěšné osmifinále Peschkeová.

Spokojená s výkonem byla i její parťačka Nicole Melicharová, tenistka pocházející z Brna, která reprezentuje Spojené státy. „Hrály jsme chytře. Soupeřky dělaly chyby, ke kterým jsme je donutily. Postup do čtvrtfinále beru jako úspěch. Za jakékoliv kolo, co má koncovku ‚-finále‘, můžeme být hrdé,“ uvedla Melicharová.

Česko-americká dvojice ve středečním čtvrtfinále pravděpodobně narazí na světové jedničky Kristinu Mladenovicovou a Tímeu Babosovou. „Jsou to velice solidní singlistky. Obě jsou vysoké, mají kvalitní servis i return. Je to sehraný a nebezpečný pár,“ upozornila na závěr Peschkeová.

Jebavý nasazené dvojky nepřekvapil
Roman Jebavý končí cestu letošním Wimbledonem v osmifinále čtyřhry. Elitní český deblista společně s Rakušanem Philippem Oswaldem nestačili na favorizovaný kolubijský pár Cabal, Farah. Česko-rakouská dvojice prohrála po bezmála třech hodinách po setech 6:7(6), 6:7(5) a 5:7. Jebavý bude přesto z All England Clubu odjíždět spokojený, neboť dosáhl nejlepšího výsledku na grandslamu v kariéře.

„Odehráli jsme supr zápas. Škoda prvního setu, kde jsme v tiebreaku neproměnili dva setboly. Vyvíjelo by se to jinak,“ mrzelo českého specialistu na čtyřhru, který je se svým představením ve Wimbledonu spokojen.

„Kdyby mi to někdo řekl před začátkem turnaje, bral bych to všema deseti. Teď to samozřejmě trošku mrzí. Možná škoda těžkého losu,“ doplnil Jebavý, který je na zbytek sezóny domluven na spolupráci s Matwém Middelkoopem. Česko-nizozemský pár se v létě představí v Bastadu, Hamburku a Kitzbühelu.

Nadal přehrál Sousu
Prvním čtvrtfinalistou mužské dvouhry letošního Wimbledonu je Rafael Nadal (2.). Třetí nasazený hráč si v osmifinálovém souboji poradil s Portugalcem Joao Sousou (69.), kterého porazil v duelu hraném na centrálním dvorci za necelé dvě hodiny po setech třikrát 6:2. Nadal porazit tohoto portugalského soupeře již potřetí, avšak v obou předchozích případech to bylo na antuce. Světová dvojka vyzve ve čtvrtfinále lepšího z americké dvojice Querrey/Sandgren.

Halepová postoupila přes Gauffovou
Simona Halepová (7.) se podle očekávání probojovala do čtvrtfinále letošního Wimbledonu. Bývalá světová jednička ukončila v pondělním osmifinále pohádkovou cestu Američanky Coco Gauffové (313.), která v patnácti letech prošla z kvalifikace až do osmifinále. Halepová zvítězila za 77 minut po setech dvakrát 6:3 a ve čtvrtfinále vyzve Číňanku Čang.

Serena Williamsová další čtvrtfinalistkou
Serena Williamsová (10.) si zahraje potřinácté ve čtvrtfinále wimbledonského turnaje. Sedmninásobná šampionka si v pondělním odpoledním duelu poradila se Španělkou Carlou Suarezovou Navarrovou (31.) za 65 minut po setech dvakrát 6:2. Americká tenisová legenda se může ve čtvrtfinále těšit na souboj s krajankou Riskeovou, která senzačně vyřadila světovou jedničku Bartyovou.

Riskeová vyřadila světovou jedničku
Hned na úvod sedmého hracího dne se na Wimbledonu zrodilo překvapení! Nenasazená Američanka Alison Riskeová (55.) otočila duel se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou (1.) a utnula tak její patnáctizápasovou vítěznou šňůru. Riskeová porazila favorizovanou Australanku 3:6, 6:2 a 6:3.

Centrální kurt (14:00)
Joao Sousa (POR) – Rafael Nadal (ESP) 2:6, 2:6, 2:6
Johanna Kontaová (GBR) – PETRA KVITOVÁ 4:6, 6:2, 6:4
Matteo Berrettini (ITA) – Roger Federer (SUI) 1:6, 2:6, 2:6

Kurt č. 1 (14:00)
Serena Williamsová (USA) – Carla Suarezová Navarrová (ESP) 6:2, 6:2
Simona Halepová (ROU) – Cori Gauffová (USA) 6:3, 6:3
Novak Djokovič (SRB) – Ugo Humbert (FRA) 6:3, 6:2, 6:3

Kurt č. 2 (12:00)
Ashleigh Bartyová (AUS) – Alison Riskeová (USA) 6:3, 2:6, 3:6
KAROLÍNA MUCHOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4:6, 7:5, 13:11
Kei Nišikori (JPN) – Michajl Kukuškin (KAZ) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4

Kurt č. 3 (12:00)
Elina Svitolinová (UKR) – Petra Martičová (CRO) 6:4, 6:2
David Goffin (BEL) – Fernando Verdasco (ESP) 7:6(9), 2:6, 6:3, 6:4
Guido Pella (ARG) – Milos Raonic (CAN) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6(3), 8:6

Kurt č. 12 (12:00)
BARBORA STRÝCOVÁ – Elise Mertensová (BEL) 4:6, 7:5, 6:2
Sam Querrey (USA) – Tennys Sandgren (USA) 6:4, 6:7(7), 7:6(3), 7:6(5)
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 7:6(2), 6:4, 3:6, 4:6, 5:5* přerušeno kvůli tmě
J. Murray (GBR), Matteková-Sandsová (USA) – M. Pavič (CRO), Dabrowská (CAN) 4:6, 6:3, 3:4* přerušeno kvůli tmě

Kurt č. 18 (12:00)
Šuaj Čang (CHN) – Dajana Jastremská (UKR) 6:4, 1:6, 6:2
Roberto Bautista Agut (ESP) – Benoit Paire (FRA) 6:3, 7:5, 6:2
Mahut, Roger-Vasselin (oba FRA) – M. Bryan, B. Bryan (oba USA) 7:6(3), 6:2, 4:6, 7:6(5)
Škugor (CRO), Olaruová (ROU) – Tiafoe, V. Williamsová (oba USA) 6:3, 6:1

Kurt č. 14 (12:00)
Rojer (NED), Tecau (ROU) – M. González, H. Zeballos (oba ARG) 7:6(1), 3:6, 7:5, 4:3 – skreč G+Z
Lindstedt (SWE), Ostapenková (LAT) – Molteni (ARG), Ninomijaová (JPN) 6:3, 6:1
JEBAVÝ, Oswald (AUT) – Cabal, Farah (oba COL) 6:7(6), 6:7(5), 5:7
Dodig (CRO), L. Čchan (TPE) – Č. Sie, S. Sie (oba TPE) 6:3, 6:2

Kurt č. 15 (12:00)
Dodig (CRO), Polášek (SVK) – Mektič, Škugor (oba CRO) 7:6(5), 6:4, 7:6(3)
Kubot (POL), Melo (BRA) – Demoliner (BRA), Šaran (IND) 7:5, 6:7(8), 7:6(6), 6:3
Rungkat (IND), Aojamaová (JPN) – Mektič (CRO), Rosolská (POL) 5:7, 4:6
Daniell (NZL), Bradyová (USA) – M. González (ARG), I. Sü (CHN) – skreč G+S

Kurt č. 16 (12:00)
S. González (MEX), Kúreší (PAK) – Daniell (NZL), Koolhof (NED) 5:7, 7:6(6), 4:6, 4:6
N. Kičenoková (UKR), Spearsová (USA) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 2:6, 3:6
Friedsamová, Siegemundová (obě GER) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:7(6), 1:6

Kurt č. 17 (12:00)
J. Tuan, S. Čeng (obě CHN) – Dabrowská (CAN), I. Sü (CHN) 5:7, 3:6
Haase (NED), Nielsen (DEN) – Klaasen (RSA), Venus (NZL) 2:6, 3:6, 6:7(0)
Grönefeldová (GER), Schuursová (NED) – Blinkovová (RUS), J. Wang (CHN) 6:4, 7:6(7)
Kúreší (PAK), N. Kičenoková (UKR) – Venus (NZL), Srebotniková (SLO) 6:4, 7:6(9)