Pětisetová dramata na úvod! Šátral je v euforii, Veselý necítí ruku

- Jan Vojkůvka

Náročnější začátek US Open si oba čeští tenisté v horní polovině pavouka US Open asi přát nemohli. Jan Šátral i Jiří Veselý prožili náročné pětisetové zápasy, které oba museli obracet. A zatímco Šátral je po obratu v euforii, Veselý tuší, že jeho postup byl vykoupen velkým přemáháním.

Byly to zcela odlišné duely. Jiří Veselý vstupoval do utkání se Sakethem Mynenim v roli jasného favorita, ale debutant na US Open z Indie překvapoval svou pestrou hrou a parádní citlivou rukou, kterou mnohdy dostával Veselého pod obrovský tlak. Způsobeno to bylo ale i tím, že český tenista není zdravotně zcela v pořádku, o čemž ostatně svědčí i jeho skreč na turnaji ve Winston-Salemu.

Úvod ještě jakžtakž nějakým způsobem šel, i když teda servis... razance byla odpovídající tomu, jak na tom jsem zdravotně,“ zamýšlel se Veselý v rozhovoru pro Radiožurnál. Skutečně, podání bylo tentokrát slabinou českého hráče, který má problémy s rukou, jež mu během zápasu začala postupně "odcházet".

Projevovalo se to i na vývoji utkání. Zatímco v prvním setu po mnoha brejcích na obou stranách udoloval sadu v tiebreaku, přišly kritické sety dva a tři, které prohrál 4:6, 2:6.

Čím ten zápas trval déle, tak prostě ta ruka byla necitlivější a nevím, jestli to je nerv, nebo co to je. Když začnu hrát, tak všechny svaly začnou zabírat a vůbec vlastně to předloktí necítím," posteskl si v pozápasových ohlasech pro Radiožurnál.

Jenže i se zdravotními problémy se dokázal vypořádat, ubojoval čtvrtý set 6:2 a vynutil si rozhodující pátou sadu... A v ní to přišlo. Myneni kráčel sebejistě za postupem, ve čtvrtém gemu získal brejk, vedl 3:1 a následně svou výhodu potvrdil. V šesté hře měl další dva brejkboly a mohl se ujmout vedení 5:1, čímž by de facto vyhrál zápas. Jenže nestalo se tak, Veselý zmobilizoval své síly a gem otočil.

Myneni si následně vzal medical time-out a zápas se mu začal pomalu, ale jistě hroutit. Křeče, které dostával do svých svalů na stehnech, mu takřka podlamovaly kolena, mezi výměnami se spíše kulhavě ploužil, než že by chodil. Přesto si ale udržel servis a vedl 5:2. Při následném Veselého servisu měl dokonce mečbol, který však nevyužil a definitivně tím přišel o šanci postoupit do druhého kola. Při mečbolu ohlásil čárový rozhodčí Veselému dvojchybu, ale sudí na empiru jeho rozhodnutí změnil a Veselý dostal dva nové servisy. Tvrdou ranou na téčko mečbol odvrátil.

Pohyb Myneniho po kurtu byl totiž stále více bolestivý, fyzioterapeut už zůstával na dvorci a během přestávek se snažil Myneniho dát alespoň trochu do kupy. Ale nešlo to. A tak i zdravotně indisponovaný Veselý, který při servisu v podstatě necítil ruku, dokázal zvrátit výsledek. V devátém gemu sebral soupeři servis, to stejné zopakoval v jedenáctém gemu a nakonec si utkání doservíroval k vítězství 7:5.

Vítězství vykoupené bolestí. Veselý se z posledních sil radoval z postupu, Myneni sotva odcházel z kurtu. Pětisetové drama, trvající téměř čtyři hodiny, mělo šťastný konec pro českého tenistu.

 

Šátralova premiérová otočka

Svou premiéru, a navíc vítěznou, má za sebou i Jan Šátral. Druhý český tenista se navíc zařadil mezi tu skupinku tenistů, kteří dokázali otočit zápas na grandslamovém turnaji z 0:2 na sety. A že se mezi nimi naleznou převážně spíš elitní hráči.

Šátralův duel byl jako den a noc. První dvě sady byly nesmírně nervózní, Šátralovi nevycházela jeho hra, spoustu míčů poslal do těsného autu nebo do sítě, kazil forhend, nešel mu servis. A prohrával s Mackenziem McDonaldem, univerzitní hvězdou, 4:6, 3:6. Hráč z páté stovky světa, který však zakončil sezonu jako nejlepší univerzitní tenista ve Spojených státech, plně využíval divoké karty, kterou od pořadatelů obdržel.

Ale Šátral se nevzdával, prokázal bojovného ducha, a ač v prvním a druhém setu byl vždy ten, kdo dotahoval a nakonec nezvládl koncovky, jako by si postupně přivykl atmosféře největšího turnaje, který doposud zažil. Ve třetí sadě sice znovu čelil mnoha brejkbolům na podání, stále to z jeho strany nebylo ono, ale dokázal každou hrozbu odvrátit a sám v šestém gemu prorazit soupeřův servis. Set doservíroval, vyhrál 6:3 a poznal, že to půjde.

Myslím, že mi strašně pomůže, že jsem ten zápas otočil z 0:2. Bude mě to motivovat do další práce. Doufám, že si odsud odnesu jen to nejlepší,“ sdělil pln radosti z otočeného zápasu Jan Šátral v rozhovoru pro Radiožurnál.

Ve čtvrtém dějství se na servisu konečně srovnal, soupeři nepovolil jediný brejkbol a McDonaldovi možná začínaly i trochu docházet síly. A projevila se výborná kondiční příprava, kterou Šátral absolvoval před kvalifikací na US Open. Po brejcích v pátém a sedmém gemu český tenista zvítězil 6:2 a chystal se na rozhodující set.

Hned ve druhém gemu páté sady se sice dostal do problémů, ale odvrátil dva brejkboly a sám následně v páté hře prorazil McDonaldovo podání. Potvrdit brejk nebylo snadné, Šátral musel přes shodu a přes hrozbu brejkbolu, ale zvládl to, vzápětí opět získal soupeřův servis a v osmé hře využil svůj první a poslední mečbol v utkání. 6:2.

Mám ještě spoustu energie tím, jak jsem v euforii,“ podotkl Šátral. „Myslím si, že kdybych prohrál, tak teď ležím někde úplně vyřízenej, ale tím, jak jsem vyhrál, tak se cítím pořád dobře. Budu tím pádem i lépe regenerovat. Cítím se fakt výborně."

V dalším kole na něho čeká francouzský favorit Gael Monfils. Na Jiřího Veselého pak superfavorit Novak Djokovič. Důležité bitvy prvního kola oba zvládli, zatímco však Veselý má před zápasem s Djokovičem potřebu doléčování svého zranění, Šátral si potřebuje zachovat svou euforii z prvního kola i do kola následujícího, aby se pokusil překvapit vytáhlého Francouze.