WTA

Vondroušová: Myslíte si, že jste dosáhli něčeho velkého, vzpomíná na juniorky. Letošní cíl splnila

- Radek Štohl

Talent k pohledání. To byla Markéta Vondroušová již od juniorských let, během nichž dosáhla na první místo kombinovaného žebříčku. V nedávném rozhovoru pro ITF se mladá Češka rozpovídala o tom, jak náročný je přechod mezi juniorkami a profesionálkami, zároveň zmínila, že již splnila jeden z letošních cílů, kterým bylo umístění v TOP 20.

Bývalá světová juniorská jednička. S takovou nálepkou vstupovala Markéta Vondroušová do světa profesionálního tenisu. Krátce před dvacátými narozeninami si může říci, že z tohoto označení se rychle a úspěšně odlepila. Pomáhá jí k tomu také na první pohled snadná filozofie.

„Nezáleží na tom, kolik porážek utrpíte," nechala se Vondroušová slyšet pro itftennis.com. „Každý z nás často prohraje. Prohry bolí a je úplně jedno, kolik vám je let. Nikdo nechce prohrát, ale pokud to budete brát jako svoji motivaci, tak se zlepšíte," vysvětlovala.

Z porážky se naposledy musela oklepat po finále Roland Garros, kam se dostala bez ztráty jediného setu. Na Ashleigh Bartyovou nestačila vcelku jednoznačně 1:6, 3:6, na fantastickém tažení celým turnajem to však nic nezměnilo.

Jistojistě se už nezmění její dráha juniorky. Ve dvouhře odehrála 114 zápasů, přičemž se z výhry radovala v 89 případech. Skvělou bilancí se pyšní také ve čtyřhře, ve které poměr vítězství a porážek činí 77:14. Zásluhou skvělých výsledků se v květnu 2015 vyšplhala na vrchol žebříčku.

K prvnímu místu mimo jiné pomohly deblové tituly z Australian Open a French Open, na oba dosáhla před čtyřmi lety. „Mezi nejlepší juniorky světa vede dlouhá cesta. Stojí hodně tvrdé práce a slz. Myslíte si, že jste dosáhli něčeho velkého a že jste velmi blízko k tomu, abyste se stali úspěšným profíkem," popisovala Češka a hned dodala.

„Poté si ale uvědomíte, že dostat se z juniorek mezi TOP 100 je těžké. Dosáhnout na brány TOP 20 je další level tvrdé práce, obětování a učení. Každá situace mě něco naučila a udělala ze mě silnější hráčku," přiblížila obtížný posun na aktuální šestnáctou příčku dvouhry.

České tenistce ke skvělému umístění kromě finále French Open dopomohly čtvrtfinálové účasti v Indian Wells, Miami a Římě nebo finále v Budapešti a Istanbulu. „Vše je se vším propojené. Letos se mi dařilo vyhrát proti TOP hráčkám na velkých turnajích, v čemž vidím příčinu úspěchu na Roland Garros," připomněla dvě výhry nad Simonou Halepovou či skalp Darji Kasatkinové.

Před sezónou 2019 měla Vondroušová několika dílčích cílů, k nimž se řadilo také úspěšné žebříčkové postavení. „Průlom do TOP 20 byl jeden z letošních milníků. Stále se však musím hodně zlepšit. Pokud se chci posouvat a obhájit výsledky, tak musím pracovat ještě usilovněji," nehodlá usnout na vavřínech tenistka, která se do akce vrací příští týdne v Eastbourne. 

Jaké jsou však další blízké milníky? „Cílem je vybojovat co nejvíce druhých týdnů na grandslamu. Roland Garros mi zajisté poskytlo hodně sebevědomí se ucházet o ostatní grandslamy,. Ženský tenis je však otevřený a je tu dost skvělých hráček. Potřebuji být na své nejlepší úrovni, abych došla k výhrám," zakončila příští pátek dvacetiletá Vondroušová.