US Open: Smitková s Hradeckou zvládly třísetové bitvy, Štěpánek se na kurtu nezdržel

- Jan Havlovic

Lucie Hradecká a Tereza Smitková slaví postup do 2. kola kvalifikace US Open. Obě české tenistky zvládly těžké třísetové bitvy. Duel o postup do další fáze má za sebou také Radek Štěpánek, který v zápase s Franko Škugorem oslavil postup za pouhých 42 minut!

Tahákem středečního programu kvalifikačních bojů na US Open byl z českého pohledu jednoznačně zápas Radka Štěpánka, bronzového medailisty z OH. Rodák z Karviné se ve středečním úvodním kole střetl s chorvatským tenistou Franco Škugorem a na kurtu se příliš nezdržel, svého soupeře vyprovodil z kurtu po výsledku dvakrát 6:1 za pouhých 42 minut!

Český tenista ztratil úvodní gem zápasu, poté však již na kurtu jasně dominoval, bral devět her v řadě a nakročil za jasným postupem. V každé sadě dovolil Škugorovi uhrát jediný gem a může se těšit na pokračování své newyorské mise. Ve druhém kole čeká Štěpánka 209. hráč žebříčku, Amir Weintraub z Izraele a ani tento soupeř by neměl být pro našeho hráče nepřekonatelnou překážkou.

Tereza Smítková, aktuálně 175. hráčka světového žebříčku se utkala s domácí tenisovou nadějí Jamie Loebovou. V utkání stejně starých hráček Smitková dokázala porazit mírně favorizovanou soupeřku ve třech setech, 2:6 a dvakrát 6:3! 

Jedenadvacetileté Češce se nevydařil vstup do zápasu a záhy po začátku utkání prohrávala o čtyři gemy. Na hru soupeřky nedokázala po celý úvodní set najít odpověď a tak za necelou půlhodinu padla výsledkem 2:6.

Startu druhého dějství naopak vyšel lépe rodačce z Hradce Králové. Ta hned ve druhé hře připravila Loebovou o servis a tento okamžik se ukázal jako rozhodující pro osud setu. Američanka totiž nedokázala využít ani jeden ze dvou brejkbolů a naopak Smitková sama při svém podání sadu po výsledku 6:3 ukončila.

I začátek poslední sady vyšel lépe 175. hráčce světového žebříčku. Smitková v první hře vzala Loebové servis, ačkoliv už 0:30 prohrávala. Získanou výhodu sice po vlastím ztraceném podání v šestém gemu neudržela, nicméně závěr už patřil pouze ji a po výhře ve třech setech může i nadále snít sen o účasti v hlavní soutěži.

Nervydrásající bitvu na úvod kvalifikace si prožila Lucie Hradecká v zápase proti Tchajwance Kchaj-Čchen Čchang, kterou zdolala až takřka po třech hodinách a ve třech setech, 7:5, 4:6 a 7:5.

Že českou tenistku nečeká jednoduchý duel naznačila již první hra, kdy Hradecká musela postupně odvracet čtyři brejkboly. Podání sice udržela, ale hned v další rundě už jej neudržela. Následný rebrejk ale znamenal rychlé srovnání skóre na 2:2. Rozhodnutí tak přinesla až jedenáctý gem, ve kterém se Hradecká podruhé v setu dostala k podání soupeřky a úvodní sadu pak následně za stavu 7:5 ukončila.

Úvod druhé sady ale Hradecké vůbec nevyšel. Česka prohrála první tři hry a i když vzápětí oplatila stejnou mincí a dorovnala na 3:3, dlouho se z vyrovnaného skóre radovat nemohla. V sedmém gemu totiž znovu přišla o servis a když následně nevyužila ani jeden ze tří brejkbolů, dotáhla už její soupeřka set do vítězného konce, čímž také vyrovnala stav zápasu.

Začátek posledního setu navlas okopíroval start sady předchozí. Hradecká v úvodní hře nejprve promarnila pět šancí na zisk servisu Asiatky, následně o své podání přišla a znovu z toho byla ztráta 0:3. Češka však kontrovala ziskem čtyř gemů v řadě, jenž výhodu brejku neudržela a za stavu 4:4 směřoval zápas do dramatického finále. To rozhodla až jedenáctá hra, v něm si Hradecká vypracovala vedení 40:0 při podání Tchajwanky a druhý proměněným brejkbolem získala rozhodující výhodu do posledního gemu, kterou následně využila a proměnila v ukončení celého zápasu.

 Poslední českou zastupkyní, která zasáhla do středečního programu kvalifikace byla Jesika Malečková. Rodačka z Hořovic však vyfasovala hned v prvním kole kvalifikace Němku Mariaovou, patnáctou nasazenou a i přes statečný výkon nakonec prohrála ve třech setech 4:6, 6:3 a 2:6.

Čeští tenisté v 1. kolo kvalifikace na US Open

Jamie Loebová (USA) (224.) - Tereza Smitková (175.)   6:2, 3:6, 3:6
Kchaj-Čchen Čchang (TPE, 199.) - Lucie Hradecká (174.)  5:7, 6:4, 5:7
Tatjana Mariaová (GER, 121.) (15) - Jesika Malečková (221.)  6:4, 3:6, 6:2

Radek Štěpánek (114.) (9) - Franco Skugor (CRO, 190.)  6:1, 6:1

Kvalifikace US Open den po dni

23.8. US Open: Poloviční úspěch. Šátral s Kristýnou Plíškovou jdou dál