Další díl bojů o světovou jedničku. Šanci na Roland Garros mají i Kvitová s Plíškovou

- Jan Vojkůvka

Zatímco mezi muži neochvějně vládne v současnosti Novak Djokovič, a nic na tom nezmění ani blížící se Roland Garros, u žen je situace jako už tradičně mnohem vyrovnanější. Proto i v Paříži se bude zápolit, kromě grandslamového titulu, o post světové jedničky. Šanci, byť malou, mají i dvě české tenistky Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou.

Prakticky celou sezonu bojují přední hráčky na okruhu WTA o ženský trůn. Ať už to bylo na Australian Open, na velkých turnajích v Americe, či během antukového podniku v Madridu, všechny turnaje spojoval i boj o čelo světového žebříčku.

Zatímco mužů, i kvůli třem grandslamovým titulům Djokoviče v řadě, se tyto boje letos netýkají, ženy už si tak trochu zvykly, že velké turnaje doprovází i tato přetahovaná.

V té zatím Naomi Ósakaová nadále odolává tlaku hráček z nižších příček elitní desítky a velkou šanci, jak si podržet post světové jedničky, má i v Paříži. Její soupeřky budou tentokrát čtyři a všechny mají jako podmínku přinejmenším postup do finále.

To je hodně náročný úkol. Ale vzhledem k tomu, že Ósakaová obhajuje z minulé sezony jen třetí kolo, je to zároveň i logické. I kdyby Japonka vypadla v prvním kole, znamenalo by to, že by si podržela post světové jedničky, a to v případě, že by její soupeřky na turnaji neprošly do finále, či rovnou netriumfovaly.

Nejlepší výchozí pozici, i když celkově hodně složitou, má Karolína Plíšková. Té by teoreticky stačilo postoupit do finále, ale aby jí tento výsledek stačil k posunu do čela žebříčku, musela by Ósakaová vypadnout z turnaje nejpozději ve čtvrtfinále. A pokud by došlo k finále mezi Plíškovou a Ósakaovou, pak by české hráčce ani titul nestačil k posunu do čela.

Postup do finále by mohl teoreticky stačit i Nizozemce Kiki Bertensové. Ale to pouze v případě, že by Ósakaová nepostoupila do 4. kola. Stejně, jako v případě Plíškové, by pak Bertensové nestačil ani titul, pokud by se o něj střetla s japonskou světovou jedničkou.

Druhá česká tenistka, Petra Kvitová, má pozici ještě horší. Roland Garros by totiž musela vyhrát a spoléhat na to, že Ósakaová nepostoupí do semifinále.

Ještě hůř, než Kvitová, je na tom Angelique Kerberová. Ta by totiž, vedle vítězství na Roland Garros, potřebovala, aby Ósakaová vypadla nejpozději v osmifinále.

Šance na posun do čela žebříčku tedy je i v Paříži, byť hodně malá.