Markéta je pro mě lidsky vítězka, říká manažer Koukal. Teď je čas citlivé práce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Manažer Jan Koukal přiletěl povzbudit Markétu Vondroušovou na čtvrtfinále Roland Garros, které se hrálo v úterý. Někdejší elitní squashista měl v plánu hned ve středu ráno odletět domů, avšak jeho pařížský pobyt se významně protáhl. A patrně mu i změnil profesní život.

„Nebudu říkat, že jsem úplně klidný,“ přiznával po finále Roland Garros manažer Jan Koukal. Právě tento významný zápas si zahrála Markéta Vondroušová, která patří do jeho „stáje“. Zatímco loni začal pětatřicetiletý Koukal spolupracovat s tenistkou, která na grandslamu nepřešla přes druhé kolo, nyní je z jeho „Maky“ grandslamová finalistka.

Zkoušeli jste Markétu před finále osvobodit od tlaku?
Ve středu dorazil přítel. Hodně jí pomohl, má na ni super vliv. Nálada byla celkově uvolněná. S Herňou pořád dělají srandičky, to se nezměnilo. Bartyová to finále zahrála brutálně. Musím fakt smeknout a pogratulovat.

Teď asi Markétu budete chtít udržet nohama na zemi…
Ani nebudeme muset, tohle ji nezmění. Ona si je moc dobře vědoma toho, jaká je. Bude kolem ní ale velký humbuk. Bude pro nás velkou výzvou zajistit to, aby jí tyto věci nevzaly radost z tenisu.

Jak teď zacházet s jejím úspěchem po marketingové stránce?
To není otázka jen na mě, ale i na Octagon, nějaké velké prodání bude na nich (Octagon je globální společnost zajišťující mezinárodní smlouvy; pozn. red.). V Česku se budu snažit s ní pracovat, ona teď není ve finanční pozici, že by potřebovala každou spolupráci. Zatím nedokážu říct nic konkrétněji. Primárně to ale bude na Markétě. My jsme tady, abychom jí pomohli.

Značka finalistka Roland Garros. To už něco znamená…
Tak určitě. (smích) Všichni jsme smutní, nejvíc smutná je Markéta. Kdyby jí to řekl někdo před čtrnácti dny, byla by nadšená. Každá prohra bolí, ale s odstupem času se na to budeme dívat jinak.

Jak je tento úspěch důležitý z hlediska hospodaření, investování do kariéry?
Situace se samozřejmě brutálně vylepšila. Z marketingového hlediska její značka ohromně vyrostla. Ale bude to citlivá práce v tom, s jakými partnery ji případně spojit. Nejde jen o finance, ale i o budování image. Všechno musíme opatrně zvážit.

Už vás někdo během závěrečné fáze turnaje kontaktoval?
Nějaké náznaky byly. Vím, že potenciál existuje, ale je na to ještě hodně brzo. Nebudeme dělat unáhlená rozhodnutí. Bude to práce hlavně s ohledem do budoucna.

Jak takový skok vnímá manažer? Očekávání budou obrovská…
Je to výzva. Hlavně plno věcí nevím, budu se je muset naučit. Jsem rád, že spolupracujeme s lidmi z Octagonu, kteří mají zkušenosti. Situaci s nimi konzultuju. Informace a rady získávám i od jiných tenistů, kteří už se vyznají. Na některé věci mě připravují a varují.

Nebudu říkat, že jsem úplně klidný, taky jsem z toho všeho nervózní. Tohle nikdo nečekal. Je teď na nás všech, abychom se k tomu postavili čelem a věci vyřešili k Markétině spokojenosti.

Před čím v byznysu zkušení tenisté konkrétně varují?
Aby ji ty věci okolo nesemlely. Aby té bezstarostné holce, kterou baví hrát tenis, zůstala radost ze hry. Věci, které se na ni budou valit, je potřeba procedit a zkorigovat tak, aby vše zůstalo v mezích, na něž je zvyklá. Aby to nebyl brutální skok, ale spíš krůček.

Šek pro finalistku činí přibližně 30 milionů korun, ale po zdanění zůstane asi polovina. V tenisovém světě to není úplně na zbohatnutí…
Pro průměrného člověka to jsou ohromné peníze i po tom zdanění, bez debat. Ovšem náklady na tenisový život jsou ohromné. Markétě to snad dodá klid. Nebude nervózní, jestli tým, pokud ho rozšíříme, finančně utáhne. V tomhle budeme chtít pomoct i z jiné strany, aby to nebyla otázka odměn z turnajů.

Zmínil jste, že už máte v hlavě značku Markéta. Jak by to mohlo vypadat?
Mluvit o tom tak brzo by bylo hloupé a neprofesionální. Mám samozřejmě nějaké nápady. Budu je předkládat Markétě, ale stejně bude na ní, pro co se rozhodne. Ona je šéf.

Jakým zážitkem vlastně bylo tak úspěšné Roland Garros?
Před dvěma až třemi týdny jsem byl na semifinále Stanley Cupu za Petrem Mrázkem a teď jsem tady. Je to emočně a sportovně výživný měsíc. Bylo to neskutečně intenzivní. V úterý ráno jsem přiletěl s tím, že ve středu ráno mám letenku domů. A protahovalo se to. Rodina v Česku z mé nepřítomnosti samozřejmě neskákala radostí. Pro Markétu to ale může být životní událost. Jsem hrdý na to, že s ní spolupracuju. Je pro mě lidsky vítězka.