Zápletky US Open: Přijde Serena o post jedničky? Zastaví Djokovič Murrayho či pokoří Plíšková svou grandslamovou smůlu?

- Jan Vojkůvka

Tradiční vrchol léta, který předznamenává definitivní přechod na okruzích ATP a WTA na tvrdé povrchy po celém světě. Závěrečný grandslamový turnaj v New Yorku, US Open, i letos přináší mnoho zajímavých zápletek, z nichž některé jsme pro vás shrnuli v následujícím článku.

Příběhy, které grandslamové turnaje vytváří, bývají často vyvrcholením dějových linek, jež se formují v týdnech a měsících předcházejících vrcholné akci, která svou velikostí, štědrostí a bodovému ohodnocení může zcela zamíchat zavedenými "pořádky" na světových žebříčcích.

O co tedy letos na US Open jde?

Sesadí Kerberová Williamsovou z trůnu?

Serena Williamsová trochu překvapila svým krokem, když se rozhodla vynechat turnaj v Cincinnati. Pro Němku Angelique Kerberovou se tak otevřela výborná příležitost stát se novou světovou jedničkou a sesadit neotřesitelnou královnu z jejího trůnu. To se však v Cincinnati nakonec nepodařilo a příčinou byla Karolína Plíšková, která Němku zastavila těsně pod vrcholem - ve finále.

Titul by znamenal změnu na pozici číslo jedna na rankingu WTA. Prohra ve finále tuto možnost oddálila. Prozatím? Těžko říct. Kerberová nyní ztrácí na Serenu 190 bodů v žebříčku, což je vzhledem k ohodnocení US Open prakticky nic. Navíc Kerberová z minulé sezony obhajuje jen třetí kolo, zatímco Williamsová semifinále.

Co to ve výsledku znamená? Williamsová obhajuje 780 bodů, Kerberová pouze 130. Pokud Williamsová zvítězí na US Open, připíše si do žebříčku 2000 bodů a zaznamenala by tak 8270 bodů v součtu. Kerberové by tak ani případný postup do finále a připsání 1300 bodů nestačil, v součtu by měla 8030 bodů. Jenže, pokud Williamsová titul nezíská a Kerberová projde do finále či zvítězí, stane se novou světovou jedničkou. To samé by se stalo, pokud by Serena obhájila semifinále a Kerberová, například, vypadla ve čtvrtfinále. Suma sumárum, nejen, že Williamsová hraje o rekordní 23. titul na grandslamovém turnaji, ale také o udržení pozice nejlepší světové tenistky.

Co předvede Puigová?

Byla to doslova senzace, když Monica Puigová z Portorika dokráčela až k zisku zlaté olympijské medaile v Riu. V cestě za životním výsledkem porazila Pavljučenkovovou, Muguruzaovou, Siegemundovou, Kvitovou a nakonec i Kerberovou. Až na Hercogovou v prvním kole a Siegemundovou ve čtvrtfinále byla Puigová vždy v roli outsiderky, ale olympijské Rio ji dokázalo vyhecovat k životnímu tenisu.

Návrat do turnajové reality však bude obtížný a možná to tuší i Puigová, 34. hráčka světa, která bude v New Yorku plnit roli 32. nasazené. Jejím nejlepším výsledkem ve Flushing Meadows bylo druhé kolo z roku 2014.

Může finalistka ze Sydney a semifinalistka z Eastbourne navázat na fantastický srpen, během něhož kromě semifinále ve Florianapolis dokázala ovládnout olympijské hry? Na úvod si zahraje s číňankou Zheng, následovat může souboj s lepší z dvojice Hsiehová/Bondarenková... ale dál? Muguruzaová, v případném osmifinále Kontaová či Benčičová, pro čtvrtfinále pak Američanka Keysová. A to už hledíme hodně daleko. Nebo příjde neočekávaný brzký výpadek?

Prolomí Plíšková grandslamovou smůlu?

Třikrát třetí kolo. To jsou nejlepší výsledky současné české jedničky Karolíny Plíškové na grandslamových turnajích. Ještě ani jednou se nepodívala do čtvrtfinále a před US Open se zdá, že ta chvíle by mohla nastat právě letos.

Jako jedenáctá hráčka světa a desátá nasazená vstoupí Plíšková do turnaje zápasem s povinností zvítězit. Její soupeřkou bude domácí divoká karta Keninová. Ostatně los ji přál, její soupeřkou ve třetím kole by mohla být Ruska Pavljučenkovová, rozhodně tedy hratelná soupeřka. Ve druhém se pak utká pravděpodobně s Koviničovou z Černé Hory, která bude potvrzovat roli favoritky proti Gonzalezové.

Plíšková si navíc před závěrečným grandslamem pozvedla náladu i sebevědomi titulem v Cincinnati, kde přešla přes Kuzněcovovou, Muguruzaovou a ve finále i Kerberovou.

Vrátí se Kvitová na pozici české jedničky?

To případná změna na pozici tuzemské jedničky se s největší pravděpodobností konat nebude. Petra Kvitová obhajuje z US Open loňské čtvrtfinále a Karolína Plíšková pouze třetí kolo. Jakákoliv ztráta Plíškové tak může být vykompenzována větší ztrátou Kvitové. Té ani obhájení čtvrtfinále v případě, že by Plíšková vypadla už v prvním kole, na pozici české jedničky nestačila.

Zastaví Djokovič rozjetého Murrayho?

Pro Novaka Djokoviče, světovou mužskou jedničku, to není zrovna ideální období. Srbský tenista sice vyhrál turnaj v Torontu, ale prohry ve třetím kole Wimbledonu a prvním kole olympijského turnaje byly tak trochu šokující. Navíc se objevily informace o tom, že Djokovič neměl zrovna v dobrém stavu své zápěstí, což jeho hru také trochu ovlivnilo. Ale nakolik?

Rázem se tak hlavním favoritem na zisk titulu stal Brit Andy Murray. Ten drží úctyhodnou finálovou sérii z antukové sezony. Vše zahájil finále v Madridu, následně titulem v Římě, finále na French Open, tituly v Queen's a Wimbledonu, okořeněnými zlatou olympijskou medailí v Riu a vše zakončil postupem do finále v Cincinnati. Bilance Brita za poslední tři měsíce je tedy skutečně fantastická.

Nabízí se tak již tradiční otázka - Djokovič nebo Murray? A zatímco u mnoha předchozích turnajů platilo, zda dokáže Murray zastavit Djokoviče, na US Open je to spíše o tom, zda Djokovič dokáže zastavit Murrayho.

Jistota turnaje mistrů?

Tomáš Berdych kvůli zdravotním problémům musí vynechat US Open a to je pro něho obrovská ztráta v boji o další účast na závěrečném turnaji mistrů. Naopak k již jistým postupujícím - Djokovičovi a Murraymu - se mohou teoreticky přidat další dva tenisté.

Na základě žebříčku ATP Race jsou v cestě do Londýna na třetím místě Kanaďan Milos Raonic a na čtvrtém Japonec Kei Nišikori. Oba mohou v případě větších úspěchů dosáhnout pomyslné hranice, díky níž se kvalifikují do Londýna. Přinejmenším se však mohou výrazně tomuto postupu přiblížit.

O to se bude snažit také Chorvat Marin Čilič, vítěz turnaje v Cincinnati, který je aktuálně až desátý, ale kupříkladu na pátého Thiema ztrácí 715 bodů, což při současné Čiličově formě není nedosažitelná hodnota.

Premiéra Honzy Šátrala!

A nelze vybrané příběhy zakončit jinak než premiérovou účastí v hlavní soutěži u Jana Šátrala. Tomu se konečně podařilo prolomit brány kvalifikace a vybojovat si životní úspěch v podobě možnosti hrát ve společnosti elitní tenisové smetánky. A přitom jen u toho zůstat nemusí...

To skutečně ne, los byl totiž k Šátralovi extrémně přívětivý a český tenista si v prvním kole zahraje s domácí divokou kartou Mackenziem McDonaldem, až 412. hráčem světa, který v této sezoně vyhrál jen 4 zápasy a hned 9 jich prohrál. Přitom pouze jedna výhra je datována do hlavní soutěže na challengeru v Aptosu.

Kromě toho, že si Šátral vybojoval účast v hlavní soutěži, tak může premiérově dojít i do druhého kola US Open a ještě více vyšperkovat svůj životní úspěch. Kromě dalších 45 bodů do žebříčku a snovému prize money v hodnotě 77 tisíc dolarů, by si Šátral zahrál s největší pravděpodobností s nasazenou desítkou Gaelem Monfilsem.

A to by byl i z dalšího hlediska opět nezapomenutelný zážitek a životní výsledek...