Zneužití pravidel? Britka si přijela do Paříže pro peníze a odhlásila se

- Jan Vojkůvka

Pravidla, která měla zabránit zbytečným skrečím v úvodních kolech grandslamových turnajů, dávají prostor ke spekulativnímu chování. Alespoň tak vyznívá příběh Britky Katie Boulterové. Ta, ač věděla, že nebude moci na Roland Garros startovat, si počkala na los a poté se z turnaje odhlásila. Díky tomu si přijde na polovinu prize money za první kolo.

Pravidlo ohledně dělbě prize money zní jasně. Pokud se zraněný tenista odhlásí před začátkem hlavní soutěže a zamezí tím případné skreči v prvním kole, obdrží polovinu prize money. Druhou polovinu získá náhradník, tedy šťastný poražený z kvalifikace.

Aby k naplnění tohoto pravidla došlo, musí být tenista v turnaji nalosován. A to je právě problém případu Boulterové.

Dvaadvacetiletá Britka má problémy se zády od dubnové baráže Fed Cupu a přes měsíc nehraje. Přesto překvapivě její jméno figurovalo při losu Roland Garros. Hned druhý den, tedy v pátek, se ráno z turnaje odhlásila.

Výsledek? Aktuálně 112. hráčka světa obdrží (či už obdržela) šek na 23 tisíc eur.

Její krok okamžitě začala kritizovat britská média i fanoušci z celého světa. Její krok totiž nebyl vůči ostatním tenistkám fér. A zejména pak nebyl fér vůči Stefanii Vögeleové, jež byla první pod čarou.

Pokud by se totiž Boulterová, stejně jako většina ostatních hráčů, kteří věděli, že nebudou schopni hrát už před losem, odhlásila dřív, tak by se Švýcarka Vögeleová dostala do hlavní soutěže. Místo toho nastoupila do kvalifikace, kde už v prvním kole prohrála s pozdější přemožitelkou Marie Bouzkové Ljudmilou Samsonovovou.

Za normálních okolností by Vögeleová mohla být dál v Paříži a měla by jistotu 46 tisíc eur za účast v hlavní soutěži.

Kdyby nebylo spekulativního chování Boulterové. Britská tenistka na dotazy médií odmítla reagovat.

Samozřejmě je tu i druhá strana pomyslné barikády. Boulterová, jež není stabilní členkou elitní světové stovky, rovněž peníze potřebuje. Fér to však od ní není.

Nové pravidlo z roku 2018 má motivovat zraněné hráče, aby nenastupovali do hlavní soutěže a přenechali své místo ostatním tenistům. Boulterová však vymyslela, jak tohoto pravidla využít, ač věděla, že na turnaji startovat nebude.