US Open: Šátral blízko životního úspěchu, Češky neuspěly

- Jan Havlovic

Kvalifikace US Open pokročila již do své semifinálové fáze. Jedinou výhru od hlavní soutěže US Open je český tenista Jan Šátral, který porazil Australana Matthewa Bartona ve dvou setech. Nedařilo se našim ženám, Lucie Hradecká i Kristýna Plíšková jsou již ze hry o postup mezi elitu venku.

Jan Šátral bojuje na americkém betonu o svou premiérovou účast v hlavní soutěži posledního grandslamu sezony a již jen jediný krok ho dělí od životního úspěchu. Ve 2. kole kvalifikace totiž přehrál Australana Matthewa Bartona dvakrát 6:4.

Český tenista vstoupil do zápasu nejlepším možným způsobem a hned v první hře připravil svého soupeře o servis. Barton sice ve čtvrtém gemu získal ztracené podání zpět, nicméně Šátral hend vzápětí znovu brejkem Australnovi odskočil a důležitý náskok udržel až do koncovky.

O osudu druhého setu rozhodl jediný brejk a to hned ze začátku sady. Šátral si ve třetím gemu vypracoval tři brejkboly a hned druhým proměněným připravil Bartona o podání. Důležitý náskok pak udržel až do satného závěru, kdy sice nejprve nevyužil první mečbol na returnu, nicméně v desátém gemu už mu další dva pokusy na ukončení zápasu stačily. 

Radek Štěpánek vstoupil ve středu do kvalifikace na poslední grandslam a jasně ukázal, že by se rád podíval po čtrnácté v řadě do hlavní soutěže tohoto turnaje "velké čtyřky". Český matador podal v prvním kole kvalifikace výborný výkon a Chorvata Skugora smetl z kurtu po výsledku dvakrát 6:1. Ve čtvrtečním semifinále kvalifikace se Štěpánek utká s Amirem Weintraubem z Izraele a i nyní bude považován za favorita tohoto souboje. 

Semifinále kvalifikace nevyšlo Kristýně Plíškové, která podlehla Srbce Aleksandře Krunićové podlehla ve třech setech, 6:4, 2:6 a 0:6. Úvod zápasu přitom Češce vyšel. Ačkoliv v první hře neproměnila hned tři brejkboly, vše napravila v devátém gemu, kdy na pátý pokus konečně prorazila servis soupeřky, čistou hrou pak následně celou sadu po výsledku 6:4 uzavřela.

Od druhého setu už ale byla lepší Plíškové čtvrteční soupeřka. Kruničová brala úvodní tři hry druhého setu, a i když za stavu 5:1 nepodávala set do vítězného konce, vše si vynahradila při opakovaném pokusu v osmém gemu. Druhý set 6:2 pro Srbku a za stavu 1:1 na sety se začínalo znovu.

Start to byl ale pro čtyřiadvacetiletou Češku hodně nepříjemný. Plíšková sice při svém podání statečně vzdorovala a odvracela jeden brejkbol za druhým, na tlak Krunićové ale odpověď nenašla a v rozhodujícím setu neuhrála ani gem.

Tereza Smitková nezvládla duel proti nasazené Rebecce Petersonové a v souboji se 133. hráčce světa uhrála jediný gem. Nedařilo se ani Lucii Hradecké, která podlehla Belgičance Alison Van Uytvanckové a padla dvakrát 5:7.

Semifinále kvalifikace - US Open

Matthew Barton (AUS, 194.) - JAN ŠÁTRAL (227.)   4:6, 4:6
RADEK ŠTĚPÁNEK (114.) (9) - Amir Weintraub (ISR, 209.)  6:2, 7:6 (5)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (122.) (16) - Aleksandra Krunićová (SRB, 153.)  6:4, 2:6, 0:6
TEREZA SMITKOVÁ (175.) - Rebecca Petersonová (SWE, 133.) (24)  0:6, 1:6
Alison Van Uytvancková (BEL, 112.) (7) - LUCIE HRADECKÁ (174.)  7:5, 7:5

 Kvalifikace US Open den po dni

24.8. US Open: Smitková s Hradeckou zvládly třísetové bitvy, Štěpánek se na kurtu nezdržel
23.8. US Open: Poloviční úspěch. Šátral s Kristýnou Plíškovou jdou dál