Wimbledon: Čtyři z pěti Čechů postoupili do finále grandslamové kvalifikace

- Filip Lefenda, Petr Sumbal

Dva čeští muži a tři ženy v Roehamptonu dnes usilovali o postup do finále wimbledonské kvalifikace a hned čtyři z nich byli úspěšní. Lukáš Rosol ve velkém dramatu porazil Garcíu-Lópeze, Jiří Veselý zdolal hladce Menendeze. Z českých žen uspěly Tereza Marincová, která přešla přes Dolehideovou a Marie Bouzková, která porazila i s kanárem Kalininovou. Jedinou neúspěšnou byla Tereza Smitková, která podlehla Wickmayerové.

Smitková jedinou neúspěšnou Češkou dne
Tereza Smitková si hlavní soutěž na Wimbledonu nezahraje, ve druhém kole kvalifikace totiž prohrála s Yaninou Wickmayerovou 6:1, 6:7(3), 1:6. První set zvládla Češka bez zaváhání za 25 minut, druhý pak byl mnohem vyrovnanější a nekonal se v něm jediný brejk. Smitková měla jediný brejkbol celého setu, který byl zároveň i mečbolem, ale ten nevyužila. Třetímu setu už jasně vládla Belgičanka.

„Měla jsem šanci to dohrát, ale soupeřka trefila na můj mečbol lajnu. S tím jsem nemohla nic dělat. Ve třetím setu už hrála skvěle, všechno jí tam padalo a nedala mi čichnout. Dokonce pak nekazila ani z forhendu, který má míň jistý,“ sdělila Tenisovému světu viditelně zklamaná Smitková.

Rozhodující okamžiky zápasu nastaly v tiebreaku, klíčovou roli hrál silný vítr. „Zahrála jsem dvě dvojchyby. Profouklo mi to tam zpoza plachty, mrzí mě to. Celkově jsem si kvůli větru tak nemohla pomoct servisem,“ mrzelo někdejší wimbledonskou osmifinalistku.

Smitková si nyní dopřeje odpočinek. Do bojů se vrátí na antukovém WTA turnaji v Bukurešti, který startuje 15. července.

Bouzková se poprala ve větrem a zdolala Kalininovou
Úspěšný český den v kvalifikaci Wimbledonu pokračuje, další postupující je Marie Bouzková, která porazila Anhelinu Kalininovou po setech 6:0, 7:5. První set byl v podání Bouzkové velká jízda, Češka ztratila pouze čtyři fiftýny.

Druhá sada už byla mnohem vyrovnanější, celkem nabídla sedm brejků. Ten rozhodující přišel ve dvanáctém gemu, kdy Bouzková proměnila hned svůj první mečbol, zápas uzavřela a poprvé v kariéře si zahraje finále kvalifikace Wimbledonu.

„Být poprvé ve finále kvalifikace Wimbledonu je super. Připravila jsem se na velký boj, ale první set byl strašně rychlý. Hrála jsem hodně dobře, agresivně. Ve druhém jsem se trochu rozhodila, ubrala jsem na síle. Na konci jsem to vybojovala,“ popsala spokojená vítězka, která se popasovala i s obtížnými větrnými podmínkami.

„Vítr naštěstí nebyl do strany, takže to nebylo tak špatné. Jednou se hrálo proti větru, jednou s větrem,“ pokračovala Bouzková, jež se po utkání setkala se svým věrným fanouškem v seniorském věku. „Potkala jsem ho tady už předloni, od té doby mi sem vždy chodí fandit,“ doplnila usměvavá česká tenistka.

Ve finále kvalifikace se Bouzková utká s vítězkou zápasu Pemra Ozgenová – Ana Bogdanová.

Martincová zaváhala, ale nakonec si pohlídala postup
Tereza Martincová ve druhém kole wimbledonské kvalifikace porazila Caroline Dolehideovou 6:1 a 7:6(5) a hlavní soutěž Wimbledonu už má na dosah. Úvodní sada zápasu byla rychlá a trvala díky dvěma brejkům Martincové pouze 22 minut.

„Věděla jsem, že soupeřka bude dobře servírovat, chodit na síť a hrát čopovaný bekhend. To pro mě není moc příjemná hra, mám raději tempo. Docela se mi dařilo dlouze returnovat, aby se nemohla na síť dostat,“ řekla Tenisovému světu Martincová, která zvládla i nepříjemné chvilky ve druhém setu.

Z komfortního vedení 5:2 se dvěma brejky totiž na tabuli svítilo skóre 5:6. „Nepřišlo mi, že by se něco stalo, že bych změnila hru. Ona zahrála neskutečné míčky a hned byla zpátky. Věřila jsem, že si servis podržím a v tiebreaku to dohraju,“ prozradila česká tenistka, kterak zvládla závěr duelu.

Ve finále kvalifikace Martincová vyzve Annu Blinkovovou, se kterou jediný vzájemný zápas prohrála.

Rosol zvládl drama, zvítězil ve třech setech
Lukáš Rosol odehrál na trávě už své deváté utkání v tomto roce. I díky tomu byl proti Španělu Garcíaovi-Lópezovi favoritem a svou roli také potvrdil, když po dvou hodinách a dvaceti minutách vyhrál 5:7, 6:3 a 8:6 a mohl se tak zaradovat z postupu do finále wimbledonské kvalifikace.

„Hráli jsme spolu už posedmé, vždy to bylo vyrovnané. V zápase bylo kvůli větru hodně brejků. Soupeř hrál chytře a skvěle, hlavně z bekhendu,“ líčil exkluzivně pro Tenisový svět Rosol.

Český tenista nejprve vybojoval brejkem ve dvanácté hře první sadu, druhý set však ztratil. V tom třetím pak měl Španěl ve dvanáctém gemu za stavu 6:5 dva mečboly. Zatímco na první zahrál kvalitní podání, při druhém vykouzlil nechytatelný volej. „Tušil jsem, že půjde přes síť a že půjde dobře. Ale kvůli větru se mohlo stát i něco jiného,“ vzpomínal na klíčový míček třiatřicetiletý Čech.

V posledním kvalifikačním kole se Rosol utká s Juičim Sugitou, proti kterému vyhrál oba dosavadní vzájemné zápasy.

Veselý se ve druhém kole kvalifikace dlouho nezdržel
Poprvé od roku 2013 startuje v kvalifikaci Jiří Veselý. Ten neprožívá dobrou sezónu, postupem do hlavní soutěže Wimbledonu by si však mohl spravit náladu. Chybí mu už jen poslední krůček, ve druhém kole kvalifikace pětadvacetiletý český tenista porazil Španěla Adriana Menendeze-Maceirase po setech 6:3, 6:1.

Zápas netrval ani hodinu a půl, Veselý měl skvělý nástup do utkání, když rychle vedl 4:0 a set pak bez problému dovedl do vítězného konce. Druhá sada byla z pohledu Veselého ještě hladší. Český hráč nabídl svému soupeři jediný brejkbol, který navíc odvrátil, a sám Maceirasovi sebral podání dvakrát.

„Byl jsem dost nervózní, protože to byl důležitý zápas. Zvládl jsem to slušně, poctivě. Zase jsem se přiblížil hlavní soutěži. Teď už přece jenom existuje větší naděje na úspěšnou kvalifikaci, třeba i z pozice šťastného poraženého,“ shrnul zápas Veselý, který tentokrát nebyl tak suverénní na svém podání.

„Hodně foukalo, bylo to nepříjemné. Proto chyběla lehkost, rytmus. Taky se ochladilo, všechno je pomalejší, míčky i víc skáčou, takže je víc času na return,“ komentoval obtížné podmínky.

Loňskému osmifinalistovi nyní zbývá poslední krok k postupu do hlavní soutěže. „Zvládnutí kvalifikace bych vzhledem k mizerným výsledkům bral jako úspěch. Člověk se od něčeho musí odrazit,“ uvědomuje si někdejší 35. tenista světa.

Ve finále kvalifikace se Veselý utká s Mikaelem Torpegaardem, nebo Tommym Paulem.

Wimbledon (GBR, 38 000 000 GBP, tráva)
2. kolo mužské kvalifikace
Guillermo García-López (ESP, 152.) – LUKÁŠ ROSOL (130.) 5:7, 6:3, 6:8
JIŘÍ VESELÝ (108.) – Adrian Menendez-Maceiras (ESP, 148.) 6:3, 6:1

2. kolo ženské kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (116.) – Anhelina Kalininová (UKR, 135.) 6:0, 7:5
Caroline Dolehideová (USA, 268.) – TEREZA MARTINCOVÁ (139.) 1:6, 6:7(5)
TEREZA SMITKOVÁ (152.) – Yanina Wickmayerová (BEL, 148.) 6:1, 6:7(3), 1:6