Roland Garros: Rosol prošel do finálového kola! Pavlásek a Krejčíková s Allertovou v kvalifikaci končí

- Redakce

V Paříži pokračovala třetím dnem kvalifikace na nadcházející antukový grandslam. Lukáš Rosol vybojoval postup do finálového kola, když si poradil s Američanem Marcosem Gironem ve dvou setech. Druhé kvalifikační kolo naopak nezvládl doservírovat Adam Pavlásek. Ženy mezitím pokračovaly v bojích úvodní části kvalifikace, avšak neúspěšně. Denisa Allertová prohrála 5:7 a 0:6 se Slovenkou Kristínou Kučovou, když získala při svém podání jen jeden gem. Barbora Krejčíková pak skrečovala za stavu 4:6, 6:2 a 1:5 duel s Američankou Andersonovou a prohrála po sérii patnácti vyhraných zápasů v řadě.

Rosol si zahraje o hlavní soutěž
Lukáš Rosol (138.) zvládl na Roland Garros i druhé kolo kvalifikace a zahraje si o postup do hlavní soutěže pařížského grandslamu. Český tenista porazil Američana Marcose Girona (162.) za pouhých 67 minut 6:4, 6:4.

Rosol předvedl především skvělý výkon na servisu. Za celý zápas čelil jen jednomu brejkbolu a o podání se připravit nenechal. V úvodní sadě se na returnu prosadil ve třetí hře, ve druhé sadě si pak počkal na proměněný brejkbol do pátého gemu.

„Určitě to nebyl lehký zápas a musel jsem se v každém gemu zkoncentrovat,“ uvedl po postupu Rosol. „Herně jsem byl ale lepším hráčem, měl jsem lepší servis a snažil jsem se, abych ho při výměnách tlačil. Každým zápasem se lepším.“

Ve finále kvalifikace se utká s Yannickem Hanfmannem (184.).

Pavlásek ztratil vedení, v kvalifikaci končí
Adam Pavlásek (248.) měl zápas druhého kola kvalifikace French Open rozehraný velmi dobře, ve třetím setu vedl 4:0, byl ve vedení o dva brejky... Nakonec však s domácím Geoffreyem Blancaneauxem (424.) prohrál 4:6, 6:1, 5:7.

Dvacetiletý Francouz dokázal dvěma brejky snížit na 3:4 a následně zvládl odmazat Pavláskův další brejkbol. V koncovce pak prorazil servis soupeře i v jedenácté hře a při vlastním podání využil v pořadí třetí mečbol.

Allertová se trápila na podání a končí
Denisa Allertová (341.) si na Roland Garros hlavní soutěž nezahraje. Češka podlehla v duelu úvodního kola kvalifikace Kristíně Kučové (189.) ze Slovenska, s níž prohrála za pouhých 69 minut 5:7 a 0:6.

V prvním setu bylo k vidění hned devět ztracených podání, z toho pět na straně Allertové. Ve druhém dějství již "loupila" pouze soupeřka. Allertová si uhrála jediný gem na servisu ve třetí hře, po níž vedla 2:1, od té doby už ale tahala výhradně za kratší konec pomyslného provazu.

“Špatně se to hodnotí. Dělala jsem hrozně moc chyb. V prvním setu jsem se ještě držela, tam jsme se tahaly, ale bylo to nahoru dolů. Můj výkon byl dost špatný. Nepomohla jsem si servisem, měla jsem špatný pohyb a příliš jsem chybovala,” hodnotila nepovedený duel pro Tenisový svět Denisa Allertová

Krejčíková šestnáctou výhru v řadě nepřidala
Velké překvapení se zrodilo v Paříži, kde hned v prvním kole kvalifikace dohrála Barbora Krejčíková (128.). Češka přicestovala na Roland Garros v zádech se třemi turnajovými tituly a patnácti vyhranými zápasy v řadě, proti hůře postavené Robin Andersonové (177.) tak byla nasazená sedmnáctka obrovskou favoritkou. Úlohu ale Krejčíková nezvládla, když zápas za stavu 4:6, 6:2 a 1:5 skrečovala.

Do utkání vlétla česká tenistka brejkem čistou hrou, ten ale nepotvrdila. Následně si obě hráčky držely svá podání, za stavu 4:5 však Krejčíková neunesla tíhu okamžiku a ztratila první sadu. V té druhé na kurtu dominovala, a to i díky narůstajícímu počtu soupeřčiných chyb. V rozhodujícím dějství se však misky vah opět přiklonily na stranu Američanky, která objíždí především turnaje hrané na tvrdých površích. Brejk na 3:1 Andersonová dokázala potvrdit. Krejčíková si následně vyžádala přestávku na ošetření, po dalším ztraceném podání už ale duel za stavu 1:5 ve třetím setu skrečovala.

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 20 060 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace mužů
Marcos Giron (USA, 162.) – LUKÁŠ ROSOL (138.) 4:6, 4:6
ADAM PAVLÁSEK (248.) – Geoffrey Blancaneaux (FRA, 424.) 4:6, 6:1, 5:7

1. kolo kvalifikace žen
DENISA ALLERTOVÁ (341.) – Kristína Kučová (SVK, 189.) 5:7, 0:6
Robin Andersonová (USA, 177.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (128.) 6:4, 2:6, 5:1 skreč Krejčíková