Wimbledon: Plíšková i Muchová slaví postup! O čtvrtfinále si to rozdají ve vzájemném duelu

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Karolína Plíšková si zahraje podruhé v řadě na Wimbledonu v osmifinále. Česká jednička přehrála v pátek v třísetovém souboji Tchajwanku Sie a v souboji o čtvrtfinále narazí na krajanku Karolínu Muchovou! Té se podařilo vyřadit světovou dvacítku Estonku Kontaveitovou. Jiří Veselý se v souboji s Francouzem Pairem marně snažil o vyrovnání zdejšího maxima, když padl po tříhodinové bitvě. Do osmifinále míří Siniaková s Krejčíkovou, které postoupily po skreči soupeřek. Uspěla také Květa Peschkeová, turnaj naopak končí pro Renatu Voráčovou.

Muchová vyřadila světovou dvacítku a jde na Plíškovou!
Parádní cesta Karolíny Muchové letošním Wimbledonem pokračuje! Dvaadvacetiletá tenistka zvládla v All England Clubu i třetí zápas, když si v pátek vyšlápla na světovou dvacítku Estonku Anett Kontaveitovou, kterou porazila za hodinu a půl hry po setech 7:6(7) a 6:3.

Muchová měla v prvním setu zdravotní komplikace, když si za stavu 5:6 vybrala medical timeout. Česká tenistka se ale vrátila do zápasu a dokázala první sadu dovést do vítězného konce, ačkoliv proměnila až v pořadí třetí setbol. Ve druhém setu rozhodl osmý gem, ve kterém dvaadvacetiletá Češka prolomila podruhé v utkání servis soupeřky a zápas následně dovedla při vlastním podání do vítězného konce.

Muchová si připsala během posledních pěti týdnů již druhý skalp Kontaveitové, když estonskou jedničku porazila i na letošním Roland Garros. Česká tenistka si tak zahraje poprvé v kariéře na grandslamu v osmifinále a může těšit na pikantní české derby proti Karolíně Plíškové! Český tenis má již nyní jisté místo ve čtvrtfinále ženské dvouhry.

Plíšková je podruhé v řadě v osmifinále
Do osmifinále wimbledonské dvouhry míří podruhé v řadě Karolína Plíšková! Světová trojka a jedna z favoritek na zisk grandslamové trofeje si poradila v pátečním duelu s Tchajwankou Sie Su-wej za bezmála dvě hodiny po setech 6:3, 2:6 a 6:4.

Plíšková se před duelem obávala nepříjemné hry tchajwanské tenistky a na kurtu číslo jedna strávila při pátečním duelu bezmála dvě hodiny. Česká jednička sice vyhrála první sadu, jenže aktuálně 29. hráčka světového žebříčku si vynutila rozhodující set. V něm se podařilo světové trojce Tchajwanku brejknout již ve třetím gemu a náskok uhájila až do konce zápasu. 

Sedmadvacetiletá česká tenistka si zahraje v All England Clubu podruhé v kariéře v osmifinále. Jak již bylo zmíněno, v boji o čtvrtfinále narazí v českém derby na Karolína Muchovou. Tyto dvě české tenistky se utkají na profesionálním okruhu podruhé v kariéře. Na letošním Australian Open uspěla v prvním kole právě Plíšková, která porazila Muchovou 6:3, 6:2. 

Veselý neobhájí loňské osmifinále
Jiří Veselý se loučí s letošním Wimbledonem ve třetím kole a neobhájí loňskou osmifinálovou účast. Pětadvacetiletý český daviscupový reprezentant nestačil v pátečním duelu na Francouze Benoita Paireho, kterému podlehl i ve třetím vzájemném duelu. 

Český tenista se rval o postup bezmála tři hodiny a do utkání vstoupil dobře, když vyhrál první sadu 7:5. Klíčový byl ovšem tiebreak druhého setu. V něm se oba tenisté dostali na stav 5:5, jenže od té chvíle získal Paire dva body a vyrovnal stav zápasu. O pět let starší Francouz si poté pohlídal i třetí sadu a po dalším úspěšně zvládnutém tiebreaku ve čtvrtém setu mohl slavit podruhé v kariéře postup do wimbledonského osmifinále. 

„Zápas byl vyrovnaný, rozhodlo pár míčů, úplné maličkosti. První set jsem ustál. Kdybych soupeře v tiebreaku druhého setu při dobíhání kraťasu prohodil nebo napálil, podával bych za stavu 6:5,“ litoval Veselý, který uznal kvality francouzského vítěze.

„Měl nepříjemný servis, výborně ho měnil. Je to nevyzpytatelný hráč, nikdy se mi s ním nehrálo dobře,“ uvedl český tenista, jehož nyní čeká boj o návrat do elitní stovky žebříčku.

Po Wimbledonu se totiž propadne někam ke 140. místu. „Vypadá to, že se ještě dostanu do hlavní soutěže v Umagu, o týden později i do Gstaadu. Potom budu hrát asi challenger v Liberci a možná ještě jeden challenger před kvalifikací US Open,“ přiblížil někdejší 35. hráč žebříčku.

Krejčíková se Siniakovou postupují po skreči soupeřek
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou učinily ve Wimbledonu další krok za obhajobou loňského titulu. Nasazený pár číslo dvě postoupil již do osmifinále, když v pátek strávil na kurtu pouhých 26 minut. Soupeřky českého páru Ukrajinka Curenková s Běloruskou Sasnovičovou totiž za stavu 4:1 pro Češky utkání skrečovaly.

„Začaly jsme solidně, dařilo se nám je tlačit. Strávit na kurtu i těch pár gemů bylo super. Vítězství je vítězství,“ komentovala Siniaková.

Její parťačka Krejčíková vyzvedla kvalitní servis a fakt, že si Češky ještě před zraněním Curenkové připsaly regulérní brejk, který navíc potvrdily. „Nevím, co se pak stalo, Curenková si najednou šla sednout a čekalo se na fyzioterapeuta,“ popisovala chvíle před skrečí ukrajinské tenistky Krejčíková.

Peschkeová ve čtyřhře nezaváhala
Květa Peschkeová si ve Wimbledonu zahraje o čtvrtfinále čtyřhry. Společně s Nicole Melicharovou ve druhém kole přehrály dvojici Desirae Krawczyková, Giuliana Olmosová dvakrát 6:4. Sedmý nasazený pár během zápasu získal dva brejky, další tři možnosti nevyužil. Při vlastním podání nemusel řešit ani jednu hrozbu soupeřek.

„Celý zápas jsme dobře podávaly, což byl solidní základ. Byl to od nás o něco lepší výkon než v prvním kole, postupně se do toho dostáváme,“ uvedla Peschkeová, která se se svou parťačkou Melicharovou na soupeřky detailně připravila.

„Nicole je z Ameriky dobře zná už od žákovských turnajů. Já jsem o nich moc nevěděla, ale podívala jsem se na jejich zápas z prvního kola. Zjistily jsme, že jim to bude lepší hrát spíš přes forhend a že často returnují po lajně, takže jsme si to víc hlídaly,“ prozradila třiačtyřicetiletá česká tenistka. 

Peschkeová s Melicharovou jsou po hladké výhře v osmifinále, kde narazí na dvojici N. Kičenoková, Spearsová.„V šatně jsem se bavila s jejich soupeřkami Flipkensovou a Larssonovou. Říkaly, že hrály velice rychle i zezadu a dobře servírovaly. Musíme dávat velký pozor,“ doplnila s respektem Peschkeová.

Voráčová ztratila náskok s favoritkami
Renata Voráčová musí zapomenout na osmifinále wimbledonské čtyřhry. Zkušená Češka a její parťačka Makoto Ninomijová ve druhém kole nestačily na třinácté nasazené duo J. Tuan, S.Čeng, se kterým prohrály 7:5, 4:6, 1:6. Voráčová s Ninomijovou přitom vedly 7:5, 4:1, náskok setu a brejku jim však nepomohl. Od zmíněného stavu si hned pětkrát ztratily servis a uhrály jediný gem.

Centrální kurt (14:00)
Kevin Anderson (RSA) – Guido Pella (ARG) 4:6, 3:6, 6:7(4)
Simona Halepová (ROU) – Victoria Azarenková (BLR) 6:3, 6:1
Polona Hercogová (SLO) – Cori Gauffová (USA) 6:3, 6:7(7), 5:7

Kurt č. 1 (14:00)
Su-wej Sie (TPE) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3:6, 6:2, 4:6
Novak Djokovič (SRB) – Hubert Hurkacz (POL) 7:5, 6:7(5), 6:1, 6:4
Felix Auger-Aliassime (CAN) – Ugo Humbert (FRA) 4:6, 5:7, 3:6

Kurt č. 2 (12:00)
Caroline Wozniacká (DEN) – Šuaj Čang (CHN) 4:6, 2:6
Karen Chačanov (RUS) – Roberto Bautista Agut (ESP) 3:6, 6:7(3), 1:6
Daniil Medveděv (RUS) – David Goffin (BEL) 6:4, 2:6, 6:3, 3:6, 5:7

Kurt č. 3 (12:00)
Elina Svitolinová (UKR) – Maria Sakkariová (GRE) 6:3, 6:7(1), 6:2
KAROLÍNA MUCHOVÁ – Anett Kontaveitová (EST) 7:6(7), 6:3
Fernando Verdasco (ESP) – Thomas Fabbiano (ITA) 6:4, 7:6(1), 6:4
J. Murray (GBR), Matheková-Sandsová (USA) – Salisbury, Dunneová (oba GBR) 7:5, 7:6(8)

Kurt č. 12 (12:00)
Reilly Opelka (USA) – Milos Raonic (CAN) 6:7(1), 2:6, 1:6
Dajana Jastremská (UKR) – Viktorija Golubicová (SUI) 7:5, 6:3
R. Ram, Riskeová (oba USA) – Bambridge (GBR), Muhammadová (USA) 3:6, 4:6
Clayton, Greyová (oba GBR) – Tiafoé, V. Williamsová (oba USA) 2:6, 3:6

Kurt č. 14 (12:00)
Hewitt, Thompson (oba AUS) – Klaasen (RSA), Venus (NZL) 3:6, 6:7(3), 2:6
Mahut, Roger-Vasselin (oba FRA) – L. Mayer (ARG), J. Sousa (POR) 6:1, 5:7, 6:4, 7:5
O´Mara, Broadyová (oba GBR) – Middelkoop (NED), Č. Jang (CHN) 6:7(4), 3:6
Rungkat (INA), Aojamová (JPN) – Mahut, Cornetová (oba FRA) 1:6, 6:4, 6:4

Kurt č. 15 (12:00)
Haase (NED), Nielsen (DEN) – K. Skupski (GBR), Smith (AUS) 7:6(14), 7:6(7), 7:6(2)
Aojamová (JPN), Kruničová (SRB) – Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) 7:6(5), 5:7, 4:6
Sitak (NZL), Siegemundová (GER) – K. Skupski (GBR), Juraková (CRO) 3:6, 6:3, 6:4

Kurt č. 16 (12:00)
Paes (IND), Stosurová (AUS) – Hoyt, Silvaová (oba GBR) 4:6, 6:2, 4:6
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Lindstedt (SWE), Puetz (GER) 4:6, 6:7(1), 7:6(9), 6:3, 6:4
Ch. Čchan, L. Čchan (obě TPE) – Minnenová, Van Uytvancková (obě BEL) 6:2, 6:1
Demoliner (BRA), Spearsová (USA) – Kontinen (FIN), Watsonová (GBR) 3:6, 2:6

Kurt č. 17 (12:00)
Flipkensová (BEL), Larssonová (SWE) – N. Kičenoková, Spearsová (USA) 3:6, 3:6
Kubot (POL), Melo (BRA) – De Minaur, Reid (oba AUS) 6:7(11), 6:4, 6:3, 7:6(10) 

Kurt č. 18 (12:00)
Benoit Paire (FRA) – JIŘÍ VESELÝ 5:7, 7:6(5), 6:3, 7:6(2)
J. Murray, N. Skupski (oba GBR) – Dodig (CRO), Polášek (SVK) 6:2, 6:7(2), 6:3, 1:6, 4:6
Petra Martičová (CRO) – Danielle Collinsová (USA) 6:4, 3:6, 6:4
Kyrgios (AUS), Krawczyková (USA) – Daniell (NZL), Bradyová (USA) 7:6(4), 6:7(4), 5:7
McLachlan, Katová (oba JPN) – C. P. Sie, S. W. Sie (obě TPE) 4:6, 4:6

Kurt č. 5 (12:00)
J. Tuan, S.Čeng (obě CHN) – Ninomijová (JPN), VORÁČOVÁ 5:7, 6:4, 6:1
Bublik, Kukuškin (KAZ) – Cabal, Farah (oba COL) 6:4, 2:6, 2:6, 1:6
Krawietz (GER), Santamariaová (USA) – Oswald, Adamczaková (AUT/AUS) 5:7, 2:6

Kurt č. 6 (12:00)
Gille, Vliegen (oba BEL) – Demoliner (BRA), Šaran (IND) 6:7(1), 7:5, 6:7(6), 4:6
Kozlovová (UKR), Rodionovová (AUS) – Dabrowská (CAN), I. Sü (CHN) 2:6, 1:6
Nielsen (DEN), Christianová (USA) – Vliegen (BEL), S. Čeng (CHN) 3:6, 5:7

Kurt č. 7 (12:00)
Ebden (AUS), Pospisil (CAN) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 5:7, 4:6, 6:7(3)
Sasnovičová (BLR), Curenková (UKR) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 1:4 – skreč S+C

Kurt č. 8 (12:00)
Krawczyková (USA), Olmosová (MEX) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 4:6, 4:6
Grönefeldová (GER), Schuursová (NED) – Rosolská (POL), Sharmaová (AUS) 6:3, 6:0
M. Pavič (CRO), Soares (BRA) – S. González (MEX), Qureshi (PAK) 6:4, 6:4, 6:7(5), 4:6, 4:6

Kurt č. 10 (12:00)
Rojer (NED), Tecau (ROU) – Martin (FRA), Nys (MON) 6:1, 6:4, 6:4
Molčanov (UKR), Voskobojevová (KAZ) – J. Melzer (AUS), Pavljučenkovová (RUS) 7:6(6), 1:6, 6:4

Nezařazeno:
A. Murray (GBR), S. Williamsová (USA) – Mies (GER), Guarachiová (CHI) – odloženo na 6.7.