Před dvěma lety málem ukončila kariéru, teď Bertensová přepisuje historii

- Petr Sumbal

Když Kiki Bertensová včera ve finále v Madridu zdolala Simonu Halepovou 6:4, 6:4 a zvedala nad hlavu trofej, už věděla, že právě přepisuje historii nizozemského tenisu. Příští týden se totiž najde na čtvrtém místě světového žebříčku, tak vysoko žádná její krajanka nikdy nebyla. Ještě před dvěma lety přitom Bertensová zcela vážně uvažovala o konci kariéry.

Dlouhé roky platila Bertensová za spíše nenápadnou tenistku, od které se žádné velké výsledky neočekávaly. Prostě žádný supertalent, od kterého by se očekával rychlý průnik do nejvyšších pater ženského tenisu.

Samotnou Bertensovou navíc tenis pomalu přestával bavit. Nebyla spokojená se svými výsledky ani s často velmi stresujícím a uspěchaným životem na okruhu. Dařilo se jí ve čtyřhře, kde se v roce 2017 probojovala až do finále Turnaje mistryň.

Jenže právě po tomhle turnaji mohla Bertensová s tenisem definitivně seknout, jak později prozradil její trenér Raemon Sluiter. „Věděl jsem, že takhle to pokračovat prostě nemůže, to ať raději skončí s tenisem a dělá něco jiného,“ radil své nešťastné krajance. „Vždyť jsme spolu pět měsíců a za tu dobu jsem tě viděl se usmát jen jednou, a to, když jsi byla doma. Vyděláváš sice slušné peníze, ale ty nejsou všechno. Musíš se změnit,“ vpálil své svěřenkyni do obličeje doslova.

Jaká byla odpověď Bertensové? V prvním okamžiku žádná. Až po dvou týdnech po skončení sezóny se rozhodla, že to zkusí. Změní se, s tenisem seknout nehodlá.

Výsledkem pak byl průlomový rok 2018.

Bertensová se postupně vypracovala ve všestrannou hráčku, která dokáže zahrát na všech površích a umí svým tenisem potrápit jakoukoliv soupeřku. Vrcholu pak dosáhla v Cincinnati, kde oslavila ceněný titul, poté co porazila čtyři hráčky TOP 10. Sezónu Nizozemka znovu zakončila na Turnaji mistryň, tentokrát však ve dvouhře.

A v letošní sezóně svůj průlom do světové špičky Bertensová jen potvrdila, počítat se s ní musí naprosto na každém turnaji a po svém vítězství v Madridu se zařadila do širšího okruhu kandidátek na titul i na Roland Garros.