Pobláznila Wimbledon a její pohádka nekončí! Gauffová je nejmladší osmifinalistkou od 90. let

- Jan Vojkůvka

Něco takového Wimbledon nezažil dlouhých 28 let! V roce 1991 se do osmifinále v All England Clubu prokousala Američanka Jennifer Capriatiová v 15 letech a 91 dnech. Rok poté, co to dokázala dokonce ve 14 letech. Nyní v jejích stopách kráčí její krajanka Cori Gauffová, jež prožívá v Londýně svou pohádku.

Ať už pohádka nebo senzace, obě přirovnání nedokáží přesně vyjádřit, co v současnosti prožívá mladičká Američanka Gauffová, které je teprve 15 let a 115 dní. V historii Wimbledonu je čtvrtou nejmladší osmifinalistkou a o svůj úspěch musela neskutečně bojovat.

Vždyť před samotným travnatým grandslamem absolvovala tříkolovou kvalifikaci v Roehamptonu. V hlavní soutěži vyřadila slavnou krajanku Venus Williamsovou, výbornou travařku Magdalenu Rybárikovou a ve třetím kole dokonce odvracela proti Poloně Hercogové dva mečboly, přičemž prohrávala 2:5.

„Myslela jsem jen na to, že si musím chodit do úderů. Nechtěla jsem ale moc tlačit. Popravdě jsem trochu doufala, že bude chybovat,“ přiznala Gauffová k inkriminovaným mečbolům, kterým čelila.

Aby se jen podtrhlo, jak významný milník Gauffová zaznamenala, stačí zmínit, že mladšími osmifinalistkami Wimbledonu byly již zmíněná Capriatiová, Steffi Grafová a Andrea Jaegerová (svou kariéru ukončila v pouhých 19 letech kvůli vážnému zranění ramene, přesto byla světovou dvojkou).

Gauffová navíc ve třetím kole prožila svou premiéru na centrálním dvorci. Natolik pobláznila celý Wimbledon, a pořadatelé neváhali, aby vycházející hvězdu ženského tenisu umístili na svůj svatostánek. „Ani jsem nebyla moc nervózní, když jsem šla na kurt. Ale říkala jsem si 'wow, vážně jsem na centrálním kurtu'. Jednom z nejposvátnějších dvorců na světě,“ uvedla s úsměvem patnáctiletá senzace.

„Když jsem prohrávala ve druhém setu 2:5, říkala jsem si, že pořád mohu bojovat. Potřebovala jsem jen držet servis a pak by se vidělo, co se stane na returnu,“ podotkla Gauffová.

Její obrat vyšel. A prodloužil její pobyt ve Wimbledonu do druhého týdne.

V pondělí ji ovšem čeká ohromně těžký zápas. Narazí na bývalou světovou jedničku Simonu Halepovou. Rozhodně však bude chtít své pohádce připsat další kapitolu.