Rarita ve Wimbledonu. Svrčina vyzrál na chybu pořadatelů i rodinného příslušníka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Nadějný český junior Dalibor Svrčina měl původně startovat v kvalifikaci Wimbledonu, nakonec se shodou různých okolností dostal do hlavní soutěže. Tam porazil Poláka Wojciecha Marka, jehož trenér velmi dobře zná i českého mladíka.

Start Dalibora Svrčiny v juniorské dvouhře na Wimbledonu se na první pohled zdá velmi všední. Šestnáctiletý český tenista v prvním kole porazil Wojciecha Marka za pouhých 65 minut 6:1 a 6:3.

Přesto se v pozadí utkání skrývají hned dva pikantní příběhy. Ten první je o samotné účasti obou hráčů v hlavní soutěži, neboť Svrčina i Marek nejprve figurovali v kvalifikaci. A jejich cesta do hlavního pavouku byla poněkud složitá.

„Byl jsem třetí náhradník, on za mnou. Dvě místa byla pro speciální účastníky (tzv. Special Exempt; pozn. red.), ale nikdo je neobdržel, takže se dva hráči přede mnou dostali do hlavní soutěže. Zůstával jsem první ven,“ trpělivě popisoval Svrčina, kterému k účasti ve Wimbledonu nakonec pomohla skutečná rarita.

„Ještě se to zamotalo. Hlavní rozhodčí měl v systému jednoho hráče pro hlavní soutěž, který přitom vůbec nebyl přihlášený. Hranice se posunula, až na to naši trenéři pan Balaš a pan Malík upozornili,“ líčil šestnáctiletý český talent.

U jména Lukáš Malík je nutné se zastavit. Ačkoliv je to Svrčinův rodinný příslušník, nyní trénuje polského hráče.

„Je to bratranec od mamky, který dřív spolupracoval se mnou. Věděl jsem, že poradí nějakou taktiku,“ prozradil šestnáctiletý tenista, který na plán polského tenisty i všechny další nástrahy nakonec vyzrál.