US Open: Stoprocentní Češky! Siniaková s Allertovou zaskočily favoritky, postupují také Šafářová s Plíškovou

- Jan Vojkůvka

Hned na začátku druhého hracího dne US Open přichází skvělé zprávy! Lucie Šafářová předvedla v zápase s Australankou Gavrilovovou skvělý výkon a postupuje do druhého kola! Do dalšího fáze turnaje postupuje také Denisa Allertová, která porazila nasazenou Anu Ivanovićovou! A to ještě nebylo vše, Kateřina Siniaková si totiž poradila s finalistou Wimbledonu z roku 2014 Eugenií Bouchardovou!

Šafářová předvedla skvělý výkon a zaslouženě postupuje!

Lucie Šafářová se v prvním kole posledního grandslamu letošní sezony utkala s Australankou Gavrilovovou, která sice byla nenasazená, avšak v posledních týdnech podávala velmi dobré výkony! Za poslední tři měsíce prohrála pouze s Kerberovou, Plíškovou, Cibulkovou, Williamsovou a dvakrát s Halepovou. Do dnešního duelu však vstoupila lépe Šafářová, které se povedlo hned v prvním gemu tohoto zápasu vzít své soupeřce servis. Nutno podotknout, že Gavrilovová české tenistce výrazně pomohla, když při druhém brejkbolu předvedla dvojchybu. Šafářová už svůj náskok nepustila a dotáhla první sadu do vítězného konce v poměru 6:4!

Rodačka z Brna si v dnešním zápase počínala skvěle při vlastním servisu a ten, kdo hořel při podání, byla hlavně Gavrilovová. To se ukázalo i ve druhém setu, kdy se české tenistce povedlo využít ve třetím gemu druhý brejkbol a opět se dostala o krok napřed. Brejk následně aktuálně 44. hráčka světa dokázala potvrdit při vlastním podání! Gavrilovová viditelně znervózněla a v sedmé hře druhé sady přišla o své podání znovu. Česká tenistka brejk však následně při vlastním servisu nepotvrdila, neboť neproměnila tři mečboly a Australance se následně povedlo snížit na 4:5. V desáté hře Šafářová musela opět odvracet brejkbol, avšak situaci při vlastním podání zvládla a svůj čtvrtý mečbol už proměnila!

V dalším kole čeká na českou tenistku daleko těžší soupeřka - Rumunka Simona Halepová, která je pátou nasazenou!

Denisa Allertová postupuje do druhého kola

Před Denisou Allertovou čekal v prvním kole US Open velmi těžký úkol. Na českou tenistku čekala 29. nasazená hráčka turnaje, Ana Ivanovićová. Favoritka také vstoupila do utkání ve velkém stylu, když hned v prvním gemu sebrala své soupeřce podání. Allertová se dostala zpět do zápasu v desáté hře, kdy sebrala srbské krásce za stavu 4:5 podání, záhy však o něj znovu přišla. Ani to však rodačku z Prahy nezlomilo, Ivanovićové sebrala podání znovu a dovedla první sadu do tiebreaku, ve kterém si počínala lépe a získala první set v poměru 7:6 (4).

Do druhé sady vstoupila lépe aktuálně 89. hráčka světa, které se podařilo vzít Ivanovićové servis. Svůj náskok Allertová navýšila v pátém gemu, kdy znovu prolomila podání své soupeřky! Česká tenistka pokračovala ve skvělém výkonu, rozhozené Ivanovićové sebrala podání i potřetí a postarala se o velké překvapení, když vyřadila 29. nasazenou hráčku světa! Ve druhém kole US Open Denisa Allertová narazí na lepší z dvojice Knappová/Larssonová. 

Premérovou výhru Siniakové odnesla Bouchardová

Kateřina Siniaková se dočkala své první výhry na US Open a nebyla to výhra ledajaká! V prvním kole hlavní soutěže totiž dvacetiletá Češka přehrála Kanaďanku Eugenií Bouchardovou ve třech setech, 6:3, 3:6 a 6:2!

V úvodním setu vůbec premiérového souboje obou hráček si Siniaková s Bouchardovou vyjma čtvrtého gemu, kdy Kanaďanka odvracela tři brejkboly soupeřky, vcelku bez větších potíží držely svá podání. Rozhodnutí tak přinesl jediný brejk v osmé hře a k české radosti ho zaznamenala Siniaková, která v pořadí svůj čtvrtý brejkbol v prvním setu již proměnila. Následně pak čistou hrou uzavřela první sadu po výsledku 6:3.

Také druhé dějtví rozhodla jedna jediná ztráta servisu. Za stavu 1:2 o podání bohužel přišla královéhradecká rodačka a ačkoliv si v dalším průběhu sady vypracovala hned šest brejkbolů, ani jeden proměnit nedokázala. Bouchardová tak získala druhý set poměrem 6:3 a vyrovnala stav zápasu na 1:1.

Rozhodující sada přinesla zcela odlišný průběh oproti původním dvěma setům. Siniaková získala vedení 2:0 a ačkoliv o něj vzápětí přišla, od stavu 2:2 již bodovala pouze ona a po vítězství ve třetím setu v poměru 6:2 mohla oslavovat postup do 2. kola. V něm se naše tenistka utká s Francouzkou Caroline Garciaovou, 33. hráčkou světa.

 Rosol Murrayho nepřekvapil

Český tenista Lukáš Rosol se o senzavi na US Open nepostaral. Proti světové svojce Andy Murraymu uhrál sedm gamů a s turnajem se po porážce 3:6, 2:6 a 2:6 loučí již po prvním zápase. Nejvyrovnanější částí zápasu byl první set. Rosol se držel až do šesté hry, kdy po boji a dvou odvrácených brejkbolech přišel o servis. Murray získaný brejk potvrdil čistou hrou a ještě si mohl dovolil luxus v podobě tří promaněných setbolů při podání českého tenisty. Za stavu 6:3 však úvodní sadu uzavřel.

Do druhého setu vstoupil Murray naprosto suverénně. Uhrál úvodní čtyři gemy a nasměroval se k jasné výhře ve druhém dějství, během kterého, stejně jako během celého zápasu, si český tenista nevypracoval jediný brejkbol. Druhou sadu tak světový hráč číslo dvě dotáhl k výhře a z určeného kurzu neustoupil.

Třetí sada přinesla vyrovnaný boj až do páté hry. Za stavu 2:2 Rosol nejprve odvrátil dva Murrayho brejkboly, ten třetí však již nikoliv a od té doby již neuhrál jediný gem. Po prohře ve třech setech se tak český tenista loučí s pavoukem mužské dvouhry letošního US Open

Štěpánek ve třech setech nestačil na Simona

Radek Štěpánek si druhé kolo dvouhry na letošním US Open nezahraje. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci totiž v prvním zápase hlavní soutěže nestačil na Francouze Gillese Simona a padl jasně ve třech setech, 3:6, 1:6 a 4:6.

Sedmatřicetiletý Čech začal utkání ztraceným servisem a ačkoliv hned vzápětí oplácel soupeři stejnou mincí, vyrovnané skóre dlouho neudežel. V pátém gemu se totiž Simonovi podařilo podruhé v sadě prorazit Štěpánkovo podání, ačkoliv již prohrával 0:30. Definitvní rozhodnutí pak přinesla devátá hra a třetí úspěšný brejk Francouze, po kterém byl výsledek úvodní sady stanoven na 6:3.

Ani začátek druhého dějství nebyl pro již čtrnáctinásobného účastníka US Open z pohádkové knížky. Štěpánek rychle prohrával 0:3 a při servisu Simona prakticky neměl šanci cokoliv uhrát. Za stavu 1:4 pak český matador přišel o podání znovu a ačkoliv vzápětí poprvé výrazněji zahrozil na returnu a postupně odvrátil tři setboly Francouze, prohru 1:6 ve druhém setu již zvrátit nedokázal.

Plíšková porazila domácí sedmnáctiletou naději

Česká tenistka Karolína Plíšková vybojovala na US Open postup do druhého kola. Na úvod hlavní soutěže si vítězka nedávno skončeného turnaje v Connecticutu poradila s domácí Američankou Sofií Keninovou ve dvou setech 6:4 a

Začátek zápasu zastihl novou českou jedničku v dobré pohodě. Plíšková získala prvních šest míčků v řadě, běhemž nichž hned v úvodní hře připravila Keninovou o servis. Američanka se však z brzké ztráty rychle oklepala a zakrátko bylo skóre znovu srovnané, 2:2. Odpověď současné světové jedenáctka ale byla okamžitá. Plíšková čistou hrou znovu získala servis soupeřky, jenže vzápětí mohlo být vše jinak. Keninová si vypracovala vedení 40:0 na returnu, jenže ani tyto tři a ani ještě jeden následný brejkbl nevyužila. Češka udržela servis a i přes další šance udržela výhodu jediného brejku až do konce úvodného dějství.

Také startu druhého setu Plíškové vyšel. Češka sice málem prováhala vedení 40:0 při podání Američanky, nakonec však třetím brejkbolem důležitou výhodu získala. Vzápětí mohla získat další brejk, ve dlouhém třetím gemu si šanci na zisk soupeřčina servisu nevybojovala. Kritická chvíle přišla pro naši tenistku v osmé hře, kdy musela odvracet ztrátu 15:40 při vlastním podání, čtyři uhrané fiftýny v řadě však zhatily poslední šance Keninovou na obrat v zápase. Naopak to byla Plíšková, kdo v deváté hře prolomil servis soupeřky a prvním proměněným mečbolem ukončila utkání.

V dalším zápase se česká tenistka utká s Montserrat Gonzalezovou, až 192. hráčou žebříčku, která v prvním kole překvapivě přehrála Danku Kovinicovou.

Do třetice všeho špatného začal český tenista i další, v pořadí již třetí set. Ztracené podání hned v úvodní hře hned na začátku sady značily, že na Štěpánka čeká pořádná šichta. Český tenista se však ne a ne dostat k brejkbolu a jelikož si i on sám držel podání, rozhodl sadu jediný brejk již ze samotného úvodu.

 

Dvouhra muži

1. kolo
RADEK ŠTĚPÁNEK (Q) - Gilles Simon (FRA, 30.)  3:6, 1:6 a 4:6
LUKÁŠ ROSOL - Andy Murray (GBR, 2.)  3:6, 2.6, 2:6

Dvouhra ženy

1. kolo
DENISA ALLERTOVÁ - Ana Ivanovičová (SRB, 29.) 7:6 (4), 6:1
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - Darja Gavrilovová (AUS) 6:4, 6:4
KATEŘINA SINIAKOVÁ - Eugenie Bouchardová (CAN)  6:3, 3:6, 6:2
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (10.) - Sofia Keninová (USA, WC)  6:4, 6:3