Už žádné tajnosti. ITF zveřejní i předběžné tresty za doping

- Daniel Kubelka

Mezinárodní tenisová federace se na svém posledním zasedání dohodla na úpravě antidopingového programu. Od 1. září bude ITF zveřejňovat všechna předběžná pozastavení činnosti při podezření z dopingu.

Dle nové úpravy článku 13.3. antidopingového programu se zveřejnění bude týkat všech případů, ať už se hráči rozhodnou pro dobrovolné pozastavení své činnosti kvůli podezření z dopingu nebo jim bude zákaz dočasného hraní nařízen přímo Mezinárodní tenisovou federací.

ITF změnu argumentuje tím, že má sloužit k ochraně dobrého jména tenisového antidopingového programu, jehož reputace byla pošramocena obviněními, že hráči pykající za své dopingové prohřešky tak činili bez vědomí veřejnosti.

Mezinárodní tenisová federace navíc ve svém prohlášení uvádí, že jakmile je pozastavení hráčské činnosti již jednou oznámeno, existuje jen velmi malá šance, že bude tento verdikt předhodnocen.

Zatím poslední tenistou, ktetý obdržel trest za doping, byla bývalá světová jednička Maria Šarapovová. Ruská diva za užití látky meldonium vyfasovala dvouletý zákaz činnosti. Ruska neprošla dopingovou zkouškou letos v lednu po Australian Open, o dva měsíce později si vyslechla ortel Mezinárodní tenisové federace. Pětinásobná grandslamová vítězka se hájila tím, že netušila, že látka, kterou dlouhodobě užívala je od začátku roku na seznamu zakázených prostředků.