Jebavého nakopla Bratislava. Se Serenou by si klidně zahrál

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Chmurné časy snad už zažehnal, nyní vyhlíží další úspěchy po boku nového parťáka. Elitní český deblista Roman Jebavý hraje od turnaje v Antalyi s Philippem Oswaldem. V Turecku se jim dařilo a devětadvacetiletý Čech doufá, že uspějí i na travnatém Wimbledonu.

Jedenáct porážek v řadě. Tolik jich zaznamenal český specialista na čtyřhru Roman Jebavý od turnaje v Sao Paulu, který se hrál na přelomu února a března. Následoval rozchod s parťákem Andresem Moltenim, po jehož boku dokráčel k titulům v Kitzbühelu a Córdobě.

„K rozchodu se schylovalo už po turnajích Austrálii, ale pak se nám povedly turnaje v Jižní Americe, tak se to prodloužilo. Mimo kurt jsme oba úplně jiní, pak už nám to neklapalo,“ přiznal Jebavý, jemuž k vysvobození z propasti neúspěchů pomohl antukový challenger v Bratislavě. Tam s Igorem Zelenayem vyhráli dva zápasy.

Čech na odraz ode dna navázal novou spoluprací s Philippem Oswaldem a hned z toho bylo semifinále na ATP turnaji v Antalyi. Úspěšně zvládli i první kolo Wimbledonu, kde jim za příznivého stavu 6:4 a 5:2 skrečovala dvojice Pella, Dellien.

Se skrečí je to vždy specifický zápas. Jak se vám hrálo?
Musím říct, že zápasové kurty jsou pomalejší než ty tréninkové. Chvíli jsme si zvykali, navíc soupeři byli nepříjemní. Pella hrál semifinále čtyřhry na Roland Garros. Pak jsme ale hráli slušně, byli jsme lepší. Dařilo se nám na returnu, soupeř neměl šanci. Dellien se nechal ošetřovat, že se mu motala hlava a nebylo mu dobře. Pak to skrečovali.

Máte nového parťáka Oswalda. Jak jste se dali dohromady?
Na travnaté turnaje jsem nikoho neměl a on mi napsal. Je to super, v Antalyi jsme hráli dobrý turnaj, prohráli jsme v semifinále.

Na trávě jste toho zatím odehrálo poměrně málo. Můžete popsat váš vztah k ní?
Myslel jsem, že mi nebude úplně sedět. Je to ale takové zpestření. Stíhám údery, dobře se mi na ní returnuje, pomáhá mému horšímu servisu. Tráva je docela můj oblíbený povrch, vždy se na ni budu těšit.

Vy jste měl před Wimbledonem zajímavý program: Hertogenbosch na trávě, antukovou Bratislavu a travnatou Antalyu…
Původně jsem Bratislavu neměl hrát. Ale vzhledem k sérii porážek a těsné porážce s Igorem Zelenayem v dobrém zápase proti páru Klaasen, Venus v Hertogenboschi jsem měl dost volna.

Pak byly na trávě turnaje v Queen’s a Halle, ale tam bych se dostal jen do kvalifikace. Kromě toho měl Jirka Veselý svatbu, takže jsem tyto turnaje vynechal, jel jsem na svatbu a pak jsem se rozhodl hrát Bratislavu. Pomohlo mi to. Konečně jsem dostal pocit výhry.

Ten se vás drží i na Wimbledonu. Je i pro vás nejoblíbenější grandslam?
Když se do All England Clubu vejde, nedá se to s ostatními turnaji srovnat. Kdo tady byl, chápe, proč se o Wimbledonu mluví jako o nejlepším turnaji.

Londýnský grandslam je specifický v mnohém. Mužská čtyřhra se například hraje na tři vítězné sety…
Na většině turnajů se hraje bez výhod, na dva vítězné sety a super tiebreak. Takže když je zápas dlouhý a vyrovnaný, trvá maximálně hodinu a půl. Tady se hraje i s výhodami, na tři vítězné sety, takže se může vyskytnout i pětihodinový zápas.

Mně to nevadí. Myslím, že jsem na tom fyzicky dobře. Řekl bych, že je to výhoda pro lepší týmy, protože mají víc času na rozehrání. Když se hraje bez výhod a super tiebreak, častěji se může stát, že vyhraje horší tým. Třeba i díky několika šťastným míčům.

Ve druhém kole Wimbledonu čeká silný rakouský pár Oliver Marach, Jürgen Melzer. Do jaké míry je znáte?
S Melzerem jsme dost trénovali. Oni jsou samozřejmě favoriti, ale rozhodně to není bez šancí. I já mám parťáka Rakušana, takže tam budou tři Rakušani. Podle Oswalda by soupeři mohli být nervózní, jelikož to bude derby.

Potřetí v řadě hrajete ve Wimbledonu smíšenou čtyřhru s Lucií Hradeckou. Těšíte se?
Samozřejmě. Je to zpestření. S Luckou jsme dlouho kamarádi. Půjdeme si to užít a zkusíme něco uhrát.

Dosud jste spolu měli spíš smůlu…
Předloni jsme na Wimbledonu byli v osmifinále, vyřadili nás pozdější vítězové Jamie Murray a Martina Hingisová. V posledním ročníku jsme v prvním kole o pár míčů prohráli s dvojicí Jamie Murray, Viktoria Azarenková, kteří to dotáhli až do finále. A na US Open jsme nevyužili mečboly proti páru Bruno Soares, Elina Svitolinová.

V mixu nastoupí i Serena Williamsová, spojila síly s domácím Andym Murraym. Zahrál byste si s nimi?
Někdo by se z toho sesypal, ale já jsem si říkal, že klidně jo. Kdyby to bylo na nějakém hezkém kurtu s dobrou atmosférou, bylo by to lepší než absolvovat nějaký zápas na menším dvorci proti slabším soupeřům.