Wimbledon: Martincová je poprvé v hlavní soutěži! Kvalifikoval se i Veselý, Bouzková šťastnou poraženou

- Redakce

Finálové kolo kvalifikace přineslo radost hned dvěma českým tenistům. Mezi ženami svou premiérovou účast ve Wimbledonu vybojovala Tereza Martincová, jež zdolala po obratu Rusku Annu Blinkovovou. Bez ztráty setu prošel kvalifikací v mužské části Jiří Veselý. Marie Bouzková sice svůj zápas finálového kola nezvládla, ale po skončení kvalifikačních bojů se dostala na pozice, které ji přiřkly status šťastné poražené.

Martincová slaví postup do hlavní soutěže Wimbledonu!
Poprvé v kariéře si zahraje hlavní soutěž Wimbledonu Tereza Martincová (139.). Česká tenistka ve finále kvalifikace nebyla ani zdaleka favoritkou, ale proti kvalifikační dvojce Anně Blinkovové, 87. hráčce světa, předvedla parádní výkon a vyhrála 4:6, 6:3, 7:5.

Ve třetím setu vedla Martincová už 4:1 se dvěma brejky a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohl její postup zdramatizovat. Jenže Blinkovová obě ztracená podání získala zpátky a skóre otočila. V jedenácté hře se ovšem přes dvě shody prosadila znovu česká hráčka, jíž se následně podařilo duel dopodávat.

„Soupeřka je kvalitní. Věděla jsem, že bude dřít každý balón a nedá mi nic zadarmo. Dost jí seděla moje hra. Využívala energii, kterou jsem dávala do úderů, a rychle mi to posílala zpátky,“ komentovala hru své soupeřky Martincová. I tentokrát foukal v Roehamptonu velmi silný vítr.

„Podmínky dnes byly úplně hrozné, takový vítr jsem ještě nezažila. Už včera bylo hodně větrno, ale dnes to bylo ještě náročnější,“ přiblížila česká tenistka, jež ve třetím setu ztratila vedení 4:1 a musela se zachraňovat v zápase. „Přišlo mi to dost podobné jako v minulém kole. Nevím, jestli jsem ubrala. Soupeřka do toho po výměně balónu začala víc chodit. Věděla, že jí teče do bot. Musím si o tom promluvit s trenérem,“ dodala šťastná postupující.

Veselý prošel kvalifikací do hlavní soutěže
Bez ztráty setu prosvištěl wimbledonskou kvalifikací Jiří Veselý (108.), jemuž se podařilo porazit Američana Tommyho Paula (136.) 6:2, 6:3, 6:3.

Za bedlivého pozorování Nicka Kyrgiose, který přál americkému tenistovi, se Veselému dařilo od úvodních gemů vytvářet na soupeře tlak a celkově proměnit 6 brejkbolů. V rozhodující sadě navíc sám už ani brejkbolu nečelil.

„Jsem šťastný, proletěl jsem tím jako nůž máslem. Předvedl jsem solidní výkon, dobře jsem podával a také jsem udržel klidné nervy,“ popisoval v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět přímo na kurtu Veselý.

Osmifinalista loňského Wimbledonu odehrál všechna kvalifikační utkání na různých dvorcích, tentokrát na kurtu číslo 18, který je od ostatních osamostatněn. „Byl jsem rád, že jsem nehrál v hluku, měl jsem tady svůj klid. Mohl jsem si to v klidu dohrát,“ těšilo úspěšného kvalifikanta.

Rosol se ve Wimbledonu nekvalifikoval
Jako vůbec první z českých tenistů měl své vystoupení ve finále kvalifikace za sebou Lukáš Rosol (130.). V utkání s Juičim Sugitou (258.) sice byl mírným favoritem, ale ve všech třech odehraných setech měl nakonec navrch Japonec, který vyhrál 6:4, 6:3, 6:2.

Rosol v zápase využil jeden brejkbol, kterým smazal ztrátu brejku ve druhé sadě. Ve zbytku duelu se mu ovšem na soupeře nepovedlo najít recept.

„Z mé strany to nebyl povedený zápas. On zahrál skvěle, nenašel jsem na to odpověď. Je to kvalitní travař, tento povrch mu sedí. Výsledek hovoří za vše,“ řekl Tenisovému světu Rosol.

I přes porážku hodnotí někdejší 26. tenista světa travnatou část sezóny pozitivně. Kromě finále wimbledonské kvalifikace si zahrál challengerová čtvrtfinále v Nottinghamu a v Ilkley. „V mých letech je každý vyhraný zápas dobrý, obzvlášť na grandslamu. Travnatou sezónu hodnotím kladně. Kdyby taková byla i příští, byl bych spokojen,“ doplnil český tenista, který se nyní přesune na antukové challengery do Německa.

Bouzková na Bogdanovou nestačila, v hlavní soutěži však bude
Marie Bouzková (116.) nebude mít na Rumunku Anu Bogdanovou (134.) příliš dobré vzpomínky. Poté, co s ní prohrála v prvním kole US Open 2018, nedokázala na ni najít recept ani ve wimbledonské kvalifikaci a po porážce 3:6, 1:6 se nekvalifikovala. Do hlavní soutěže však nakonec projde jako šťastná poražená.

Od stavu 2:2 se začala trápit na podání a do konce zápasu si ho udržela už jen jednou. Skvěle hrající Bogdanová na returnu svou soupeřku dokázala tlačit do defenzivy a vytěžila z toho postup do hlavní soutěže.

„Porážka mě mrzí. Musím ale uznat, že soupeřka hrála skvěle. Přestože byl silný vítr, dobře servírovala, hrála dlouhé míče a nechybovala, také se slušně bránila. Bylo to těžké,“ pochválila rumunskou přemožitelku Bouzková, která je přesto se svými výkony z Roehamptonu spokojená.

„Užila jsem si to, byly to tři krásné zápasy na Wimbledonu. Moc lidí tohle říct nemůže. Už se těším na příští rok,“ hodnotila dvacetiletá Češka.

Wimbledon (GBR, 38 000 000 GBP, tráva)

Finále kvalifikace mužů
Lukáš Rosol (130.) – Juiči Sugita (JPN, 258.) 4:6, 3:6, 2:6
Jiří Veselý (108.) – Tommy Paul (USA, 136.) 6:2, 6:3, 6:3

Finále kvalifikace žen
Marie Bouzková (116.) – Ana Bogdanová (ROU, 134.) 3:6, 1:6
Tereza Martincová (139.) – Anna Blinkovová (RUS, 87.) 4:6, 6:3, 7:5