Takhle už to bude do konce, přiznal Berdych. Wimbledon je pro něj největší motivací

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Nadějný začátek sezóny, od březnového Masters v Indian Wells dlouhá pauza zaviněná zraněním. Taková je letošní vizitka Tomáše Berdycha. Vytáhlý český tenista už se pilně připravuje na Wimbledon. Ještě před jeho začátkem si našel čas a popovídal si s českými novináři.

All England Club je pro Tomáše Berdycha plný vzpomínek. Vždyť právě v něm vybojoval před devíti lety své jediné grandslamové finále. Předloni na stejném místě statečně vzdoroval pozdějšímu šampionovi Rogeru Federerovi.

A právě se Švýcarem odehrál třiatřicetiletý Čech během nedělního odpoledne před zraky desítek novinářů i tenisových kolegů poctivý trénink.

Ve Wimbledonu jste absolvoval trénink s Federerem. V čem je to speciální?
Pokaždé je super, když s ním člověk jde hrát. Máte možnost se něco přiučit, vidět něco nového. Jsem rád za každý takový den.

Co tento test před turnajem ukázal?
Dneska jsem měl jeden z nejlepších dní za dlouhou dobu. Konečně jsem se cítil na kurtu dobře. Je skvělé, že má můj stav vzestupnou tendenci, když se blíží turnaj. Teď musím doufat, že nepřijdou zase blbé dny.

Můžete popsat vývoj vašeho zdravotního stavu?
Hodně se to mění, takový je vývoj posledních dnů, týdnů a měsíců. Určitě nejsem ve stavu jako na začátku roku, proto hraji tak málo turnajů. Moje tělo si hodně vybírá.

Kdybych věděl, že potřebuji dva měsíce pauzy, během nichž se postarám o tělo a odpracuji si svoje, je to jednoduché. Ale tak to bohužel není.

Jak je složité v takové situaci plánovat program?
Dost. Nevím, jestli vydržím hrát jeden turnaj, dva nebo tři za sebou. Navíc se se svým žebříčkem nedostanu na každý turnaj, který bych chtěl odehrát.

Trápí vás stále stejné problémy, tj. omezený pohyb a bolest zad?
Všechno vychází z kyčle. Bolest v zádech se mi docela podařilo stabilizovat, teď bojuju s levou kyčlí. Mám v ní vrozenou vadu.

Může se váš stav zlepšit?
Ten už se nezlepší nikdy, takhle už to bude do konce.

Jaké jsou tedy vaše tenisové výhledy?
Chci akorát odehrát Wimbledon, ten je mou největší motivací. Tohle je místo, které je pro mě speciální. Už i proto, že na začátku jsem ho neměl moc rád, ale postupně jsem si ho zamiloval.

Po turnaji uvidím, co tělo řekne. Bylo by jedině dobře, kdybych byl schopný odehrát pětiseťák nebo víc zápasů. Nicméně teď absolutně netuším, co se může dít. Třeba po těžkém tréninku jsem jednou v pohodě, podruhé se ale vzbudím a je zle.

Je to daň za dlouhou a zdravou kariéru?
Asi jo, na to se nedá ani jinak dívat. Jsou kluci, kteří mají takové zdravotní problémy v pětadvaceti. Já si svých let odehrál spoustu bez žádného omezení, za to jsem strašně rád.

Jak hodnotíte zápasy na exhibici The Boodles, kde jste podlehl Shapovalovi i Bautistovi?
Potřeboval jsem jiný den než klasický tréninkový. Jsem za ty dva zápasy rád, beru to jako rozjezd před Wimbledonem. Podmínky jsou tam jiné, kurty nejsou ideální. Nebylo to úplně ono.

V úterý vás v prvním kole Wimbledonu čeká Taylor Fritz, čerstvý vítěz turnaje v Eastbourne. Co od něho čekáte?
Určitě to nebude jednoduchý duel. Mohlo to ale být ještě daleko horší, jelikož nejsem nasazený. On je mladý kluk, dere se nahoru. Klasický Američan, který se snaží hrát na první úder. Výborně servíruje, má velkou ránu. Ale já mám zase nějaké zkušenosti. Pokud budu schopen je využít, může to být dobrý zápas.