Obírají nás! Tohle není žádný grandslam, zlobí se čeští tenisté

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Wimbledon je unikátním turnajem i mezi grandslamy. Kromě jiného se kvalifikace nejslavnějšího tenisového turnaje světa nehraje v posvátném All England Clubu, ale v roehamptonském Bank of England Sports Centre. Jak tento areál během kvalifikace hodnotili čeští zástupci?

Nedůstojné prostředí, pochybná kvalita travnatého povrchu i nedostatečná úroveň organizace. Právě tyto aspekty kritizovali čeští tenisté, kteří se zapojili do kvalifikačních bojů o Wimbledon v Roehamptonu.

„Hlavní soutěž Wimbledonu a jeho kvalifikace, to jsou úplně jiné soutěže. Trošku mi přijde, že nás obírají. Kvalitou to nemá nic společného s grandslamem,“ kritizovala nakonec úspěšná kvalifikantka Tereza Martincová, jež ale jedním dechem dodala, že o to víc si tenisté vychutnají postup do hlavní soutěže.

Takřka stejně reagovala osmifinalistka Wimbledonu 2014 Tereza Smitková. „V hlavním klubu je to samozřejmě lepší, míče líp skáčou. Ale když se tam chceme dostat, musíme si tím projít.“

Dost kuriózní momenty zažila před svou premiérou v kvalifikaci Anastasia Zarycká, která si před třemi lety zahrála ve Wimbledonu juniorskou soutěž.

„Areál v Roehamptonu skutečně působí dost venkovsky. Ráno před zápasem pršelo. Měly jsme se rozehrávat na kurtu, kde ještě nebyla síť. Pak ještě začali dělat lajny,“ divila se Zarycká, která v lednu absolvovala premiérovou kvalifikaci Australian Open.

„Melbourne je o pár řádů výš. Je to dáno tím, že se vše hraje v hlavním areálu. Wimbledon ve srovnání kvalifikací určitě zaostává,“ doplnila jednadvacetiletá Češka.

V Roehamptonu se kvalifikace hraje až na osmnácti kurtech. Ty s čísly 1 až 10 jsou seřazeny vedle sebe v dlouhé řadě, což je pro tenisové fanoušky velmi atraktivní. „Má to své kouzlo,“ uznala Martincová.

Ostatní dvorce jsou samostatnější, což znamená více klidu. Jiří Veselý absolvoval finále kvalifikace na kurtu číslo 18. „Byl jsem rád, že jsem se vyhnul hluku. Mohl jsem si to v klidu dohrát,“ těšilo Veselého, který také popsal povrch.

„Při tréninku den před zápasem byl kurt hrbolatý. Ráno to posekali a zlepšilo se to. Kvalita kurtů i servisu ve Wimbledonu je však úplně někde jinde,“ komentoval dvojnásobný osmifinalista slavného turnaje.

Podstatně více byl s kurty spokojen Lukáš Rosol, který si před wimbledonskou kvalifikací zahrál na dvou challengerech. „Kurty v Roehamptonu, to je oproti Ilkley a Nottinghamu úplná paráda,“ spokojeně líčil Nadalův přemožitel z Wimbledonu 2012.

I vzhledem k podpoře Lukáše Rosola je nesmysl nazývat prostředí v Roehamptonu jako vyloženě špatné. Přesto mají pořadatelé plné ruce práce, aby vysvětlili, proč se kvalifikace na nejslavnější tenisový turnaj hraje v takovém areálu, jenž by obstál spíše jako dějiště challengeru. Dočkáme se změny?


Galerie