Další jízda! Muchová ustála premiéru Wimbledonu. Zlepší využívání brejkbolů?

- Radek Štohl, Marek Bartošík

Český tenis zatím prožívá skvělé pondělí. Po Marii Bouzkové a Karolíně Plíškové v úvodním kole Wimbledonu nezaváhala ani Karolína Muchová, která přehrála Alexandru Kruničovou 7:5, 6:2. Muchová přitom využila tři brejkboly z šestnácti.

Dvaadvacetiletá Muchová se o hlavní soutěž Wimbledonu pokoušela již loni. Ve druhém kole kvalifikace však potkala Eugenie Bouchardovou, se kterou prohrála 2:6, 6:2, 3:6. Letos Češka nemusela absolvovat zrádnou kvalifikaci, zásluhou žebříčkového postavení byla nasazena přímo mezi elitu...

V prvním kole ke všemu vyzvala Alexandru Kruničovou, srbské tenistce v současnosti patří až 113. místo. První brejk si mohla připsat Kruničová, jednu ze dvou šancí v zápase však nevyužila. Stejně jako Muchová v další hře, v níž měla příležitosti rovnou dvě.

Za stavu 2:2 se Karolína Muchová znovu musela ohánět, odvrátila také druhý brejkbol. V osmé a desáté hře naopak Češka měla celkem sedm brejkbolů, včetně stavu 40:0, ani jednu příležitost nevyužila. Dočkala se až za stavu 6:5, kdy proměnila až desátý brejkbol a celkově pátý setbol.

Druhý set byl pro Muchovou mnohem snadnější. Při vlastním servisu hned třikrát uhrála čistou hru a přišla jen o dva fiftýny. Ve čtvrté hře využila druhý brejkbol v setu, a i když v šestém gemu promarnila další dvě příležitosti, za stavu 5:2 zvládla zužitkovat druhý mečbol v utkání.

„Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech a jsem ve druhém kole,“ řekla ke své premiérové wimbledonské výhře Muchová, jejíž pestrá hra na travnatý povrch pasuje.

„Baví mě to, používám třeba i servis-volej. Ale zároveň jsem na trávě neodehrála tolik zápasů, takže si ještě zvykám. Kvůli možným zraněním musím být opatrná a balóny na ní vyťupkávat,“ popisovala s úsměvem dvaadvacetiletá Češka.

Karolína Muchová se ve druhém kole mohla potkat se svou deblovou parťačkou Markétou Vondroušovou, dvacetiletá Češka však v prvním kole nestačila na Madison Brengleovou.