Guláš systémů čtyřher. Peschkeová lituje chlapy, Siniaková zmínila hod mincí

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Pokud je v tenise něco nesourodého, pak je to systém čtyřher. Zatímco většina turnajů už dávno sáhla po super tiebreaku pro třetí set a zbavila se výhod, grandslamy smršti novinek odolávají. Wimbledon dokonce stále umožňuje pětisetové klání mužů ve čtyřhře. Co na to říkají úspěšní zástupci českého tenistu ve čtyřhře?

Zápas čtyřhry na dva vítězné sety bez výhod, v rozhodující sadě rychlý super tiebreak. Taková je zvyklost na téměř všech tenisových turnajích na okruhu – tedy až na grandslamy, kde se debly stále hrají s výhodami a rozhodující sety jsou do jisté míry standardní.

Proč do jisté míry? Na Australian Open sází pro mužskou a ženskou čtyřhru na super tiebreak za stavu 6:6, na Roland Garros a US Open na normální set se zkrácenou hrou a na Wimbledonu na tiebreak za stavu 12:12.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková jsou za grandslamové skórování vděčné, nelíbí se jim však využití tiebreaků a super tiebreaků.

„Když budete hrát třeba tři hodiny o finále a pak rozhodne krátký tiebreak, je to pořád hazard. Obzvlášť na trávě pro chlapy, kteří si v tom pátém setu můžou hodit mincí. Naopak v systému s rozdílem gemů si to musíte uhrát,“ nadhodila třiadvacetiletá Siniaková.

„I ten super tiebreak do desíti je hazard,“ podpořila její volání po návratu tradic Krejčíková. Skórování s rozdílem dvou her v rozhodující sadě přitom funguje už jen ve dvouhře na Roland Garros. A i tam organizátoři nejspíše dříve nebo později sáhnou po modernějším pravidlu, jež jim zajistí úsporu času.

Naopak ve Wimbledonu si s časem problémy nedělají, mužská čtyřhra se tam – jak už připomněla Siniaková – stále hraje na tři vítězné sady.

„Je to jiné. Vyrovnaný zápas může trvat klidně pět hodin, ale nevadí mi to. Jsem na tom fyzicky dobře,“ komentoval jediný český deblista v elitní stovce žebříčku Roman Jebavý.

Zatímco čerstvý osmifinalista Wimbledonu je s poněkud archaickým pravidlem smířen, Květa Peschkeová muže nejen v All England Clubu lituje. „Doufám, že se to pro ně ve dvouhře i ve čtyřhře změní,“ přála si starostlivě třiačtyřicetiletá Peschkeová, která jako argument zmínila časté křeče.

Na mužské deblové maratony ve Wimbledonu se však lze dívat i s nadsázkou, jako to předvedla Barbora Krejčíková. „Když hrají před námi, máme víc času se připravit na náš zápas,“ smála se tenistka z Brna.