Co znamená její tetování a proč nosí zahnutý kšilt? Malá tajemství Markéty Vondroušové

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Uragán Markéta! Tak by se dala popsat situace nejen na pařížském Roland Garros, ale i v celém tenisovém světě. „Kdo je to ta Vondroušová?“ ptají se méně informovaní příznivci bílého sportu. „Proč má zahnutý kšilt a koho obdivuje?“ ptají se zkušení zámořští novináři? Usměvavá tenistka ze Sokolova je holt čím dál více pod drobnohledem.

Nad pravým loktem Markéty Vondroušové můžete při zvýšené pozornosti zahlédnout jednoduchý citát „No rain, no flowers“. Tedy že bez deště nemůžou vyrůst nové, krásné věci.

Když tento citát převedeme do tenisové kariéry devatenáctileté Češky, pak deštěm jsou její loňská zranění a květinami letošní úspěchy v čele se semifinálovou účastí na Roland Garros.

„Ten citát mám prostě ráda. Tetování mám docela dost, ale jsou schovaná,“ odtajnila na jedné z pozápasových tiskových konferencí Vondroušová.

Čerstvá grandslamová semifinalistka nedá dopustit na výrazně ohnutý kšilt. Minimálně pro americké novináře, kteří jsou na tento prvek zvyklí spíše z baseballu, je to překvapující.

„Dělám to od té doby, co jsem byla dítě. Je to moje věc. Necítím se dobře, když je kšilt rovný. Myslím, že v zápase proti Martičové se mi poprvé stalo, že jsem si kšilt srazila z hlavy raketou,“ informovala zvídavé zámořské tazatele kometa letošní sezóny.

Paradoxem je, že její manažer, pětatřicetiletý sympaťák Jan Koukal, právě rovný kšilt rád nosí. „Markétě to ale asi nevadí. Často řeší Herňu (trenéra Jana Hernycha; pozn. red.) a jeho styl oblékání. Na něm nenechá nit suchou. Mě naopak dnes pochválila,“ prozradil někdejší elitní squashista.

Vondroušová však, jak by se s ohledem na zahnutý kšilt mohlo zdát, neobdivuje Andyho Roddicka, ale jeho „šátkového“ rivala Rogera Federera. Možná právě od něj se devatenáctiletá tenistka inspirovala v pečlivém a střídmém výběru turnajů, jichž letos absolvovala podstatně méně než většina jejích soupeřek.

Ve vyjmenovávání idolů však Vondroušová nezůstává jen u Švýcara. „Sledovala jsem Petru Kvitovou, když v roce 2011 vyhrála Wimbledon. Taky jsem měla ráda Kim Clijstersovou,“ zavzpomínala na své zážitky z dětství levoruká česká tenistka, která může svou slavnější krajanku Kvitovou už v sobotu napodobit ziskem grandslamového titulu.