Skalp osmnáctileté Britky! Čtrnáctiletá Fruhvirtová má první grandslamovou výhru

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Mladá tenisová hvězda Linda Fruhvirtová udělala další krok na cestě k velké kariéře – v juniorské dvouhře Wimbledonu si připsala svou první grandslamovou výhru. Na travnatém povrchu přitom hraje teprve druhý oficiální turnaj.

Pařížské Roland Garros opouštěla Linda Fruhvirtová smutná, neboť při své grandslamové premiéře prohrála úvodní kolo ve dvouhře i ve čtyřhře. O to sladší byla sobotní výhra ve Wimbledonu nad domácí Destinee Martinsovou, jež byla vůbec první s označením grandslamová v kariéře nadějné české tenistky.

„Musela jsem si zvyknout na její levácký servis. Ve druhém setu se mi začalo dařit na returnu, ale zároveň jsem kazila první podání. Před třetím setem jsem si řekla, že se uvolním. Převzala jsem to do svých rukou. Jsem samozřejmě šťastná, zároveň se mi po mečbolu ulevilo,“ hodnotila čtrnáctiletá tenistka triumf 6:4, 5:7 a 6:1.

Bonusem je jistě i fakt, že Fruhvirtová osmnáctileté Britce oplatila bolestivou porážku z loňského října. „Ten zápas jsem si vybavovala úplně přesně, jako by to bylo minulý týden. V prvním setu jsem neudržela vedení 5:1, ve třetím jsem utkání nedoservírovala,“ vzpomínala.

Vítězství nad Martinsovou je o to cennější, že se česká juniorka na travnatém povrchu stále rozkoukává, hraje na něm teprve druhý turnaj. „Občas je nepříjemné, že to nevyskočí. Když máte pomalý krátký míček, myslíte si, jak to v pohodě doběhnete…a ono to neskočí. V tom je to těžké,“ přiznala s respektem.

Kariéra Fruhvirtové na zeleném pažitu začala oficiálně v Roehamptonu, kde se uskutečnil juniorský turnaj. Postoupila na něm do druhého kola dvouhry i čtyřhry. Ještě předtím ale absolvovala životní premiéru.

„Hrála jsem jeden exhibiční zápas v Hurlinghamu, kde je tráva rovná a krásně střižená. Byla to moje první zkušenost s travnatým povrchem. Že jsem vyhrála, mi dodalo sebevědomí,“ komentovala Fruhvirtová.

Nyní už nasává jedinečnou atmosféru slavného All England Clubu. „Líbí se mi hezky střižené květiny a taky to, že tady nemají žádné reklamy,“ líčila talentovaná Češka, jež londýnský svatostánek tenisu navštívila už během loňského Wimbledonu.

„Se ségrou Brendou jsme měly setkání se Serenou Williamsovou. Po její tiskové konferenci jsme si s ní mohly popovídat, byl to velký zážitek,“ usmívala se Fruhvirtová, která kromě americké tenistky obdivuje i Rogera Federera, Stefanose Tsitsipase a Alexandra Zvereva.

„Tsitsipase znám už pár let z akademie Patricka Mouratogloua. Obdivuju na něm to, že je v tak mladém věku v top 10. Totéž Zverev. Navíc jeho bekhend a servis je hezký,“ prozradila.

Dočká se čtrnáctiletá Češka velkého grandslamového výsledku už nyní? Šanci bude mít i ve čtyřhře po boku kamarádky Kristýny Lavičkové. Jejich dosavadní bilance je jeden titul a jedno finále. „Myslím si, že spolu hrajeme dobře. Sedíme si na kurtu i mimo něj. Umíme si ze sebe i udělat srandu,“ dodala Fruhvirtová.